• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Genel Haber
  • Kültür & Sanat
  • Gündem
  • Siyaset
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • Resmi İlanlar
  • Duyurular Haberler
  • Ara
SON DAKİKA:
17:20
"İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa" Kampanyasıyla Sağlıklı Yaşam İçin Bir Adım Atın!
11:42
Ziya Zakir Acar II. Iğdır Kitap Fuarında okuyucularla bir araya geldi
08:47
Iğdır Azer İshak Yaycılı Bilim ve Sanat Merkezi Öğrencileri Roma Yolcusu!
08:39
SERDAR ÜNSAL'DAN "HAYDAR ALİYEVİN 102. DOĞUM GÜNÜ MESAJI
08:35
İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün, “Ailemle Eğitim Yolculuğu” Projesine Katıldı
08:28
Iğdır 2. Kitap Fuarı’nda 112 Acil Çağrı Merkezi’nden Farkındalık Standı
08:26
Tuzluca’da Trafik Haftası Etkinliklerinde Öğrencilere Farkındalık Mesajı
08:23
Alagöz Holding Iğdır FK, Play-Off Yolunda Taraftarıyla Buluşuyor!
08:21
Iğdır Tarım Müdürlüğünden Kara Leke Uyarısı
01:34
Iğdır’da Kitap Sevgisi: Minik Okurlar, Yazar Serdar Ünsal ile Buluştu!
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Uluslararası Katılımlı Akciğer Sağlığı Kongresi Antalya'da başladı
Sağlık
Yayınlanma: 11 Nisan 2025 - 09:52
Güncelleme: 11 Nisan 2025 - 09:52

Uluslararası Katılımlı Akciğer Sağlığı Kongresi Antalya'da başladı

10. Uluslararası Katılımlı Akciğer Sağlığı Kongresi Antalya'da başladı. Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, akciğer hastalıklarının toplum sağlığını tehdit eden en büyük sorunlardan biri olduğunu belirterek, KOAH'ın sinsi ilerleyen yapısına ve sigara ile doğrudan ilişkisine dikkat çekti. Prof. Dr. Özlü, "Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, yani KOAH, çoğunlukla sigara içen bireylerde

Sağlık
11 Nisan 2025 - 09:52
Güncelleme: 11 Nisan 2025 - 09:52
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Uluslararası Katılımlı Akciğer Sağlığı Kongresi Antalya'da başladı
10. Uluslararası Katılımlı Akciğer Sağlığı Kongresi Antalya'da başladı. Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, akciğer hastalıklarının toplum sağlığını tehdit eden en büyük sorunlardan biri olduğunu belirterek, KOAH'ın sinsi ilerleyen yapısına ve sigara ile doğrudan ilişkisine dikkat çekti. Prof. Dr. Özlü, "Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, yani KOAH, çoğunlukla sigara içen bireylerde görülür ancak sadece sigarayla sınırlı değildir. Hava kirliliği, mesleki maruziyetler, pasif içicilik bile KOAH'a neden olabilir. Aslında ilk sigarayı içtiğinizde KOAH'ın tetikleyicisini çekmiş oluyorsunuz" diye konuştu. Kongre Başkanı Prof. Dr. Ersin Günay ise "Toplum sağlığına doğrudan katkı sağlayacak bilimsel içerikler paylaşıyoruz" dedi.

Akciğer Sağlığı ve Yoğun Bakım Derneği (ASYOD) tarafından düzenlenen 10. Uluslararası Katılımlı Akciğer Sağlığı Kongresi (UASK), 9-12 Nisan tarihleri arasında Antalya'da gerçekleştiriliyor. Kongre kapsamında solunum yolu hastalıklarından tütün bağımlılığına, akciğer kanserinden yapay zekâ destekli tanı yöntemlerine kadar birçok başlık multidisipliner yaklaşımla ele alınıyor.

Açılışta düzenlenen basın toplantısında UASK Kongre Başkanı Prof. Dr. Ersin Günay, ASYOD Başkanı Prof. Dr. Ahmet Emin Erbaycu, Bilimsel Komite Başkanı Prof. Dr. Gülistan Karadeniz, ASYOD Yönetim Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Tevfik Özlü ve Prof. Dr. Akın Kaya açıklamalarda bulundu.

"Burada elde edilen bilgiler hastalara da doğrudan yansıyacak"

Kongre Başkanı Prof. Dr. Ersin Günay, kongrenin 10. yılına ulaşmasının gurur verici olduğunu belirterek, bu yıl multidisipliner bir programla, göğüs hastalıkları ve cerrahisi alanında çalışan tüm meslektaşları bir araya getirdiklerini söyledi. Prof. Dr. Günay, "KOAH, akciğer kanseri, interstisyel akciğer hastalıkları, solunum yoğun bakımı, yapay zekâ destekli tanı yöntemleri gibi konulara odaklandık. İlk gün 10 kurs yaptık. 3 gün boyunca toplam 43 oturum, ayrıca asistanlara özel 3 eğitim salonumuz var. Buradan elde edilen bilgiler sadece hekimlerde kalmayacak, hastalara da doğrudan yansıyacak. Bu da toplum sağlığına katkı anlamına geliyor" şeklinde konuştu.

"Hedefimiz bu farkındalığı toplumun geneline yaymak"

ASYOD Başkanı Prof. Dr. Ahmet Emin Erbaycu ise kongrede güncel sağlık teknolojilerinin, tedavi yöntemlerinin ve toplumsal farkındalığın bir arada ele alındığını dile getirdi. Prof. Dr. Erbaycu, "Solunum yolu enfeksiyonları, tütün ürünleri, hava kirliliği ve kronik akciğer hastalıklarının erken tanısı ile ilgili panellerimiz var. Katılımcılar sadece bilgi değil, mesleki beceri de kazanıyor" dedi.

Kongre Bilimsel Komite Başkanı Prof. Dr. Gülistan Karadeniz de toplam 113 oturum, 10 atölye, 3 asistan salonu ile zengin bir içerik sunulduğunu aktardı. Prof. Dr. Karadeniz, "Paneller, olgu konseyleri, sözlü ve poster bildirileriyle hem uzmanlara hem genç meslektaşlarımıza katkı sağlıyoruz. Göğüs hastalıkları, özellikle KOAH, akciğer kanseri ve tüberküloz gibi hastalıklar toplumda büyük bir yük oluşturuyor. Hedefimiz bu farkındalığı toplumun geneline yaymak" ifadelerini kullandı.

"KOAH ilk sigarayla başlıyor, fark edildiğinde geç kalınmış olabilir"

ASYOD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, solunum yolu hastalıklarının hem ölüm oranları hem toplumsal etkileri açısından kritik olduğunu belirterek, KOAH ve sigara ilişkisine şu şekilde dikkat çekti: "Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı yani KOAH, genellikle 40-50 yaşından sonra fark ediliyor. Ama aslında ilk sigarayı içtiğinizde KOAH'ın tetikleyicisi de çekilmiş oluyor. Bu hastalık sinsi ilerler. Akciğer fonksiyonlarının yarısından fazlası kaybedilene kadar belirti vermeyebilir. Kişi kendini sağlıklı sanabilir ama KOAH çoktan başlamış olabilir.Akciğer kapasitemiz doğuştan fazladır. Yani nefes darlığı gibi belirtiler başlayana kadar aslında büyük bir fonksiyon kaybı yaşanmış olur. Bu nedenle özellikle sigara içen, nefes darlığı ya da öksürük gibi şikayetleri olan 40 yaş üstü herkesin göğüs hastalıkları uzmanına başvurması ve solunum fonksiyon testi yaptırması gerekir."

"E-sigara bağımlılığı gençlerde yayılıyor"

E-sigaranın tütün bağımlılığını besleyen yeni bir araç haline geldiğini vurgulayan Özlü, şöyle devam etti: "Tütün sektörü, sigara yasaklarının delinmesini sağlamak için e-sigaraları öne çıkardı. Özellikle 18 yaş altı bireylerde nikotin bağımlılığının başlatılması sektör açısından kritik. Çünkü yapılan araştırmalar, nikotin bağımlılığının genellikle 20 yaş öncesinde geliştiğini ortaya koyuyor. E-sigara içen gençlerin ileride sigara içme oranı içmeyenlere göre çok daha yüksek. E-sigaralar sigarayı bırakmak için üretilmiş birer ilaç değildir. Gerçek yaşam verileri, e-sigara kullananların sigarayı bırakmakta daha çok zorlandığını gösteriyor. Bu yüzden gençlerimizi ve çocuklarımızı bu tuzaktan korumak zorundayız."

"Tüberküloz kontrol altında ama dikkat şart"

Tüberkülozun hâlâ dünya genelinde en fazla ölüme neden olan enfeksiyon hastalığı olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özlü, Türkiye'nin bu konuda önemli bir başarıya imza attığını vurguladı. Prof. Dr. Özlü, "Ülkemizde tüberkülozla mücadele kapsamında Verem Savaş Dispanserleri ve Sağlık Bakanlığı'nın programları sayesinde vaka sayıları düzenli olarak azaldı. Avrupa ve dünya ortalamasının altındayız. Ancak özellikle ilaca dirençli tüberküloz türleri konusunda dikkatli olmaya devam etmeliyiz" dedi.

"Astım kontrol altına alınabilir bir hastalıktır"

Toplumda yaygın görülen astım hastalığı hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Özlü, modern tedavi yaklaşımlarının hastaların yaşam kalitesini artırdığını söyledi. Prof. Dr. Özlü, konuşmasını şu şekilde tamamladı: "Astım toplumda çok daha bilinen bir hastalık. Çocukluk çağında da erişkin yaşta da görülebiliyor. Her 3-4 evden birinde astımlı bir birey var. Nefes darlığı, hırıltılı solunum, öksürük, gece uykuyu bölen ataklar gibi belirtilerle kendini gösteriyor. Kişinin yaşam kalitesini ciddi şekilde bozuyor. Eskiden kontrol altına alınamayan ağır astım vakaları, artık güvenli ve etkili tedavilerle rahatlatılabiliyor. Bugün astımlı bireyler, hastalıkları olmadan da konforlu bir yaşam sürebiliyor. Göğüs hastalıkları uzmanlarımız bu konuda da halkımızın yanında."

 

İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
"İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa" Kampanyasıyla Sağlıklı Yaşam İçin Bir Adım Atın!
Uzmanı uyardı: "Kanser tedavisinde bitkisel kürlere dikkat"
Uzmanı uyardı: "Kanser tedavisinde bitkisel kürlere dikkat"
Her yıl 500 talasemili çocuk dünyaya geliyor
Her yıl 500 talasemili çocuk dünyaya geliyor
Van'da baharla birlikte astım şikayetlerinde artış yaşanıyor
Van'da baharla birlikte astım şikayetlerinde artış yaşanıyor
Son Haberler
"İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa" Kampanyasıyla Sağlıklı...
Ziya Zakir Acar II. Iğdır Kitap Fuarında okuyucularla bir araya geldi
Ziya Zakir Acar II. Iğdır Kitap Fuarında okuyucularla bir araya geldi
Bakan Yerlikaya: "Van ve Şanlıurfa'da 311,5 kilogram uyuşturucu madde ele geçirdik"
Bakan Yerlikaya: "Van ve Şanlıurfa'da 311,5 kilogram uyuşturucu...
Rektör Hacımüftüoğlu'ndan ABD'de stratejik bilimsel temaslar: Önde gelen ABD üniversitesiyle ortaklık adımları
Rektör Hacımüftüoğlu'ndan ABD'de stratejik bilimsel temaslar:...
Fen Lisesi Öğrencileri ETÜ'de düzenlenen sempozyumda buluştu
Fen Lisesi Öğrencileri ETÜ'de düzenlenen sempozyumda buluştu
Kars'ta İranlı kuryenin makatından uyuşturucu çıktı
Kars'ta İranlı kuryenin makatından uyuşturucu çıktı

Ana Sayfa
Genel Haber
Kültür & Sanat
Gündem
Siyaset
Sağlık
Spor
Eğitim
Resmi İlanlar
Duyurular
Haberler
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Duyurular
  • Eğitim
  • Genel Haber
  • Gündem
  • Haberler
  • Kültür & Sanat
  • Resmi İlanlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.