Toplantıda konuşan Tarım il Müdürü Cihan Akbaş "Çiftçilik yapan insanların geçim kaynağı tarımsal üretim, hayvansal üretimdir. Bu konuda eğer hayvanınız varsa ve imkânınız az ise kooperatif kaynaklarını kullanmanız gerekmektedir. Kooperatif olarak yani birlikte iş yapmanız gerekmektedir. Kooperatifçilikte temel amaç üretim, üretilen malı değerlendirme veya pazarlamadır. Birlikte iş yapmayınca maliyetler devamlı yüksek olur. Kooperatifte alıcılarla daha iyi pazarlık yapma olanağı vardır. Geçim kaynaklarımızdan biri olan meyvecilikte devlet 2005 yılında projeler yaptı ve çiftçiler almış olduğu desteği fidanları alarak bedava bahçe kurmuş oluyor. 5 dekar alanda çiftçilerimiz meyve yetiştirirlerse ortalama 20 ton meyve alabilirsiniz. Proje uygulayabilmeniz için toprağınız olması gerekir veya devletin belirlediği belli statülere uygun olmanız gerekir. Bunun dışında kırsal alanda sosyal destek projesi var yine kooperatifler tarafından uygulanan projelerimiz var hayvan bakım projemiz de mevcuttur. Bu projeler de %50 kurum hibe ederken % 50 de sizin kendiniz destek vererek alabilirsiniz." dedi.
Toplantıda konuşan tarım müdürlüğü uzmanları, yapılacak olan tarım ve hayvancılıkta ne gibi önlemlerin alınmasını ilaçlama, ekim, yetiştirme, hayvancılık, sebzecilik, meyvecilik, endüstri bitkileri yetiştiriciliği, kuş gribi, kooperatifçilik hakkında detaylı bilgiler verdiler.
Iğdır Valisi S.Saffet Karahisarlı da kapanış konuşmasını yaparak şunları söyledi: "Bu toplantıya ilgi gösteren Aralık ilçemizin çok değerli çiftçilerine teşekkür ediyorum. Biz Türk milleti olarak, Iğdırlı olarak tarım ve hayvancılık yapmak zorundayız başka bir şansımız yok. Bizim ülkemizin
birinci şansı tarım ve hayvancılıktır. Zaman zaman krizler yaşadık ben ve eşim her zaman dua etmişiz ve demişiz ki Allah'ım köylümüze, çiftçimize zeval verme, çünkü köylümüzün Pazara süt meyve sebze getirmezse ne yaparız biz o zaman. Önce eli mizdeki fırsatları çok iyi değerlendirmemiz lazım onun için tarım bizim için çok değerlidir. Tarımla uğraşan köylülerimiz çok değerlidir onun için bizde devlet olarak sizleri tarıma teşvik etmeye çalışıyoruz. Devlet teşvik parası veriyor. Biz size ortak olmayacağız ürününüzü paylaşmayacağız. Eğer siz üretmezseniz domatesi eti sütü yumurtayı dışarıdan alacağız. Kazandıklarımızı başka ülkelerin çiftçileri ne vereceğiz. Bunu önlemek için bizim üretmemiz lazım. Kaymakam bey burada, mühendislerimiz burada sera yapmak isteyene sera meyve dikmek isteyene meyve fidanı hayvan almak isteyene hayvan 0 faizli 5–10 yıl vadeli verelim. Hayvan aldınız faizi yok ve 5 yıl sonra ödemeye başladığınızı düşünün inanın sütü, peyniri, etinden ayrı gerisi size kar kalır. Kooperatif kuralım bireysel başvuralım. Bu işleri yaparken babadan kalma yöntemlerle değil uzmanların önerileri ile yapalım. Hasta olduğumuzda uzmana muayene olmak istiyoruz. Hayvanın da meyvenin de canı vardır onlarda üşür onlarda hastalanır. Bunlar için uzmanlara başvurmanız gerekir. Türk köylüsüne olan inancımı güvenimi söylemek için buraya geldim. Onlar da bize güvensinler bizim başka bir devletimiz yok başka bir milletimiz yok. Bu fonlardan köylülere yapılan yardımlar bir seferlik gıda yardımı kömür yardımı gibi basit iş değil, amaç sizi üretken hale getirmek, çoluk çocuğunuzun rızkını kimseye muhtaç olmadan çıkarmaktır. Gelin böyle projeler üretelim diğer türlü şeyleri tembellik olarak adlandırıyorum devlet bize yiyecek versin devlet bize kömür versin diyenlerden utanıyorum. Bunların yapılması için muhtarlar çok önemli bir konuma sahip. Köy muhtarları sadece vatandaşı temsil etmiyor aynı zamanda devletin memurudur." dedi. Aralık ilçesinde yapılan toplantıya Aralık ilçesi ve civar köylerden katılım yüksek oldu. Aralık’ta yapılan toplantıya Iğdır valisi Saim Saffet Karahisarlı Tarım il Müdürü Cihan Akbaş, Aralık Kaymakamı Ferhat Burakgazi, Aralık Belediye Başkanı Muharrem Kumtepe, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Osman Nuri Erkan, İl Sağlık Müdürü Ahmet Taş ve Özel İdare Genel Sekreteri Ferhat Akkuş ve birçok kurum amirleri katıldı.