• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Genel Haber
  • Kültür & Sanat
  • Gündem
  • Siyaset
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • Resmi İlanlar
  • Duyurular Haberler
  • Ara
SON DAKİKA:
17:36
IĞDIR’DA KIZ YURDUNDA ÇIKAN YANGINLA İLGİLİ VALİLİK BASIN AÇIKLAMASI
17:00
KIZ ÖĞRENCİ YURDUNDA YANGIN
17:00
“Araz-Nahçıvan” Avrupa Sahnesinde: Kulüp Tarihinde Bir İlk
14:24
Van'da '22. Akdamar Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Şenliği' başladı
14:20
Iğdır'da Galatasaraylı taraftarlar şampiyonluğu Fenerbahçe ve Beşiktaş tabutu ile kutladı
12:02
MÜCADELE RUHU 106 YAŞINDA 
07:40
Iğdır’da 19 Mayıs Coşkusu Gençlik Yürüyüşüyle Kutlandı
07:39
Iğdır’da 19 Mayıs Coşkusu: Vali Turan Resim Sergisi ve Gençlik Konseri’ne Katıldı
01:45
Iğdır GSB Kız Yurdu Öğrencileri  Türkiye İkincisi Oldu
01:00
Erzurum İstişare Toplantısı 8. Bölge Temsilcilerinin Katılımıyla Gerçekleştirildi
01:00
Antalya  İlinde Düzenlenen Turkish Open WAKO World Cup  Turnuvası Sona Erdi
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kurbanı ustasına kestirin, kurbanlığa eziyet etmeyin
Gündem
Yayınlanma: 14 Haziran 2024 - 02:00

Kurbanı ustasına kestirin, kurbanlığa eziyet etmeyin

Gündem
14 Haziran 2024 - 02:00
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kurbanı ustasına kestirin, kurbanlığa eziyet etmeyin
  Denizli’de yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde İl Müftüsü Abdullah Pamuklu, kurbanlıklar, kurbanın kesiminde dikkat edilmesi gereken hususlar ve kurban bağışlarıyla ilgili olarak önemli açıklamalar yaptı. Müftülük olarak komisyon kurduklarını, vali yardımcısı başkanlığında toplantı yaparak kurbanlıkların barınma yerleri, kurban kesim yerleri, mezbaha nelerin durumlarıyla ilgili olarak kararlar alındığını anlatan Müftü Pamuklu, "Toplanan komisyonumuz, kurban kesim yerleri, hayvan pazarları ile ilgili kararlar aldı.

Bunlar normal rutin olarak artık alışılmış bir şekilde bu yıl bayram öncesinde de hizmete girdi. Buraların denetimiyle ilgili olarak ta tarım müdürlüğünden, sağlık il müdürlüğünden, aynı zamanda orman müdürlüğünden ilgili veterinerlerle denetim ekipleri oluşturuldu. Denizli’de Kurban Bayramı ile ilgili hazırlıklar bitmiş durumda. Müftülük olarak önemsediğimiz konuların başında, dini olarak bir hayvanın kesiminde dikkat edilmesi gereken önemli hususlar geliyor.

Burada kurbanlık hayvana eziyet vermeden kesilmesi ve bu işi bilen yani erbabı, ustası kasaplar tarafından kesilmesi çok önemli. Mezbaha nelerde hijyenik ortamda kurbanlıkların kesilmesi, uluorta insanların sosyal alanlarında kesim yapılmaması çok önemli. Kendi özel evinin etrafında, bahçesinde kurbanını kesen vatandaşlarımızın da hijyene temizliğe çok dikkat etmesini istiyoruz" dedi.

Kurbanı mundar etmeyin Kurbanlık hayvanın kesilirken mundar olmaması için kesim esnasında çok fazla dikkat edilmesi gereken konularında olduğunu hatırlatan Müftü Pamuklu, "Kurbanlık hayvan kesilirken murdar olmaması için fıkhen, dinen dikkat edilmesi gereken hususlar var. Burada kurbanı kesen kasabın ilk bıçak darbesiyle kesmesi gereken dört tane damar var. Bunların ikisi yemek ve nefes borusu, diğer ikisi de atar damar ve toplardamarlardır.

Bunlardan dörtte üçünün kesilmesi önemlidir. Bunlar kesildikten sonra hayvan kanını tamamen boşaltıncaya kadar teslim oluncaya kadar yani her hangi bir şekilde dokunduğunuzda tepki vermeyecek şekilde canı çıkmış olması gerekir. Canı çıktıktan sonra omurlar arasındaki sinirleri kesip kelleyi ondan sonra bedenden ayırmak gerekiyor. Hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyir ediyor. Böyle sıcak havalarda kurbanlığın kesimi ve parçalama işlemi yapıldıktan sonra, etlerin mutlaka dinlendirilmesi gerekir. Kurban eti dinlendirildikten sonra tüketilmeye başlanmalı. Sakatat ve diğer şeylerin de uluorta yerlere atılmaması, bunun için özel hazırlanmış olan mezbaha nelerdeki konteynırlara atılmasına dikkat edilmeli. Bu konularda hassasiyet gösterilmesini özellikle halkımızdan istirham ediyoruz" dedi.

"Kurban vekaleti almaya devam ediyoruz" İl Müftülüğü olarak Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde kurban vekaleti almaya devam ettiklerine dikkat çeken Pamuklu, "Diyanet Vakfımız aracılığıyla 149 ülkede ve 3 kıta da vekaletle kurban hizmetlerimiz var.

Yurt dışı ve yurt içi olarak iki ye ayrılıyor. Yurt içi kurban bağışlarımız bu sene tabi fiyatların ve ekonominin işte durumundan dolayı farklılık arz ediyor. Her sene eşit seviyede giderken bu sene yurt dışı fiyatlarımız 4 bin 750 TL den olduğu için daha çok yurt dışına bağışlar oluyor.

Yurtiçi bağışlarımız biraz zayıf. Bugüne kadar Denizli Müftülüğü ’ne ve ilçe müftülüklerimiz de dahil bin 664 vekaleten kurban bağışı yapılmış. Kurban bağışı alma birinci bayram günü de devam edecek. Tabi ayın 15 i Cumartesi günü daha farklı rakamlara ulaşacağımıza inanıyorum. Ben bu konuda bütün Denizli halkımıza da Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla vekâlet kurbanlarını emanet eden ibadet ehli kardeşlerimize teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. (MB-Y)

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
MÜCADELE RUHU 106 YAŞINDA 
MÜCADELE RUHU 106 YAŞINDA 
Dağcılar  Küçük Ağrı Dağı‘nda “Üç Ülke Tek Zirve
Dağcılar  Küçük Ağrı Dağı‘nda “Üç Ülke Tek Zirve "de buluşuyor
Erkılınç: İnternet Haber Sitelerimiz Concorde Sendromu yaşıyor
Erkılınç: İnternet Haber Sitelerimiz Concorde Sendromu yaşıyor
Vali  Ercan Turan Terörsüz Türkiyeye Hep Beraber Hazırlanıyoruz
Vali  Ercan Turan Terörsüz Türkiyeye Hep Beraber Hazırlanıyoruz"
Son Haberler
IĞDIR’DA KIZ YURDUNDA ÇIKAN YANGINLA İLGİLİ VALİLİK BASIN AÇIKLAMASI
IĞDIR’DA KIZ YURDUNDA ÇIKAN YANGINLA İLGİLİ VALİLİK BASIN AÇIKLAMASI
KIZ ÖĞRENCİ YURDUNDA YANGIN
KIZ ÖĞRENCİ YURDUNDA YANGIN
“Araz-Nahçıvan” Avrupa Sahnesinde: Kulüp Tarihinde Bir İlk
“Araz-Nahçıvan” Avrupa Sahnesinde: Kulüp Tarihinde Bir İlk
Doğaseverler, Erciş'in gizli cenneti Meydan Yaylası'nda buluştu
Doğaseverler, Erciş'in gizli cenneti Meydan Yaylası'nda buluştu
Madagaskar sirki Erciş'te nefes kesti
Madagaskar sirki Erciş'te nefes kesti
Jandarmanın 185’inci kuruluş yıl dönümü kutlandı
Jandarmanın 185’inci kuruluş yıl dönümü kutlandı

Ana Sayfa
Genel Haber
Kültür & Sanat
Gündem
Siyaset
Sağlık
Spor
Eğitim
Resmi İlanlar
Duyurular
Haberler
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Duyurular
  • Eğitim
  • Genel Haber
  • Gündem
  • Haberler
  • Kültür & Sanat
  • Resmi İlanlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.