Açılışa Iğdır Valisi Enver Ünlü; Milli Eğitim Müdürü M.Murat Aydoğdu, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ve Iğdır Bilim ve Sanat Merkezi (BİLSEM) işbirliği ile düzenlenen, Sosyal Destek Programı'nın (SODES) Sodesli Sanatçılar ve Benim Atölyem projeleri ile desteklenen ''Robot Teşhir'' programına katıldı.
Programda robotik kodlama çalışmalarıyla üretilen projelere ait stantları gezerek geliştirici öğrencilerimizden projeleri hakkında bilgiler alan Vali Ünlü, mekanikle programcılığı birleştiren robotik kodlamanın önemine değinerek; ''Çocuklarımızın üretkenliklerini gösterilmesi ve zihinsel gelişimleri arttırmaları adına robotik kodlama onlara önemli katkılar sağlayacaktır.Çocuklarımız, sunulan bu imkanlarla hayallerini gerçekleştirebiliyor. Teknolojinin süratle ilerlediği, yapay zekanın her alanda hayatımıza girmeye başladığı bu süreçte gençlerimizin dijital rekabete öncülük etmesi zaruridir. Bugün gelinen noktada çocuklarımızın ortaya koyduğu proje ve ürünler bizi mutlu etmekte ve onlara olan güvenimizi boşa çıkarmamaktadır. Ben çocuklarımızı ve emeği geçenleri tebrik ediyorum.'' dedi.
Halkın ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği festivalde vali Ünlü, bu tür faaliyetlerin çocukların robotik ve kodlama dünyasına giriş yapmalarını sağlarken, onların kodlamanın temel kurallarını öğrenmelerine öncülük etmekte olduğunu ve bu faaliyetler sayesinde çocuklarımızın hem eğlendiğini hem de öğrendiğini belirtti.
Milli Eğitim Müdürü M.Murat Aydoğdu ‘da “ Bu faaliyetlerle öğrencilerimiz üst düzey düşünme becerilerini kullanarak yeni ve özgün robot tasarımları geliştirebilme, mantıksal düşünme becerilerini harekete geçirebilme fırsatı yakalamaktadırlar. “dedi.
Ropotik festivalle ilgili olarak bilgi veren Iğdır Bilim ve Sanat Merkezi Müdürü Selahattin Pamuk, “Festivalde 140 öğrenci arasında mangala turnuvası, sumo robot yarışması düzenlenmiştir. Sumo robot yarışmasında birinci olan öğrencilerimiz Benay İrem Yıldırım, Hilal Melek Taştan’a ve mangala yarışmasında birinci olan öğrencimiz Süheyla Deniz’e ödülleri verilmiştir. Iğdır Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinin yıl boyunca yapmış oldukları resim çalışmaları sergilenmiş olup, Sodesli Sanatçılar proje öğrencilerinin müzik dinletisi gerçekleştirilmiştir.
Iğdır Bilim Ve Sanat Merkezi olarak SERKA ile yapılan protokol çerçevesinde Iğdır genelindeki 20 okulumuzun bilişim öğretmenlerine Iğdır Bilim ve Sanat Merkezi bünyesinde yazılım ve kodlama ve robotik eğitimi verilmiş olup, okullarımıza robotik setlerin SERHAT Kalkınma Ajansı tarafından tedarik edilmesi sağlanmıştır. Bu okullarımız festivalde öğrencilerin hazırladığı projeleri sergilemişlerdir.
SODES Benim atölyem adlı projemiz dâhilinde Iğdır Bilim ve Sanat Merkezi’ne laboratuvarlar kurulmuştur. (ROBOTİK, YAZILIM, FEN, MATEMATİK, RESİM, MÜZİK) İlimiz genelindeki öğrenciler bu laboratuvarlardan yararlandırılmaktadır. Bu kapsamda valilik tarafından, SODES biriminin desteğiyle çeşitli okullarımızdan 45 öğrencimiz Karadeniz gezisine götürülmüştür.”şeklinde konuştu.