Doğu ve batı Iğdır sulama kanallarının büyük bir kısmının bitmesi, drenaj çalışmaları ve yapılan toprak ıslahından sonra Iğdır’da 4 ayrı bölgede 10 bin dekarlık alana çeltik ekimi yapıldı.
Iğdır’ın tarımsal ürün alanında arayış içinde olduğunu, Iğdır dışından gelen vatandaşların toprak kiralayarak pirinç ekmesi Iğdır çiftçisine hedef gösterdiğini belirten Iğdır Tarım il Müdürü Yusuf Yıldırım, ”30 yıl öncesinde tarımsal sulamada kullanılan suyun ve su kanallarının yetersiz oluşu. Toprakların ıslah edilmemesi, drenaj kanallarının yetersizliği nedeniyle, ekilmeyen pirinç ekimine Iğdır ovasında yeniden başlanılması sevindiricidir. Iğdır ovası verimli topraklara sahiptir. Çeltik ekimine elverişlidir. Daha önce drenaj olmadığından çeltik ekimi terk edilmişti. Şimdi topraklar yıkanıp tuzluluk azalınca ekim yapılıyor. Trakya’dan Iğdır’a gelerek çeltik ekimi yaptılar biz gereken desteği veriyoruz.
Iğdır çiftçisi için alternatif ürün durumundadır pirinç. Bu sene 10-12 bin dekarlık alana ekim yapıldı. İyi ürün alacaklarını bekliyoruz. Her zaman yanlarındayız.” dedi.
Edirne uzun köprüden gelen ve çeltik işiyle uğraşan İlyas Tercan Yeni doğuş şirketi adına Iğdır’da çeltik ekimi yaptıklarını belirtti.
Tercan, şunları söyledi: ”Iğdır’ı araştırdık çok verimli toprakları olduğunu tespit ettik. Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Iğdır Kazım Karabekir Tarım işletmesine ait 2 bin dönüm arazi kiraladık.
Ve şimdiye kadar bir trilyon para harcayarak çeltik ekimi yaptık. Iğdır Tarım il müdürlüğü gereken desteği verdi.
Türkiye ortalaması 700-850 kg.Ama bu sene dekara 1000 kg almayı bekliyoruz. Iğdır çiftçisine çeltik ekimini tavsiye ediyorum. Bu sene aldığımız ürünleri Uzunköprü’de işleteceğiz. Gelecek yıl Iğdır’a fabrikasını kuracağız. Kaliteli pirinç ve kar etmek için en az 3 yıllık zaman lazım. Osmancık, baldo, gala türünde pirinç ekiyoruz. Iğdırlı çiftçilerde bu işi yapabilir. Çok değerli topraklar var 160 bin dönüm alanda çeltik ekimi yapılabilir devlet destek versin toprakları ıslah etsin. 90 kişiye şimdiden iş imkânı sağladık”
Aralık ilçesinin aşağı Çamurlu köyünde çeltik eken Iğdırlı çiftçi Haydar Alagöz’de, ”uzun yıllardır çiftçilikle uğraşıyoruz. Toprağın tuzluluğu konusunda şikâyetimiz çoktu toprakların ıslah edilmesi ile çeltik ekimi yaptık geçen yıl su sıkıntısından istediğimiz randımanı alamadık. Bu sene 3 bin dekarlılık alana ekim yaptık.
İyi ürün alacağımızı sanıyorum. Bu sene işi biliyoruz. Su sıkıntımız yok. Aras nehrinden ve yeraltından çektiğimiz suları kullanıyoruz. Alkalikli topraklarda pirinç çok güzel olur.” dedi.
Kastamonu Tosya’dan gelen Recep Ölmez isimli şahısta “ 2 yıldır Iğdır’da pirinç ekiyoruz. Durum çok iyi.
Gereken ürünü bu sene alacağız.” dedi.
Aralık Tarım ilçe Müdürü Mehmet Atakan da “sivrisinekle biyolojik mücadele yaparak çeltik tarlasına verilecek olan suyu ilaçlıyo ruz.”
Iğdır’da 1996 yılında başlayan çorak toprakları ıslah çalışması devam ediyor.
Şimdiye kadar 27500 hektar alanda kapalı drenaj çalışması ovanın tamamında yapılarak çorak olan 22 bin hektar araziden 5550 hektar arazi ıslah edilerek tarıma kazandırıldı. Çalışmalar Aralık ilçesinin bazı köyleri ile Iğdır merkeze bağlı Halfeli, Erhacı Alican köylerinde sürüyor. Batı ve Doğu Iğdır’da tapulu arazilerde yapılan çalışmalardan sonra ıslah edilen arazilerde şimdi tarım yapılıyor.