• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Genel Haber
  • Kültür & Sanat
  • Gündem
  • Siyaset
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • Resmi İlanlar
  • Duyurular Haberler
  • Ara
SON DAKİKA:
15:40
“Bezden Tuvale Hayaller” Etkinliğinde Çocuklar Hayallerini Bez Çantalara Taşıdı
15:39
Karakoyunlu Kaymakamı Fatih Erdoğan Görevine Başladı
13:15
Alagöz Güzellik Merkezi Hizmete Açıldı
12:59
KAAN Lisanslı Depoculuk’tan Çiftçilere Önemli Duyuru: TMO Ürünleri İçin Randevular Başladı
12:50
TEZ-KOOP-İŞ Van Şube Başkanı Karaboğa’dan Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ekrem Gürel’e Hayırlı Olsun Ziyareti
12:31
Iğdır’ın Mayıs Ayı İthalat ve İhracat Rakamları Açıklandı
12:30
Mevzuat hazırlıkları kapsamında sektörün görüşleri alınacak
11:35
Yüzme Bilmeyen Kalmasın! Iğdır’da Ücretsiz Yüzme Eğitimleri Tüm Hızıyla Devam Ediyor
11:23
Iğdır’da Su Arızalarına Anında Müdahale
11:13
Karpuz Fiyatları Dibe Vurdu: Adana ve Iğdır'da Çiftçiler Zor Durumda
09:33
Alagöz Holding Iğdır FK’dan Mert Çölgeçen ve Rogerio Thuram’a Teşekkür
09:13
 Yeşil Beyazlılara Performans Testi: Alagöz Holding Iğdır FK, Yeni Sezon Öncesi Güç ve Sakatlık Risk Analizine Tabi Tutuldu
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Genel Haber
  3. Kadına Yönelik Şiddet 81 İlde Kınandı
Genel Haber
Yayınlanma: 27 Kasım 2020 - 00:00

Kadına Yönelik Şiddet 81 İlde Kınandı

   25 Kasım kadına şiddetle mücadele günü dolaysıyla Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü hasebiyle;  81 ilimizle eş zamanlı basın açıklaması yapıldı. Memur-Sen Kadın Komisyonu Başkanı Gamze Tütüncü, Kadına Yönelik Şiddeti kınayarak basın açıklaması yaptı.

Genel Haber
27 Kasım 2020 - 00:00
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kadına Yönelik Şiddet 81 İlde Kınandı
     Memur-Sen Kadın Komisyonu Başkanı Gamze Tütüncü açıklamasında şunları kaydetti; Kadına Yönelik Şiddet  Şiddet tarih boyunca insanlığın temel sorunlarında birisi ola gelmiştir. Başta şiddete karşı koyamayacak durumda olan çocuklar, yaşlılar ve kadınlar olmak üzere şiddet bütün toplumu tehdit eden kötücül bir olgudur. Şiddet; dil, din, ırk, sınıf, etnisite, mezhep, cinsiyet ayırt etmemektedir. Bu yönüyle sadece toplumun bir kesiminin sorunu değildir, olmamıştır. Bu kadar yaygın ve yıkıcı bir sorun karşısında hem küresel düzlemde hem de çok yönlü örgütlü mücadelenin geliştirilmesi zorunludur.
 
Güçlünün zayıfa karşı uyguladığı, insan onurunu zedeleyen şiddet, bazen yaşam hakkını ihlaline varacak boyutta yıkıcı sonuçlar doğurmaktadır. Savaşlardan, mülteci kamplarının ağır şartlarından, ücret adaletsizliğinden, çalışma ortamındaki eşitsizliklerden, iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uyulmamasından, sosyal dejenarasyondan, yoksulluktan ve aile içinde meydana gelen şiddetten en ağır şekilde kadın ve çocuklar etkilenmektedir.
 
Dünya genelinde sayıları 60 milyonu bulan sığınmacı/mülteciler insan onurunu dikkate almayan yasalar ve uygulamalar nedeniyle ağır şartlar altında yaşamlarını sürdürmekte, bu ağır koşullardan da en fazla kadınlar ve çocuklar etkilenmektedir. Türkiye’deki göçmen kadınların yaşamlarının, onurlarının ve emeklerinin korunması tüm siyasi mülahazaların üstünde insani bir görevdir. Göçmen karşıtı düşmanca söylem ve eylemlerin mülteci kadın ve çocukların şiddete maruz kalmalarına neden olduğu/olacağı unutulmamalıdır.
 
Kadına şiddete karşı politikaların geliştirilmesinde ve uygulanmasında emek örgütlerinin önemi tartışmasızdır. Emek örgütleri; şiddet bakımından yüksek riskli meslek gruplarının belirlenmesi, farkındalık çalışmaları yürütülmesi, toplu sözleşme görüşmelerine bu konunun dâhil edilmesi, uygulamaların izleme ve değerlendirmelerinin yapılması, iş yaşamında kadınlara yönelik şiddetin önlenmesi hususlarında kritik kurumlar ve önemli paydaşlardır.
 
Kadınların karar mekanizmalarında yer alma oranının düşüklüğü ve kariyerlerinde belli bir yerden sonra yükselmelerinin önünde görünmez engellerin çıkması, hem kamuda hem özel sektörde devam etmektedir. Annelik ücret farkı tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çözülmesi gereken problemlerdendir. Kadınların kariyer yolculuklarını kısaltan ayırımcılığın ortadan kaldırılmasında, kadının analık haklarının korunması ve iş-aile hayatını uyumlaştıracak politikaların geliştirilmesi önemli ve gereklidir.
 
Ayrıca, çalışma yaşamında şiddet, üzerinde ciddiyetle durulması gereken bir iş sağlığı ve güvenliği sorunudur. Çalışma hayatının her aşamasında karşılaşılan yıldırma ve tacizler bir bütün olarak mobbing bağlamında işyerinde şiddet olarak görülmelidir. Bu bağlamda 5. Dönem Toplu Sözleşme tekliflerimizin önemi gün geçtikçe artmaktadır. İş yerlerinde kreşlerin açılması, doğum izinlerinin artırılması ve kadın kamu görevlilerine yönelik mobbinge artırımlı ceza uygulanması taleplerimizin takipçisi olacağımızı yineliyoruz.
 
Covid-19 pandemisi küresel ekonomik sistem üzerinde yıkıcı tesirinin yanı sıra çalışma hayatında şiddeti artıran bir etkendir. Çalışma hayatı dinamiklerinde yeni bir faktör olan pandemi bir yandan işsizlik sorununu arttırırken öte yandan kamu görevlilerinin iş yeri güvenliğini de tehdit etmektedir. Pandeminin çalışma hayatında şiddeti yaygınlaştırması başta sağlık çalışanları olmak üzere bu süreçte iş yükleri artan tüm çalışanları tehdit etmeye devam etmektedir. Bu vesile ile tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de salgınla mücadelede öncülük eden başta sağlık çalışanları olmak üzere tüm emekçilere yönelik saldırıları kınıyor ve kamu iradesini gerekli tedbirleri almaya davet ediyoruz.
Bu süreçte Kovid-19 tedbirleri kapsamında uzaktan eğitim veren başörtülü kadın kamu görevlilerine yönelik nefret söylemleri ve ayırımcılığına da tanıklık ettik.  Sendikal misyonumuzun gereği olarak, bu menfur hadiseyi Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumuna taşıdık ve nihayetinde yetkili merci olayda ayırımcılık yasağının ihlal edildiğine hükmetti.  Geçmişte ülkemizde kadın kamu görevlilerinin çalışma özgürlüğünün, kitlesel düzeyde kısıtlayan bu tür yaklaşımlara her ne düzeyde olursa olsun karşı olduğumuzu yinelemekte fayda görüyoruz. Fransa'da geçen yıl gerçekleşen İslamofobik saldırıların yüzde 70'inin  kadınlara karşı gerçekleştirildiği göz önünde bulundurulduğunda, islamofobiyi kadına yönelik şiddetle birlikte ele almamız gerektiği açıktır. Başörtülü kadınların kamusal alanda varlığını yasaklayan isamofobik anlayış küreselleştiği oranda, bu çarpık anlayışla emek örgütleri olarak mücadelemizin de küreselleşmesinin gerekliliğine inanıyoruz.
 
25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü vesilesi ile Memur-Sen Kadınlar Komisyonları olarak diyoruz ki;
 
Kadına karşı şiddetin karşısında durmak hayatı savunmaktır. Bu savunmanın hakkıyla yapılması için şiddeti cinsiyetler arası değil zihniyetler arası bir çatışma olarak ele almak gerekir. Kadına karşı şiddete karşı çıkmak; çocuğa karşı şiddete, yaşlılara karşı şiddete, yetişkinlere karşı şiddete yani bir bütün olarak şiddet olgusuna karşı çıkmaktır ki bu şiddeti olağan gören zihniyetle mücadeleyi gerektirir. Zihinleri enfekte ederek kuşaktan kuşağa aktarılabilen şiddet virüsüne karşı mücadele bütünsel ele alınmalı ve örgütlü mücadele ile yürütülmelidir.
Biliyoruz ki, şiddete bütüncül yaklaşımın bir diğer yansıması çalışma hayatında şiddeti ortadan kaldırmaktır. Zira İş hayatında şiddet sonlanmadan toplumsal yaşamda şiddeti azaltmak mümkün değildir.  Bu yönüyle işyerlerinde şiddet ve tacizin ortadan kaldırılması için sosyal diyalog mekanizmalarının etkinliği arttırılmalıdır. Kamu hizmeti verirken şiddete uğrayan kamu görevlileri için mevzuatta gerekli düzenlemeler ivedilikle yapılmalıdır. Bu nedenle, sendikalara ve diğer paydaşlara çalışma dünyasında şiddet ve tacizle mücadele konusunda küresel ölçekte ivme kazandıracak 190 sayılı İLO sözleşmesi önemlidir ve tüm ülkeler tarafından benimsenmelidir.
 
Bu önemli gün vesilesiyle; Covid-19 pandemisi sürecinde görevlerini yerine getirmeye çalışırken şiddet ve kötü muameleye maruz kalan kadın kamu görevlileri başta olmak üzere tüm emekçileri selamlıyor ve şiddetle mücadelede yanınızdayız diyoruz.  
 
Kapitalizmin ürettiği emek sömürüsünde kadınların ucuz iş gücü olarak kullanılmadığı, emperyalizmin ürettiği savaşlarda kadınların insan ticaretine kurban verilmediği, kadınların toplumsal yaşamda hakları ile korunduğu ve fırsatlara erişimde eşitliği yakaladığı adil bir dünyanın mümkün olduğuna inanıyoruz.  Haber: O. Şıktaş
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
“Bezden Tuvale Hayaller” Etkinliğinde Çocuklar Hayallerini Bez Çantalara Taşıdı
“Bezden Tuvale Hayaller” Etkinliğinde Çocuklar Hayallerini Bez Çantalara Taşıdı
Karakoyunlu Kaymakamı Fatih Erdoğan Görevine Başladı
Karakoyunlu Kaymakamı Fatih Erdoğan Görevine Başladı
Alagöz Güzellik Merkezi Hizmete Açıldı
Alagöz Güzellik Merkezi Hizmete Açıldı
KAAN Lisanslı Depoculuk’tan Çiftçilere Önemli Duyuru: TMO Ürünleri İçin Randevular Başladı
KAAN Lisanslı Depoculuk’tan Çiftçilere Önemli Duyuru: TMO Ürünleri İçin Randevular Başladı
Son Haberler
“Bezden Tuvale Hayaller” Etkinliğinde Çocuklar Hayallerini Bez Çantalara Taşıdı
“Bezden Tuvale Hayaller” Etkinliğinde Çocuklar Hayallerini Bez Çantalara...
Karakoyunlu Kaymakamı Fatih Erdoğan Görevine Başladı
Karakoyunlu Kaymakamı Fatih Erdoğan Görevine Başladı
Düğün dönüşü kaza: 1 ölü, 6 yaralı
Düğün dönüşü kaza: 1 ölü, 6 yaralı
Van'da 'İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı' devam ediyor
Van'da 'İşyurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı' devam...
Haşıloğlu için Hatıra Ormanı kurulacak
Haşıloğlu için Hatıra Ormanı kurulacak
25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE GÜNÜNDE ŞİDDETE GÖZ YUMMA DİYORUZ
25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETLE MÜCADELE GÜNÜNDE ŞİDDETE GÖZ YUMMA DİYORUZ

Ana Sayfa
Genel Haber
Kültür & Sanat
Gündem
Siyaset
Sağlık
Spor
Eğitim
Resmi İlanlar
Duyurular
Haberler
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Duyurular
  • Eğitim
  • Genel Haber
  • Gündem
  • Haberler
  • Kültür & Sanat
  • Resmi İlanlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.