Cazibe merkezleri tanıtım toplantısı öncesi Vali Ahmet Turgay Alpman, tarafından kitapla ilgili açıklama yapıldı.
Vali Alpman, şunları kaydetti; Dünya hızlı bir şekilde yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmektedir.
Yenilenebilir enerji dalga, akıntı, rüzgâr, güneş, jeotermal, biyokütle gibi kaynakların elektrik enerjisine çevrilmesiyle elde edilmekte olup, çevreye hiçbir zararı olmayan kaynaklardır.
Türkiye halihazırda kişi başı yıllık 3.7 ton karbon salınımı gerçekleştirmektedir. Taraf olduğu iklim anlaşmasına göre 2050 yılına kadar bu rakamı kişi başı 0.6 tona çekmeyi taahhüt etmiştir. Bu hedefe ulaşmanın tek yolu yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak ve
çoğaltmaktır.
Iğdır, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının hazırladığı Güneş Enerjisi Potansiyeli Atlasında Türkiye’nin en fazla güneşlenme süresine sahip ikinci ili olmasına rağmen ne yazık ki fizibil iller arasında gösterilmemiştir. Atlasın ağırlıklı olarak rakım ve enlem kıstaslarını dikkate alması ve meteorolojik değerleri (yağmurlu gün sayısı, kar kalınlığı vb.) çok fazla dikkate almadan hazırlanması nedeni ile genel olarak yüksek rakımlı ve güneyde yer alan iller söz konusu atlasa göre en fazla potansiyeli olan iller olmuştur.
Bu sebepten ötürü Iğdır haritada düşük potansiyel anlamına gelen mavi renkle gösterilirken 1 MW üstü güneş enerjili elektrik santrali kurmak isteyen yatırımcılara da üretim lisansı verilen 38 il arasında maalesef yer almamıştır.
SERKA tarafından 3 farklı iklim senaryosuna göre hazırlatılan rapor ile Iğdır’ın potansiyelinin 1391 ile 1881 kWh/m²-yıl arasında değiştiği yaklaşık 10 farklı yöntemle tespit edilmiştir. Ortalama değer ise 1636 kWh/m²-yıl olarak tespit edilmiştir. Almanya’da 1350 kWh/m²-yıl değeri ile güneş enerjisi santrallerinin kurulduğu düşünülürse Iğdır’ın bu değerlerin çok üstünde olduğu görülmektedir. Iğdır, güneş enerjisinden elektrik üretimi için son derece uygun bir coğrafyaya sahiptir. Iğdır’ın düşük potansiyelli gösterilmesine karşı gerekli çalışmalar, raporun ilgili Bakanlıkların ve kurumların dikkatine sunulması ve takibinin yapılması ile sağlanacaktır.
Söz konusu rapor Türkçe ve İngilizce olarak hazırlanmış olup, raporun gerek ulusal gerekse de uluslararası yatırımcılara tanıtımı yapılacaktır. Raporu incelemek isteyen yatırımcılarımız Ajansın internet sitesinden , ITSO Web sitesinden veya Yatırım Destek Ofisimizden rapora ulaşabilmektedir.
Genel Haber
Yayınlanma: 21 Kasım 2016 - 00:00
IĞDIR FV GÜNEŞ ELEKTRİĞİ RAPORU HAZIRLANDI
Iğdır Ticaret odası’nın 2015 yılında Metoroloji müdürlüğü ile ortaklaşa yapmış olduğu 'Meteorolojik ölçüm ve FV Güneş elektriği yaygınlaşıyor Iğdır yeşil enerjiye geçiyor projesi ile start alan IĞDIR FV GÜNEŞ ELEKTRİĞİ RAPORU SERKA desteği ile ingilizce ve Türkçe olarak hazırlandı.
Genel Haber
21 Kasım 2016 - 00:00
İlginizi Çekebilir