Program açılış konuşması yapan Azerbaycan Evi Başkanı Ziya Zakir Acar, "Biliyorsunuz bizim atalarımız, dedelerimiz özellikle Aras nehrinin kıyısında bulunan köylerde yaşamış, buna şahit olmuşsunuz. Hep yarımız Arasın O tarafında kalmıştır. Özellikle Azerbaycan'ın başlattığı Gerbi Azerbaycan İcması konusundan dolayı böyle bir İrevan'a dönüş hakkında şiirler okumak, geçmişimizi bir yad etmek amacıyla bir araya geldik. Ben 1980'li yıllarda 1700 tane tanık dinledim. Bunların kitaplarını da çıkardık. Öyle şeyler anlattılar ki, bunların anılarından, her birinden binlerce roman çıkar. Keşke herkes dedelerinin anılarını kaleme alsa." dedi.
Yörenin şair, tarihçi ve yazarlarından; Ali Demirel, Fahrettin Masum Budak, Tolga Kenan Aras, Allahverdi Akyüz, Sefer Aktaş, Av. Cafer Zor şiirlerini ve Gerbi Azerbaycan'la ilgili tarihi bilgilerini dinleyici ile paylaştılar.
Programda ayrıca; TÜRKAV Iğdır İl Başkanı Kurban Parlar. Iğdır Turan Devletleri Şb. Başkanı İsmail Ateş, İSTAD Başkanı Sefer Karakoyunlu ve Iğdır Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü 3. sınıf öğrencisi Muhammed Göktürk Çam'da konuşmalarıyla katılım sağladılar.
Programda Şairler tarafından, bir zamanlar İrevan'da dedelerinin yaşadığı İğdeli köyü için yazılan şiirler okundu, dedelerinin günümüze kadar anlatılarak gelen yaşam hikayeleri paylaşıldı.
İrevan'da bulunan Türklere ait her şeyin yok edildiğine ve Türklere ait mezarların dahi Dozerler ile düzleştirildiğine, üzerlerine fabrika kurularak izlerinin silinmeye çalışıldığına dikkat çekildi. Ermenilere ait mezarların dahi ülkemizde korunduğu, tahrip edilmediği, taşlarının bile kırılmadığı dile getirildi. (Erdal Yalçın- Allahverdi Şıktaş)
Yorumlar
Kalan Karakter: