• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Genel Haber
  • Kültür & Sanat
  • Gündem
  • Siyaset
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • Resmi İlanlar
  • Duyurular Haberler
  • Ara
SON DAKİKA:
15:00
Iğdır’da Öğrencilere 112 Acil Çağrı Farkındalık Eğitimi Verildi
14:58
Iğdır’da GSB Spor Okulları’nda Voleybol Heyecanı Sürüyor
14:56
Vali Ercan Turan’dan Sosyal Güvenlik Haftası Mesajı
14:54
Iğdır İl Sağlık Müdürü Dr. Abaset Bağcı’dan Hemşireler Günü Mesajı
14:51
Iğdır’da Köy Okullarındaki LGS Öğrencilerine Kitap Desteği
10:59
 Iğdır’da “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyası
08:13
IĞDIR’DA TÜRKCÜLER  GÜNÜ KONSERİ
08:12
Anneler Günü’nde Emekli Öğretmenlere Vefa Programı
08:04
2. Iğdır Kitap Fuarı Yoğun İlgiyle Tamamlandı
08:03
Cantürk Alagöz’den Iğdır FK Futbolcularına Veda
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel Haber
  3. HUBUBAT HASADINDA DANE KAYBINA BİRLİKTE SON VERELİM
Genel Haber
Yayınlanma: 16 Temmuz 2009 - 11:34

HUBUBAT HASADINDA DANE KAYBINA BİRLİKTE SON VERELİM

Ziraat  Mühendisleri Odası  İl Temsilcisi Mehmet  Ali Bulut, Çiftçilere seslenerek şunları söyledi. Bulut ”Değerli Çiftçiler ; Biçerdöver ile hasatta ortaya çıkan dane kayıpları için şüphesiz ülke ekonomisine her yıl milyonlarca lira zarara neden olmaktadır.

Genel Haber
16 Temmuz 2009 - 11:34
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
HUBUBAT HASADINDA DANE KAYBINA BİRLİKTE SON VERELİM
Sadece %1 oranındaki dane kaybı bile Biçerdöver ile hasat edilen alanda 3 bin ton civarında hububatın tarlada bırakılması demektir ki bunun karşılığı da 2,5 milyon TL kayıp anlamına gelmektedir.
Dane kaybını önleyebilir miyiz?
    Evet önlenebilir. Biçerdöver imal eden firmalar, biçerdöverlerini sıfır dane kaybına göre üretmektedirler. Tarlanın verimi ve arazinin durumuna bakılarak biçerdöverin uygun çalışma hızında gitmesi sağlandığında ve biçerdöverlerin ayarları en iyi şekilde yapıldığında sıfıra yakın dane kaybına ulaşacaktır. Biçerdövere bağlı olmayan birtakım olumsuz şartları da dikkate aldığımızda dahi dane kaybı %3 değerini aşmaması gerekir. Bir yıl emek verip yetiştirdiğimiz ürün, hasat sırasında tarlada kalmasını hiçbirimiz istemeğiz. Öyleyse şu hususlara dikkat etmeliyiz. Böylece tarlada kalacak ürünümüzü ve paramızı kurtarabiliriz.
    Bunun için öncelikle kayıpların neden kaynaklandığını bilmeli ve tedbir almalıyız. Dane kayıpları ya ürün ve tarla şartlarından ya da biçerdöver ve sürücü şartlarından kaynaklanmaktadır.
Başlangıç olarak ürünü yetiştirirken hasadı düşünerek tarla hazırlığını doğru yapmalıyız. Fazla engebeli ve taşlı tarlalarda zorunlu olarak yüksek biçim yapılacağından dane kaybı da fazla olacaktır. Yine yabancı otların olduğu tarlalar da  biçerdöverin tıkanmasıyla da dane kaybı artacaktır. Daneleri dökülmeye hassas çeşitlerde dane kaybını arttırır. Dane kaybını ölçerken tarlanızdaki bu durumları göz önünde bulundurmalı engebeli arazilerde tesviye yapılmalı ve yüksek boylanan çeşitler yetiştirilmeli. Yabancı ot mücadelesine gereken önem verilmeli ve dökülmeye hassas çeşitleri kullanmamaya özen göstermeliyiz.
    Hasadı zamanında yapmalıyız: Olgunlaşmamış, ıslanmış, çiğ düşmüş ürünü hasat ettirmemeliyiz. Sabah çok erken ve akşam saatlerde yapılan hasatta nem artacağından dane kaybı daha çok olacaktır.
Biçerdöver operatör belgesi olmayan kişilere hasat yaptırmamalıyız. Belgesi olmayan biçerdöver sürücülerinin hasat yapması zaten yasaklanmıştır. Eğitim görmemiş bir sürücünün hasat yaparken daha fazla dane kaybına yol açtığını unutmamalıyız.
    Hasat sırasında sürekli tarlamızın başında bulunmalı sürekli kontrol etmeliyiz. Biçerdöverlerin arkasındaki sapların arasına ve altına bakarak, sap içinde kalmış tüm veya parçalanmış daneli başak kalıp kalmadığını, yerde ve kavuzların arasında dane kalıp kalmadığını, dane deposunda kırık, kavuzlu ve samanlı dane ve kesmik olup olmadığını kontrol etmeliyiz. Biçerdöver hızının fazla olmasının daha fazla dane kaybına neden olduğunu aklımızdan çıkarmamalı yüksek hızda hasat yaptırmamalıyız. Ayrıca biçerdöverin bir gidişte biçtiği kısmı bir tabla genişliği boyunca kontrol etmeli biçilmemiş, kökünden sökülmüş, biçildiği halde yere düşmüş başak olup olmadığını, biçerdöverin ilerleme istikameti boyunca bir çizgi oluşturacak şekilde sürekli dökülen danelerin olup olmadığını kontrol etmeliyiz.
Dane kayıplarının Nedenine Gelince…
Tarlada biçilmemiş başak varsa ya bıçaklar kör, ya parmaklardan bazıları kırık ya da bıçak ayarı bozuk, kökünden sökülmüş veya biçildiği halde yere düşmüş başak varsa dolap ayarı bozuk demektir. Destenin altında dane varsa rüzgarlık ve elek ayarları bozuk veya elek ve sarsaklar tıkalı olabilir. Sarsak üstü perde yırtık veya hiç olmayabilir. Biçerdöverlerin ilerleme istikameti çizgi halinde dökülmüş daneler varsa biçerdöverin herhangi bir yerinde bir kapak iyi  kapatılmamış ya bir yerinde çatlak veya delik olabilir ya da elek kasasının kenarlarında bulunan kapatıcıların parçalanmış veya yerinden çıkmış olabilir.
Depoda kırık dane veya deste arasında dövülmemiş tüm veya parçalanmamış başak parçaları varsa batör ayarları bozuktur. Depoda kırık dane, kesmik, kavuz veya saman varsa elek ve rüzgarlık iyi yapılmamıştır. Alt eleğin çok açılması depoda kesmik olmasına, çok kapatılması ise depoda kırık tane olmasına neden olmaktadır.
Çiftçilerimizin genel olarak bu bilgileri bilmeleri dane kaybı varsa tahmin etmelerine yardımcı olacaktır.
İl Tarım Müdürlüğümüz kurduğu gezici ekiplerle biçerdöver kontrollerini sürekli yaparak dane kayıplarının önüne geçmeye çalışmaktadır.
ÜRÜNÜNÜZ DÖKÜLMESİN, ÇOCUKLARINIZ ÜZÜLMESİN….                                                                         

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Iğdır’da Öğrencilere 112 Acil Çağrı Farkındalık Eğitimi Verildi
Iğdır’da Öğrencilere 112 Acil Çağrı Farkındalık Eğitimi Verildi
Vali Ercan Turan’dan Sosyal Güvenlik Haftası Mesajı
Vali Ercan Turan’dan Sosyal Güvenlik Haftası Mesajı
IĞDIR’DA TÜRKCÜLER  GÜNÜ KONSERİ
IĞDIR’DA TÜRKCÜLER  GÜNÜ KONSERİ
Anneler Günü’nde Emekli Öğretmenlere Vefa Programı
Anneler Günü’nde Emekli Öğretmenlere Vefa Programı
Son Haberler
Kars'ta 'Ani'nin Hikayesi Sergisi'ne yoğun ilgi
Kars'ta 'Ani'nin Hikayesi Sergisi'ne yoğun ilgi
Jandarma Erzurum'da 2 kilo sahte külçe altın ele geçirdi
Jandarma Erzurum'da 2 kilo sahte külçe altın ele geçirdi
STK'lara belediyelerden beklentileri soruluyor
STK'lara belediyelerden beklentileri soruluyor
Ilıca Yeni Çarşı'ya ulaşım neşteri
Ilıca Yeni Çarşı'ya ulaşım neşteri
Okullar teniste yarıştı
Okullar teniste yarıştı
Milli Eğitim Müdürü Selahattin ŞİMŞEK SINAV SONUÇLARINI DEĞERLENDİRDİ
Milli Eğitim Müdürü Selahattin ŞİMŞEK SINAV SONUÇLARINI DEĞERLENDİRDİ

Ana Sayfa
Genel Haber
Kültür & Sanat
Gündem
Siyaset
Sağlık
Spor
Eğitim
Resmi İlanlar
Duyurular
Haberler
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Duyurular
  • Eğitim
  • Genel Haber
  • Gündem
  • Haberler
  • Kültür & Sanat
  • Resmi İlanlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.