Azerbaycan eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev için ölümünün 12. Yıl dönümü münasebetiyle tören düzenlendi.
Düzenlenen törene Iğdır valisi Davut Haner, Cumhuriyet Başsavcısı Hacı Mustafa Yılmaz, Vali yardımcıları Mevlüt Özmen, Muhlis Arslan ,Bilgehan Karanfil, Emniyet Müdürü Yüksel Babal, Azerbaycan'ın Kars başkonsolosluğu Iğdır
Şubesi Konsolosu Fariz Caferov, protokol üyeleri ve İşadamları, Belediye Başkanları, Sivil toplum kuruluşu
temsilcileri, muhtarlar Haydar Aliyev Fen Lisesi idarecileri öğrencileri,dernek başkanları ve Iğdırlılar katıldı.
Programı sunan Iğdır Azerbaycan Evi Derneği Başkanı Serdar Ünsal “,Türk Dünyasının liderinden olan Haydar Aliyev’i ölümünün 12. Yıldönümünde rahmetle anıyoruz.
Haydar Aliyev Azerbaycan’ı Kafkasların parlayan yıldızı yapmıştır. O fikirleriyle icraatlarıyla Azerbaycan Türk’üne yol göstermiştir.
Türkiye Azerbaycan kardeşliğine önem vererek “Bizler iki devlet tek milletiz” demiştir.
Azerbaycan’ı bölgenin güçlü devleti yapmıştır. Bugünkü Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de babasının izinden giderek Azerbaycanı siyasi, ekonomik, askeri alanda güçlü kılmış Türkiye Azerbaycan kardeşliğini pekiştirmiştir. En son Rus ucağının düşürülmesi olayında Türkiye’nin yanında yer almıştır. Azerbaycan’da Hazar Denizin de meydana gelen kazada hayatını kaybedenlere Allahtan rahmet diliyor.Bütün şehitlerimiz için Sizleri bir dakikalık saygı duruşuna davet ediyorum ”dedi.
Törende saygı duruşunda bulunduktan sonra Dini hoca Veli Beder Şehitler, Hazar Denizinde hayatını kaybeden işçiler ve Haydar Aliyev’in ruhu için Kuranı Kerim okudu.
Iğdır-Azerbaycan Dil, Tarih ve Kültür Birliğini Yaşatma ve Destekleme Derneği başkanı Ziya Zakir Acar, da yaptığı konuşmada şunları söyledi.” Çağdaş Azerbaycan devletinin kurucusu, Azerbaycan halkının milli lideri Haydar Aliyev’in siyasi-ideoloji çalışması sadece Azerbaycan sınırları ile bitmemiş, hem de tüm Türk Dünyasını kapsamıştır. Büyük tarihi şahsiyetin Türk Dünyası ile ilgili gördüğü işler, verdiği fikirler, söylediği düşünceler kendi mükemmelliği ile birlikte hem de pratik perspektifi olan bir politik yoldur. Zengin devlet yönetimi, tecrübesi ve potansiyeli bulunan merhum Azerbaycan Cumhurbaşkanı Türk Dünyası'nın birliği için bir lider olarak büyük işler yapmıştır. Haydar Aliyev’in Türk Dünyasının problemleri ile daha sık alakadar olduğu dönem 1993 yılından, yani bağımsız Azerbaycan Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı seçildikten sonra başlıyor. Haydar Aliyev’in düşüncesinin en başarılı takipçisi Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Türkiye’ye, Türklüğe sevgisi sadece bir Türk bağlılığı değildir, hem de ulu babalarımızdan bize miras kalan ve göz bebeği gibi korunarak gelecek nesillere emanet verilmeli bir Azerbaycanlılık, Türkçülük ahlakıdır. Azerbaycan ve Türkiye, Bakü- Tiflis-Ceyhan, Bakı-Tiflis-Erzurum, Kars-Tiflis-Ceyhan ve diğer strateji projelerde bir yerdedir. Temel prensiplerinde dahi Atatürk’ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" fikri dayanan Türkçülük ideolojisi Türkiye ve Azerbaycan’ın dostluk sloganıdır. “Bir millet iki devlet” gibi. “
Iğdır Konsolosu Fariz Caferov’da , İki devlet arasındaki kardeş ilişkiler, Haydar Aliyev'in hayatı ve Azerbaycan için verdiği mücadeleyi anlattı.
Iğdır Konsolosu Fariz Caferov, Iğdır'lıların bu anlamlı günde hep birlik ve beraberlik içinde bizimle olması Haydar Aliyev'i çok sevdiğinin büyük bir göstergesidir. Bu özel günde tüm arkadaşlarımıza,dostlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.Haydar Aliyev Türkiye Azerbaycan ilişkilerine büyük önem vermiştir. Azerbaycan ile Türkiye arasında kardeş köprüleri kurmuştur. Haydar Aliyev, Türkiye ve Azerbaycan arasındaki iyi ilişkilerin temelini atmış bir liderdir. Çok büyük adımlar atmıştır. Bugün Azerbaycan'ın kalkınması ve refaha kavuşması, onun çalışmaları sayesinde bugün de devam etmektedir. HaydarAliyev tek millet iki devlet düşüncesiyle hareket etmiştir.Merhum liderimiz sayesinde Türkiye ve Azerbaycan arasında önemli ekonomik gelişmeler yaşanmaktadır. Biz de bu ilişkilerin daha da iyi duruma gelmesi için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bugün Cumhurbaşkanımız İlham Aliyev de aynı düşünceyle hareket ediyor" dedi.
Daha sonra Haydar Aliyev büstüne kırmızı karanfiller bırakıldı. Buradaki törenin ardından katılımcılara Nostalji kafede ikramda bulunuldu.
Genel Haber
Yayınlanma: 11 Aralık 2015 - 00:00
Haydar Aliyev Ölümünün 12 Yılında Törenlerle Anıldı
Azerbaycan eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, Iğdır'da düzenlenen törenle anıldı.
Genel Haber
11 Aralık 2015 - 00:00
İlginizi Çekebilir