Tuz Terapi Merkezi Projesinin Iğdır Üniversitesi yürütücülüğünde, Iğdır Valiliği(İl Özel İdaresi) ve Tuzluca Kaymakamlığı (Köylere Hizmet Götürme Birliği)’nin işbirliği ile gerçekleştirileceğini belirten Rektör Alma, “Projemiz Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından desteklenmektedir. Tuzluca Tuz Mağaralarında 12 bin metre kare alana kurulacak olan Tuz Terapi Merkezi Projesinin 2018 yılında fizibilite çalışmaları tamamlanarak, 2019 yılında uygulama projeleri hazırlandı. Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ile 29 Ağustos 2019 tarihinde sözleşme imzalanıp, projenin uygulama aşamasına geçilecektir. Iğdır ili, Tuzluca ilçesinde bulunan Tuz Mağaraları sahip oldukları özellikler nedeniyle oldukça önemlidirler. Benzer özelliklere sahip mağaralar Türkiye’de Çankırı’da, dünyada ise 15’ten fazla ülkede bulunmaktadır. Söz konusu ülkelerin birçoğunda tuz mağaraları eğitim, araştırma ve uygulama, turizm ile sağlık sektörüne kazandırılmıştır” dedi.
Tuz Terapi Merkezi eğitim-öğretime de katkı sunacak
Yapılan bilimsel çalışmaların tuz mağaralarında sıcaklık, hava vb. gibi uygun ortamın sağlaması durumunda solunum yolu hastalıkları tedavisinde kullanılabileceğini ortaya koyduğunu ifade eden Rektör Alma, sözlerini şöyle tamamladı: “ Tuz mağaralarının iyileştirici etkisi sayesinde bronşit, astım gibi solunum yolu hastalığına sahip kişilere şifa kaynağı olduğu bilinmektedir. Sağlık alanında oluşturulacak alternatif bir tıp merkezi Iğdır ili ve çevresine oldukça yararlı olacaktır. Projenin gerçekleşmesi ile Iğdır Tuzluca Tuz Mağaralarının ilde sağlık, turizm ve ekonomik katkı sağlayacaktır. Proje hayata geçirildiğinde eğitim- öğretime de katkı sunacaktır. Yani tuz mağaraları eğitim, öğretim, uygulama ve araştırma faaliyetleri için kullanılabilecektir. Umut ediyoruz ki; hayata geçirilecek olan Tuz Terapi Merkezimiz hem ilimize hem de ülkemize hayırlar getirmesidir.”
Rektör Alma TRT Erzurum Radyosunun Telefon Konuğu Oldu
Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Erzurum’da bölgesel yayın yapan TRT Erzurum Radyosu’nun telefon konuğu oldu. TRT Erzurum Radyosu’nda yayınlanan ‘Doğunun Sesi’ adlı programa telefonla katılan Rektör Alma, program sunucusu Hande Zeynep Şengül’ün sorularını yanıtladı. Rektör Alma, Tuzluca Tuz Mağaralarında hayata geçirilecek olan Tuz Terapi Merkezi hakkında bilgi verdi.
Yayınlanma :
31.08.2019 00:00
Güncelleme :
29.07.2025 22:56


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: