İSTAD Başkanı Sefer Karakoyunlu geçtiğimiz günlerde Metsamor la ilgili Iğdır da yapılan
toplantının çok anlamlı ve önemli olduğunu somut yaptırım karalarının olmadığını açıkladı.
Karakoyunlu verdiği demeçte ”Yıllardır bölgeye zehir saçan Metsamor Nükleer elektrik santrali için neden somut uygulamalar yapılmaz anlamış değilim. Felaketin oluşması için deprem mi olması bekleniyor. Metsamor Nükleer Santrali 1977 de 50’li li yılların teknolojisi ile yapıldığı ve deprem kuşağının üzerinde olduğu bilinmektedir. Ermenistan topraklarında yer alan, Iğdır’a 16, Nahçivan Özerk Cumhuriyeti’ne 10, İran’a 20, Gürcistan'a sadece 110 km uzaklıkta bulunan Metsamor Nükleer Santrali bölge için büyük bir tehlike arz etmektedir.
Santralde elektrik üretim amaçlı WWER-440/230 tipi, her birinin gücü 408 MW olan Armenia-I ve Armenai-II olmak üzere 2 ünite nükleer reaktörü bulunuyor. WWER-440/230 tipi santraller Güvenlik açısından RBMK (Çernobil tipi) santrallerden sonra dünyanın en
problemli reaktörleri olarak biliniyor. Dünyanın en eski teknolojisiyle inşa edilen Metsamor’un , özellikle 1988 revan depreminden sonra bölgeye ölüm kustuğu bilinmektedir.
Eskiden Iğdır ve yöresinde bu kadar amansız hastalıklar yoktu ve ekolojik denge bu kadar bozulmamıştı. Maalesef amansız hastalıklar gün geçtikçe artmakta ve halk üzerinde büyük tedirginlik yaratmaktadır.
Geçtiğimiz günlerde Iğdır da Metzamor’la ilgili yapılan bir toplantıda tehlikenin boyutları ile ilgili bir soruya Türkiye Atom Enerjisi Kurumu TAEK-mühendisi Dr. Gürdal Gökeri şöyle cevap vermiştir”Iğdır daki olumsuzluklar tek başına radyasyon sebebi olamaz. Çeşitli sebepleri vardır. Bu konular Sağlık Bakanlığı ve Tarım gıda Bakanlığını ilgilendirir gerekli istatistiği onlar yapacaktır. Şuanda Metsamor nükleer santralinden tehlike arz
decek bir radyasyon vardır da diyebilirim yokturda . Biz her ihtimali göz önüne alarak vatandaşlarımızı bir sızıntıya karşı bilgilendireceğiz. Bu santral deprem fayı üzerinde kuruludur bir an önce kapatılmalıdır” dedi. Buda göstermektedir ki Metsamor Nükleer santrali kapatılmadığı ve önlemler alınmadığı takdirde yetkililer bu vebalin altında kalacaktır.
Santral, 1988 yılında bölgede meydana gelen büyük depremde gördüğü hasardan dolayı kapatılmış, ancak Ermenistan’da yaşanan enerji krizine çözüm amacıyla 1995’de yeniden faaliyete geçirilmiştir. Ermenistan enerji açığını kapatmak için başvurduğu çözüm doğru bir çözüm yolu değildir. Çözüm; Ermenistan işgal etmiş olduğu Azerbaycan topraklarından
derhal çekilmesi, bölgede kalıcı barışın sağlanması ve bölge enerji ağlarından Ermenistan’ın
yararlanmasıdır.
Başka türlü bir çözüm zor gözükmekte ve bölgeyi ilerleyen zamanlarda büyük bir FELAKET beklemektedir. Bu konu Dünya Azerbaycanlıları 4. Kurultayında gündeme alınarak kurultay sonuç bildirgesine alınmış, Avrupa Atom Enerjisi kurumuna başvurmak için çalışmalar başlatılmıştır. Aynı duyarlılığı tüm yetkilerden beklerken geç kalınmamasını diliyoruz” dedi.
FELAKETİN OLMASI İÇİN DEPREM Mİ BEKLENİYOR
Iğdır bölgesinde olası bir depremde 300 km çevresinde tek bir canlı yaşamayacaktır.
Yayınlanma :
16.08.2016 00:00
Güncelleme :
29.07.2025 22:56


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: