Panele Iğdır Üniversitesi Rektör
Vekili Prof. Dr. Emin Erdem ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Bal’ın yanı sıra öğretim elemanları ve öğrenciler de ilgi gösterdiler.
Iğdır Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Bal, panelde yaptığı açılış konuşmasında son yıllarda helal gıdanın tüketilmesi için yapılan çalışmaların son derece önemli olduğunu söyledi. Türkiye’de ve dünya’da bilim insanlarının helal gıda ile ilgili yaptığı çalışmaların insan sağlığını korumaya dönük son derece faydalı olduğunu belirten Prof. Dr. Bal, bu çalışmaların bilinmesi için böyle bir panel düzenlediklerini ifade etti.
“Farklı Boyutlarıyla Helal Gıda” konulu panelin başkanlığını Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Rıza Akgün yaparken, İstanbul Teknik
Üniversitesi’nden Prof. Dr. Osman Sağdıç, Çanakkale Müftülüğünden Dr. Mustafa Boran ve
Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırma Derneği(GİMDES) Baş Denetçisi Ahmet Tunç Cengiz panelist olarak katıldı.
Panelde ilk olarak söz alan Prof. Dr. Osman Sağdıç, “Helal ve Sağlıklı Beslenme” konusunda bilgi verdi. Prof. Dr. Sağdıç “Gıda güvenliği, hammaddeden başlayarak, işlenmesi,
hazırlanması, depolanması ve tüketiciye sunulmasına kadar olan süreçte gıda kaynaklı biyolojik, fiziksel ve kimyasal problemlere karşı gıdaları korumaktır. Helal gıdalar ise; gıda
güvenliği çerçevesinde İslâmî kurallara uygun olarak üretilmiş, işlenmiş ve sunulmuş gıdalardır. Dinimizde helal ve haram sınırları çok keskindir.” dedi.
Panelde daha sonra söz alan Dr. Mustafa Boran da “Helal ve Sağlıklı Gıdanın Dini Boyutu” ile ilgili bilgi verdi. Dr. Boran “Peygamber Efendimiz (s.a.v ‘Helâli istemek ve aramak her Müslümana farzdır, gereklidir.’ buyurmuşlardır. Helâli aramak farz olunca
alıveriş, ticaretle ilgili dini hükümleri bilmek de farzdır. Hiç kimse bunun dışında kalamaz.”dedi.
Panelde son olarak söz alan GİMDES Baş Denetçisi Cengiz de “Helal Gıdanın Kavramı” konusunda bilgi verdi. Baş Denetçi Cengiz “Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalama Araştırma Derneğimiz 2005 yılında kurulan ve bizlere müracaatta bulunan firmalardan dinimiz ölçüsünde belirlenen şartlara uyanlara ‘Helal Üründür’ sertifikası veriyoruz. Bu sertifikalamayı ayet ve hadisler ışığında helal lokma ürünün özelliklerine göre yapmaktayız. Bu tarzda yaptığımız çalışmalarla dünyada tanınan 10 denetçi firma arasında yer alıyoruz.”dedi.
Yapılan konuşmaların ardından soru cevap bölümüne geçildi. Panel, Rektör Vekili Prof. Dr. Emin Erdem ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Bal’ın panelistlere plaket vermelerinin ardından son buldu.
Eğitim
Yayınlanma: 08 Nisan 2016 - 00:00
ÜNİVERSİTEMİZDE FARKLI BOYUTLARIYLA HELAL GIDA KONULU PANEL DÜZENLENDİ
Iğdır Üniversitesi Karaağaç Kampüsü Konferans Salonunda düzenlenen “Farklı Boyutlarıyla Helal Gıda” konulu Panel yoğun bir ilgi buldu.
Eğitim
08 Nisan 2016 - 00:00
İlginizi Çekebilir