• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Genel Haber
  • Kültür & Sanat
  • Gündem
  • Siyaset
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • Resmi İlanlar
  • Duyurular Haberler
  • Ara
SON DAKİKA:
18:33
Alagöz Holding Iğdır FK Play-Off’u Kaçırdı, Gönüllerin Şampiyonu Oldu
14:43
Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün’den DYK Kurslarına Ziyaret
14:27
Iğdır Azerbaycan Evi'nde Haydar Aliyev'in 102. Doğum Yılı Anıldı
10:04
Ali Güner’den Kaymakam Aydın’a Nezaket Ziyareti
01:30
ASİMDER’den Azerbaycan Kars Başkonsolosu Aliyev’e Ziyaret
01:30
Karakoyunlu’da Trafik Haftası Etkinliği: “Bir Kural Bir Ömür”
01:30
Vali Ercan Turan, Iğdır Üniversitesi Öğrencileriyle Buluştu
01:25
İstanbul’da Büyük Gün: Alagöz Holding Iğdır FK, Karagümrük Deplasmanında
01:23
Azerbaycan'ın Milli Lideri Haydar Aliyev'in doğumunun 102. yıldönümü
01:00
Iğdır’da “Orman Benim” kampanyası düzenlendi
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel Haber
  3. İKLİM GİBİYİZ
Genel Haber
Yayınlanma: 20 Haziran 2024 - 02:00

İKLİM GİBİYİZ

Genel Haber
20 Haziran 2024 - 02:00
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
İKLİM GİBİYİZ
 Geleceğimize ışık tutan geçmişimizden bu günümüze geldiğimizde ne kadar çok şeyin değiştiğini görüyor ve şahit oluyoruz iklime şahit olduğumuz gibi… Eskiden dört mevsim vardı. Her mevsimin kendine göre güzellikleri, iklim koşullarının bizlere getirdiği hoş esintiler vardı. Şimdi ise iklim diye bir şey kalmadı. İki iklim var: sıcak, soğuk... Ya üşürsünüz, ya da sıcaktan bunalırsınız. İklim deyince hafızamda kalan ve neredeyse 48 yıldır hiç hafızamdan çıkmayan sahneyi sizlerle paylaşmak istiyorum. 1980’li yıllarda Doğubayazıt caddesinde küçük bahçeli bir evimiz vardı. Baharla birlikte bahçemiz yeşillenir, kuşlar, böcekler uçuşmaya başlardı.

Ağaç yapraklarının arasından sızan güneş kahvaltı soframıza sızar ve bambaşka bir huzur verirdi. Merhum anam sabah kahvaltısını balkonda yer sofrasında hazırlardı. Bahçeden topladığı sebzeleri sofraya koyar, biraz zeytin, biraz köy peyniri, Bozkurt marka helva, yoğurt, arada bir de tahta kutuda katı pekmez olurdu. Merhum babamız Salih Şıktaş’ın bizlere bıraktığı en büyük sermaye dürüstlüktü. Belki soframız çok kalabalık değildi ama küçük bahçemizde ilkbaharın serin havasında güneşin ilk ışıkları ile birlikte kahvaltı yapmanın keyfini hiçbir şeyle değişmem mümkün değildi.

Çocukluk yıllarımın unutulmaz anılarından bir sahnedir bu yaşadığım. Mevsimler konuşulduğunda ilk aklıma gelen ve gözümün önünde o sabah kahvaltısının muhteşem sahnesi hemen belirir. Sonbahar gelip çattığında da teyzemin bahçesinde bulunan payız (sonbahar) armutlarını toplarken soğuğun tadını çıkarırdım. Mevsimler de değişti, insanlar da… Bilim insanları bu işi nasıl yorumlar doğrusu bilmem. Mevsimlerin değiştiğini yaşayarak hissediyoruz.

Kış ile yaz arasında bir haftalık bir zaman dilimi var. Bir hafta içinde bunaltıcı sıcakları da yaşayabiliyoruz, dondurucu soğukları da… Ama insanlar niye bu kadar değişti bunu bir türlü anlamıyorum. Hani derler ya coğrafya, iklim insanların değişiminde önemli rol oynuyor diye… Ben de bunu böyle yorumluyorum. İnsanlarımız da iklim değişiminden etkilenmiş ve bir anda sıcak, bir anda soğuk olmuşlardır. Eskiden kim ne hata yapsa mutlaka bir büyüğü devreye girer ve ortadaki kızgınlıkları bir anda bertaraf ederdi. Ya da biri fitne yaratsa, toplum içine huzursuzluk salsa, toplumun değerleri ile alay etse, toplum kendiliğinden refleks gösterir, kişiyi veya kişileri kınar, her birey toplumun genel ahlak kurallarına uyma zorunluluğu hissederdi. Ama mevsimler gibi birçok şey değişti. En yakınımıza bile güvenmekte tereddüt eder olduk. Beraber yürüdüğümüz, birlikte hareket ettiğimiz kişinin bizden ayrıldıktan sonra arkamızdan neler söyleyebileceğini kara kara düşünür olduk. Samimiyeti geçtim, her şey suni gelmeye başladı. Yapmacık davranışlar, birinin açığını aramak için çırpınmak, dedikodu üretmek için özellikle gayret sarf etmek, hele hele sosyal medya denen aslında çağın mucizesi ama doğru kullanılmadığı için asrın felaketine dönüşen sosyal medya platformlarında sahte isimlerle önüne gelene hakaretler savuranları görünce insan, insanlığından utanıyor.

Hangi ara bu kadar değiştik doğrusu hiç anlamadım. Biz böyle değildik, değerlerimiz çok değerliydi. Değerlerimize söz denildiği zaman toplumsal tepki koyar, söz söylemeye de utanırdık. Ama şimdi öyle bir noktaya geldik ki, kim kimin hakkında bir söz söyledi mi koro halinde linç girişiminde bulunmakta, haklı mı haksız mı araştırmadan hüküm vermekte, yayılan iftiraları çoğaltarak kişiyi daha çok itibarsızlaştırmak için çırpınmaktayız.

Sevgili okuyucular, iklim değişimi muhtemelen biz insanların dünyamızı hor kullanmamızdan kaynaklanan bir doğa olayıdır. Doğa kesinlikle ve kesinlikle kendinden alınanı geri alır. Yani biz dünyamıza ne kadar ihanet edersek bilelim ki doğa bunun karşılığını verecektir.

Biz insanlar da yaşadığımız değişimin faturasını kesinlikle ve kesinlikle bir şekilde ödeyeceğizdir. Ya kendimiz bu ödemede rol alacağız, ya da çocuklarımız, torunlarımız bu faturanın ödeyen tarafı olacaktır. Yine temenniyle sözlerimi sonlandırmak istiyorum. Sevgili dostlar, ne ekerseniz aşınıza o çıkar kaşığınıza… Lütfen daha sağduyulu olalım ve hayatımızı kolaylaştıralım. Fitne, fesat, zorbalık, karalama, ihanet, kötülük bir gün kendinize döner. Cabbar Şıktaş

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Jandarma ekipleri düzensiz göçmenlere geçit veriyor
Jandarma ekipleri düzensiz göçmenlere geçit veriyor
Ali Güner’den Kaymakam Aydın’a Nezaket Ziyareti
Ali Güner’den Kaymakam Aydın’a Nezaket Ziyareti
ASİMDER’den Azerbaycan Kars Başkonsolosu Aliyev’e Ziyaret
ASİMDER’den Azerbaycan Kars Başkonsolosu Aliyev’e Ziyaret
Karakoyunlu’da Trafik Haftası Etkinliği: “Bir Kural Bir Ömür”
Karakoyunlu’da Trafik Haftası Etkinliği: “Bir Kural Bir Ömür”
Son Haberler
Alagöz Holding Iğdır FK Play-Off’u Kaçırdı, Gönüllerin Şampiyonu Oldu
Alagöz Holding Iğdır FK Play-Off’u Kaçırdı, Gönüllerin Şampiyonu...
Kaymakam olmak isteyen Umut'un hayali gerçek oldu
Kaymakam olmak isteyen Umut'un hayali gerçek oldu
Yüksekova'da sağlık taraması için köy köy geziyorlar
Yüksekova'da sağlık taraması için köy köy geziyorlar
Samsun'da Engelliler Haftası renkli etkinliklerle kutlandı
Samsun'da Engelliler Haftası renkli etkinliklerle kutlandı
Anneler Günü'nde duygu dolu buluşma
Anneler Günü'nde duygu dolu buluşma
Kurbanlıklar Yerinde Denetlendi
Kurbanlıklar Yerinde Denetlendi

Ana Sayfa
Genel Haber
Kültür & Sanat
Gündem
Siyaset
Sağlık
Spor
Eğitim
Resmi İlanlar
Duyurular
Haberler
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Duyurular
  • Eğitim
  • Genel Haber
  • Gündem
  • Haberler
  • Kültür & Sanat
  • Resmi İlanlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.