Haber: Ali ŞIKTAŞ : Iğdır Valisi Ahmet turgay Alpman Başkanlığında Iğdır ovasında yaşanan sulama problemleri ve yapılan çalışma ve projeler Bölgemizin coğrafi ve iklim özellikleri değelendirildi.
Iğdır Valiliği toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya Iğdır Valisi Ahmet Turgay Alpman, DSİ Genel Müdür Yrd. Bülent Selek, DSİ İşletme Bakım daire Başkanı Mevlüt Pehlivan, Etüt daire başkanı Ahmet Özbek, Proje İnşat Daire başkanı Sulama ve Dranaj Şube müdürü Mesut Keleş, Iğdır İl Özel İdaresi Genel sekreteri Ferhat Akkuş, DSİ Iğdır Bölge müdürü İzzet Turan, DSİ Kars Bölge müdürü Nesip Özden, Kars DSİ müdür yardımcısı Nihat Oğuz ve şube müdürleri katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Iğdır valisi Ahmet Turgay Alpman, DSİ Bölge müdürlüğünden gelen ekipler ilimizin sulama sorunu üzerinde inceleme ve değerlendirmeler yaptılar. Yapılan inceleme ve denetmeler sonucunda yapılan çalışmalar hakkındada bizlere bilgi aktaracaklar. İlimizdeki inceleme ve çalışmalarından ötürü DSİ Genel Müdürlüğü, DSİ Bölge Müdürlüğü ve DSİ Şube Müdürlüğü görevlilerine teşekkür ederek, çalışmalarında başarılar diliyorum.”dedi.
DSİ Genel Müdür yardımcısı Dr. Bülent Selek, Iğdır Ovası Doğu ve Batı Iğdır sulama ve çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Selek, yaptığı açıklamada şunları kaydetti; Iğdır ovası sulaması 35.015 hektar Batı Iğdır ve 35,515 hektarda Doğu Iğdır sulama ünitesi olmak üzere 70.530 hektarlık sulama alanından oluşmaktadır.”dedi.
Selek, Batı Iğdır sulamasında 3,63 km iletim kanalı, 67,02 km ana kanal 209,53 km yedek kanal, 464,97 km tavsiye kanal ve toplam 751,149 km dranaj ve tahliye kanalları 1.267 km servis yolu mevcuttur.
Doğu Iğdır sulamasında 30,68 km iletim kanalı, 159,38 km ana kanal 303,38 km yedek kanal, 484,64 km tavsiye kanal ve toplam 1 018,27 km dranaj ve tahliye kanalları ile2 063 km servis yolu mevcuttur. Batı Iğdır ovasında bulunan 10 bin alanın yenilenmesi 2010 yılında tamamlanmıştır. Batı Iğdır ovası içerisinde yer alan 1 100 hektarlık Iğdır Karakoyunlu sulaması inşaatı devam etmektedir. 2017 yılı içerisinde bitirilmesi planlanmaktadır.
Iğdır ovasında sulama oranı %50 civarındadır. Bölgede olası kuraklıklara karşılık tedbir olarak Tuzluca barajının biran önce yapılması gerektiği ortaya konulmuştur. Tuzluca barajı yapıldıktan sonra enerji üretilmesinin yanında Iğdır ovasına su takviyesi yapılacaktır. Tuzluca barajının baraj projeleri tamamlanmış Çed olumlu belgesi alınmış ve projenin 2017 yılı ek yatırım programına alınması için yakın zamanda kalkınma bakanlığına sunulacaktır. Orman ve Su işleri Bakanımız Sayın Prof Dr Veysel Eroğlu’nun talimatı doğrultusunda DSİ Genel müdürlüğü ve DSİ 24. Bölge müdürlüğü yetkililerinden oluşturulan heyetçe Iğdır Ovası’nda yaşanan sulama problemleri yerinde incelenmiştir. Mevcut inceleme sonrası Iğdır ovasında yer alan ve kadimden beri vatandaşlarca kullanılan toprak arklarla ilgili taleplerin bir çoğu yerinde incelenmiştir. Yapılan tespitler sonunda DSİ tarafından yapılan mevcut sulama şebekesini kesen toprak arklara mevcut sulama kanallarından su alındığı görülmüş Ayrıca Batı Iğdır iletim kanalı ile Doğu Iğdır Ana kanallarının beton kaplamalarından tahriplerin olduğu görülmüştür. Sulama sorununun çözümüne yönelik olarak DSİ tarafından inşa edilerek işletmeye açılan sulama sistemine vatandaşlar tarafından kullanılan kadim arkların entegre edilmesi konusu değerlendirilecektir. Bu kapsamda arazi ve büro ortamında gerekli teknik çalışmalar bu yıl içerisinde yapılacaktır.” şeklinde konuştu. Toplantı soru ve cevapların ardından son buldu.
Genel Haber
Yayınlanma: 02 Haziran 2017 - 00:00
Iğdır Ovasında Yaşanan Sulama Problemleri Masaya Yatırıldı
Orman ve Su işleri Bakanı Prof Dr Veysel Eroğlu’nun talimatı doğrultusunda DSİ Genel müdürlüğü ve DSİ 24. Bölge müdürlüğü yetkililerinden oluşturulan heyet Iğdır’da incelemelerde bulundu
Genel Haber
02 Haziran 2017 - 00:00
İlginizi Çekebilir