Cafer-i Sadık’ın hayatının anlatıldığı konferansa Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şadi Eren ile çok sayıda üniversite personeli ve öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.
Cafer-i Sadık’a, sözlerinin doğruluğundan ve hiçbir zaman yalan söz söylemediğinden dolayı “Sadık” lakabı verildiğini ifade eden Prof. Dr. Atalan “Cafer-i Sadık’a ayrıca ‘Fâdıl, Kâim, Kâfî ve Münci’ gibi lakaplar da verilmektedir. Cafer-i Sadık hiçbir zaman dedelerinin beşer üstü bir tabiata sahip olduklarını söylememiş, onların manevî statüleri konusunda aşırılığa düşmemiştir. Onların yerine getirmekle bulundukları kulluk rolünü özellikle vurgulamıştır. İmâmları beşer tabiatından çıkartan kişilerin Allah’ın, Peygamberin ve meleklerin düşmanı kafir kişiler olduklarını söylemiştir.” dedi.
Şiiliğin, bazı Müslümanların din anlayışlarında etkili olan ve günümüze kadar varlığını sürdürebilen mezheplerden birisi olduğunu ifaden eden Prof. Dr. Atalan son olarak şunları söyledi: “Şiî İmamiyye’nin on iki imamdan birisi sayılan, fikrî ve tarihî gelişiminde önemli bir yere sahip olan Cafer-i Sadık, hem yaşadığı dönemdeki Şiiliğin ve Şiî fikirlerin tespiti açısından, hem de o zaman diliminin genel fikri yapısının iyi anlaşılması bakımından oldukça önemli bir şahsiyettir. Şiilik üzerinde çağdaş bir çok eser ve makale yayımlanmış olmasına rağmen, Şiiliğin farklılaşma sürecinde Cafer-i Sadık yerinin yeterince aydınlatılabildiğini söyleyebilmek zordur.” diye konuştu.
Genel Haber
Yayınlanma: 23 Kasım 2015 - 00:00
İslam Düşüncesinde Cafer-İ Sadıkın Yeri Konulu Konferans Düzenlendi
Iğdır Üniversitesi Karaağaç Kampüsü Konferans Salonunda düzenlenen “İslam Düşüncesinde Cafer-i Sadık’ın Yeri” konulu konferansa konuşmacı olarak Kastamonu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Atalan katıldı.
Genel Haber
23 Kasım 2015 - 00:00
İlginizi Çekebilir