Türkiye Anıtlar Derneğince hazırlanan ve yürütülen Iğdır ili Hakmehmet ve Oba köyleri Şehitlikleri çevre düzenlemesi projesi yapımı tamamlanarak yeni bir görünüm kazandırıldı.
Türkiye Anıtlar Derneği Başkanı Selçuk Önal, ”Dernek olarak bir proje hazırladık ve bu proje kapsamında Oba ve Hakmehmet köyünde bulunan şehitliklerimizin çevre düzenlemesini ve onarımını yaptık yeni bir görünüm kazandı. Başbakanlık tanıtma fonundan, Sayın vekilimiz Nurettin Aras beyde destek verdi.
1919 yılında Ermenilerce katledilen toplu, tandır kuyu mezarları onardık. Ermeniler 2015 yılında sözde soykırım yalanlarının 100. Yılını kutlarken bir toplu mezar ortaya koyamadılar. 3 kişinin bile bir arada öldüğü mezar bile gösteremediler. Bugüne kadar.
Ama Iğdır’ın köylerinde bir sürü köyde toplu mezarlar vardır. Şehitliklerimize sahip çıkarak, gelecek nesillerimize vatan toprağının kutsallığını aktarmalıyız.. Toprağımıza tarihimize sahip çıkarak gelecek nesillerimizin atalarının katliama maruz kaldıklarını bilmeleri için Görsel olarak bir şeyler bırakmalıyız. Ermenilerin 1992 yılında Azerbaycan’da Hocalı’da yaptıkları katliamı dedeleri 1915-20 yıllarında Oba da Hakmehmet’te yapılan katliamın devamı olarak görüyoruz. Bu bölgede katliam yapmışlardır. Bugün Azerbaycan’ın topraklarının %20 si işgal altındadır. Bu bir toprak savaşıdır. Ermeniler Iğdır, Kars, Ağrı Erzurum, Van gibi 15 vilayeti istiyor. Hala da bu isteklerinden vaz geçmiş değillerdir. Paralarında armalarına Ağrı Dağının arması vardır. Biz gelecek nesillere düşmanlık aşılamak amacı içinde değiliz. Yalnız geçmişlerini tarihlerini bilmelerini istiyoruz. 24 Nisan tarihinde açılışını yapacağız” dedi.
Hakmehmet Köyünde 1919 yılında Ermeniler tarafından köy halkından Uzun Hüseyin isimli şahsın su kuyusuna doldurularak diri diri öldürülmesi üzerine yapılan kazı sonucu açılmıştır. Kurban bayramı günü köyün etrafını saran Ermeniler Türkleri bir araya toplayarak öldürmüş su kuyusuna atmışlardır. “Bugün Türklerin kurban bayramıdır bizde bunları kurban ettik” demişlerdir. Günlerce su kuyusundan iniltilerin geldiği belirtilmiştir.
Oba köyünde ise insanları diri diri tandır damına doldurup yakmışlardır.
Hakmehmet köyü Muhtarı Özbey Güneş, ”Anıtlar derneğine teşekkür ediyoruz. Güzel bir çalışma yaptılar.1919 yılında Ermeniler Türkleri şehit edip bu su kuyusuna atmışlardır.” dedi.
Köy halkından Feremuz Duman “Ermeniler bizlere çok şey yaptılar. Bu su kuyusu bizimdi. O zaman saldırıdan kaçıp kurtulan babam olmuştur.İspatlı delilli Ermenilerin yaptıkları. Ermeniler hala diyorlar Türkler bizi katletti. Gelsinler, gerçeği herkes görsün.” şeklinde konuştu.
Genel Haber
Yayınlanma: 18 Nisan 2016 - 00:00
OBA VE HAKMEHMET KÖYÜNDEKİ ŞEHİTLİK ONARILDI
Iğdır’da 1919 Yılında Ermeni çetecilerin yaptığı saldırı sonucu hayatını kaybeden Türk vatandaşlar için yaptırılan şehitlikler Türkiye Anıtlar Derneğince onarılarak çevre düzenlemesi yapıldı.
Genel Haber
18 Nisan 2016 - 00:00
İlginizi Çekebilir