Sağlık Müdürlüğü Eğitim Salonunda gerçekleştirilen toplantıda Kronik Hava Yolu Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Programı İl Eylem Planı doğrultusunda paydaş kurumlar tarafından gerçekleştirilen faaliyetler sunularak değerlendirmeler yapıldı. Toplantıda, hastalıkla mücadele ile ilgili kurul üyelerinin yapmış olduğu çalışmalar değerlendirilerek, ileriye dönük yapılması gereken çalışmalar karara bağlandı. Toplantıda, daha iyi bir gelecek için sağlığın geliştirilmesi ve sağlıklı hayat programlarının uygulanması, sektörler arası iş birliği için çok yönlü sağlık sorumluluğunun geliştirilmesi gibi konular ele alındı.
Toplantıda ayrıca, kurul üyelerinin önerileri ile alınması gereken koruyucu önlemlerin geliştirilmesi kararlaştırıldı. Kısa adı KHH olan hastalıklara, en çok sigara, yakıtlardan çıkan duman, araçların egzoz dumanı ve sanayi artıklarının yol açtığı tüm kurul üyeleri tarafından belirtilirken, bunlarla ilgili kurumların daha etkin denetimler yapması yönünde önerilerde bulunuldu.
İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim Şubesi, Anaokullarında, ilköğretim okullarında, liselerde, üniversitelerde, öğrenci yurtlarında “Beslenme ve Fiziksel Aktivitenin Önemi, tütün mamülleri ve zararları, madde bağımlılığı, sigara ve sigaraya başlama yaşının düşmesi, pasif içiciliğin önlenmesi” konularında KETEM’le işbirliği içerisinde eğitimlere devam edilecek, eğitimler esnasında broşür dağıtımı yapılması kararı alındı.
Yapılan konuşmalarda Iğdır’da sigara denetimlerinin devam etmekte olduğu, Sigarayı bırakmak isteyenler için “Sigara Bıraktırma Polikliniğinin” açıldığı ve yardım almak isteyenlerin bu polikliniğe başvurabilecekleri, ilaç ve danışmanlık hizmetinden faydalanabilecekleri bilgisi verildi.
Çevre ve Orman Müdürlüğü mevcut olan bir adet hava ölçüm istasyonuyla, hava kirliliği ölçümlerinin yapıldığını bildirdi. İlde hava kirlilik ölçümlerinin sıkça yapılması, astım ve KOAH’a sebebiyet verebilecek alerjenlerin kontrol altında tutulması çalışmalarına devam edilmesi kararı alındı.
İl Müftülüğü sigaranın zararları konusuna vaaz ve hutbelerinde yer verdiğini. Çevre temizliği, çöplerin atılma yöntemleri (çöp poşetlerinin ağızlarının bağlanması), çöp konteynerlarının kullanım sonrası kapaklarının kapatılarak, sokak hayvanlarının çöpleri yaymasının engellenmesi, yaz sıcaklarıyla birlikte mikrop üremesinin önüne geçilmesi konularına, vaaz ve hutbelerinde yer vermeye devam edeceklerini belirtti.
KHH Kronik Hava Yolu Hastalıkları il Kurulu Toplandı
Iğdır İl Sağlık Müdürlüğü Kronik Hava Yolu Hastalıklarını Önleme ve Kontrol Programı İl Kurulu 3. toplantısı Kurul Başkanı Sağlık Müdür Yardımcısı Aile Hekimi Uzmanı Dr. Alev Açık başkanlığında yaptı.
Yayınlanma :
03.05.2011 05:35
Güncelleme :
29.07.2025 22:55


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: