IPARD’I KISACA TANIMLAYACAK OLURSUK;
Avrupa Birliği, aday ve potansiyel aday ülkelere adaylık sürecinde destek olmak amacıyla, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı’nı oluşturmuştur. Aday ülke konumunda olan Türkiye, IPA’nın V. Bileşeni’nden (Kırsal Kalkınma) faydalanmak amacıyla, IPARD Programı’nı hazırlamıştır. Bu program, Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde, Türkiye’deki Yüksek Planlama Kurulu tarafından da 30 Aralık 2009 tarihinde onaylanmıştır.
IPARD uygulama yapıları olarak; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (GTHB), Yönetim Otoritesi (YO) olarak; Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) da IPARD Ajansı olarak belirlenmiştir.
2007-2013 yılları için hazırlanan IPARD Programı’na ilişkin uygulamalar, 29 Ağustos 2011 tarih ve C(2011)/6079 sayılı Avrupa Komisyonu kararı ile yetki devri verilmesinin ardından başlamıştır. 2012 yılı sonuna kadar 20 ilde devam eden uygulamalar, Avrupa Komisyonu’nun 25 Temmuz 2013 tarihli yetki devri kararı ile 42 ile yaygınlaştırılmıştır.
IPARD ÇEVREMİZİ SARMIŞ DURUMDA
2013 yılında ülkemiz genelinde 42 ilde uygulanan IPARD programı şimdilerde sadece Iğdır ve İzmir’de uygulanmıyor. Iğdır’ın çevresi Ağrı, Erzurum, Kars, Ardahan hepsinde yıllardır IPARD uygulanırken, Iğdır ne hikmetse bir türlü bu kapsama alınmadı.
Tarım, hayvancılık, çiftlik, ekipman, tarıma dayalı fabrika, aklınıza ne gelirse IPARD destek veriyor. Ama bu destek paketinden sahipsiz Iğdır hep mahrum kalıyor.
Bizler sorumluluğumuzu yerine getirip konuyu sürekli yazıyoruz. Siyasilerin, bürokratların dikkatini bu ve benzeri konuların üzerine çekmeye çalışıyoruz. Ama gördüğümüz kadarıyla bu işlerle ilgilenen kimse yok. Herkes düşmüş kendi derdine. Herkes kendi koltuğunu sağlamlaştırma derdinde. Memleketi düşünen, yatırımı teşvik eden, yatırımcının önünü açan maalesef ki yok, ben varım diyenler sadece objektiflere poz vererek günü kurtarıyorlar.
Sevgili siyasiler ve bürokratlar, IPARD, SERKA, DAP, KIRSAL KALKINMA, KOSGEP gibi yatırım programlarının şehre sunduğu hareketlilik küçümsenemez. Yapılan yatırımların büyük çoğunluğu destek sonrası devam ettirilmekte ve bu sayede Iğdır yeni işletmelere kavuşmuş oluyor.
Eğer Iğdır’ı sözde değil özde seviyorsanız, eğer Iğdır’ı önemsiyorsanız, eğer Iğdır’ın kalkınmasını istiyorsanız, eğer Iğdır sahipsiz değildir diyorsanız bu işlere birazcık zaman ayırınız.