Sanayi üretiminin gelişmemiş olmasının, ulaşım imkanlarının yetersiz oluşunun ve dış ticaret konusundaki bilgi eksikliklerinin bu tabloyu oluşturan başlıca nedenler olduğu tespit edilmiştir.
Iğdır TSO olarak İlimiz ekonomik kalkınması ve bölgemizde ihracat gelirlerimizin artırılması konularına verdiğimiz önem ve öncelikten yola çıkarak, SERHAT Kalkınma Ajansı Doğrudan Faaliyet Desteği kapsamında “IĞDIR IHRACAT STRATEJİSİNİ BELİRLİYOR: 1-ARZ YÖNÜ” başlıklı projesi başlatılmıştır.
Bu projemizin genel amaçları:
1.Iğdır'ın uzun vadede ihracat stratejisini belirleyerek ihracata yönelik faaliyetlerin üretim yapılarını modernize ederek günümüz ve geleceğin ticaret dünyasının taleplerine cevap verebilir ileri teknoloji ve AR-GE'ye dayalı esnek bir yapıya kavuşmasını sağlamak
2. İlimizin ihracatta karşılaştığı sorun ve çözüm önerilerini masaya yatırılarak ihracatçının sorunlarını rapor haline getirmek,
3. Türkiye'nin doğu komşularına açılan bir kapı şehri olarak hem Iğdır'dan hem de Türkiye'nin diğer bölgelerinden daha fazla "katma değeri yüksek ürünü" ihraç etmek için Iğdır'daki ihracat olanaklarının neler olduğunun belirlenmesi, "arz" yönünün değerlendirilmesidir.
Bu bağlamda:
1- İlimizde sorunla ilgili tüm Kamu kurumları, meslek örgütleri, STK lar ve işveren kuruluşları temsilcileriyle TÜBİTAK tarafından kurulan Bilimsel ve Teknik Araştırma Vakfı uzmanları yüz yüze derinlemesine görüşme, odak grup toplantısı yapmışlardır.
2- İhracatçı firmalar düzeyinde, ihracatın mevcut durumu, sorunlar ve beklentiler konusunda anket çalışması başlatılmıştır.
3- Bu çalışmaların sonuç raporları, konuyla Ilgili tarafların katılımı ile gerçekleştirilecek "ihracat vizyonu değerlendirme toplantısı"nda tartışılacak ortak bir çalıştay ve paylaşım platformu oluşturulacaktır,
4- Odamızın Stratejik Planı'nda yer verilen "Iğdır bölgesi ihracatının önündeki engeller, sorunlar ve çözüm önerileri" bu çalışmalar sonunda çıkacak proje raporu kitabıyla somutlanacaktır.
Projenin ürünü olacak “Iğdır'ın Ihracat Stratejisi ile Eylem Planı'nın” gerçekleştirilmesi İlimizin bölgesel kalkınmasına katkı yapacağına inanıyoruz.
Aynı zamanda 2014-2023 TRA2 bölgesi Bölge Planı'nda ve Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası'nın 2014-2017 Stratejik Planı'nda yer verildiği gibi, ihracatçının sorunları ve çözüm önerileri ile ilin ihracat vizyonu ve stratejisinin belirlenmesi çalışmaları alanında kurumsal bir yapı ve veri tabanı oluşturulmuş olacaktır.” dedi.
Genel Haber
Yayınlanma: 14 Ocak 2016 - 00:00
IĞDIR İHRACAT STRATEJİSİNİ BELİRLİYOR - ARZ YÖNÜ İSİMLİ PROJE İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME YAPILDI
Iğdır ticaret ve sanayi odası yönetim kurulu Başkanı Kamil Arslan yapmış olduğu açıklamada “Üç ülkeye sınır olan ilimizde, Serhat Kalkınma Ajansı'nın hazırladığı 2014-2023 TRA2 Bölgesi Bölge Planı'nda ve IĞDIR Ticaret ve Sanayi Odası'nın 2014-2017 yılı Stratejik Planı'nda belirtildiği gibi, ihracat yeterli düzeyde yapılamamaktadır.
Genel Haber
14 Ocak 2016 - 00:00
İlginizi Çekebilir