Iğdır İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce, Düzenlenen tohum dağıtım törenine Iğdır Valisi enver Ünlü, Iğdır İl Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürü Özkan Yolcu, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Ali Bulut, Meclis başkanı Kurban Oluz, Meclis Üyeleri ve çifçiler katıldı.
Programda konuşan Iğdır Valisi Enver Ünlü, İlimizde daha önce deneme ekimi yapıldığını hatırlatarak, şunları söyledi: “Iğdır’da yetiştirilen pamuklar, deneme ekiminin ardından Çifçilerimizden gelen yoğun istek üzerine bu sene gerçek ekime geçildi. Doğunun çukur ovası olan ığdır ilimiz Beyaz Altın diye tabir ettiğimiz pamuğa geri döndü. Önümüzdeki yılda bu katılım dahada artacağına inanıyorum. Beyaz altın sayesinde Tekstil fabrikalarımız var. Elde edilen ürünler, burada değerlenecektir. Bakanlığımızda cırcır fabrikaları desteğini vereceğine inanıyorum. Tarım Bakanlığımız tarafından pamuğa kg başına 80 krş. Yani ton başına 800TL. Mazot ve Gübre desteği olarak ta dekar başına 44 TL destek verilmektedir.” Pamuk ekimi yani Beyaz altını çiftçilere tavsiye ediyorum” dedi.
Konuyla ilgili bilgi veren Iğdır İl Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürü Özkan Yolcu, Pamuk tekstil ve dokuma sanayinin hammaddesidir. Çekirdeklerinden (Çiğit) yağ elde edilir. Geriye kalan küspesinden ise hayvan yemi olarak yararlanılır.
Mikroklima iklimi ve toprak yapısı sayesinde birçok tarım ürününün yetiştirilmesine olanak sağlayan Iğdır’da üreticiler pamuk üretimine yöneldi.
Doğu Anadolu Bölgesinin bazı bölgelerinde pamuk ekimi yapılmaktadır. Doğu Anadolu'da Elazığ, Malatya ve Iğdır illeri belli başlı pamuk yetiştirme alanlarıdır.
2018 Yılı İl Özel İdare Kaynaklı olarak gerçekleştirilecek olan Pamuk Tohumluğu Alım Projesi kapsamında 7.400 kg pamuk tohumu tedarik edilerek talep eden çiftçilerimize dağıtımı yapılacaktır. İlimizde Toplamda 2500 dekarlık alanda pamuk ekimi gerçekleştirilecektir.
Pamuk tarımında çiftçilerimize destek olarak Tarım Bakanlığımız tarafından kütlü pamuğa kg başına 80 krş. Yani ton başına 800TL. Mazot ve Gübre desteği olarak ta dekar başına 44 TL destek verilmektedir.” şeklinde konuştu.
Pamuk ekimi yapan çiftçi Şamil Akyüz de Topraklarımız bereketli ve verimli bunun değerini iyi bilmeliyiz. Toprak verimli ve çifçimiz çalışkan olursa iyi ürün elde ederiz.”dedi.
Akyüz, Geçen yıl, 55 dönüm alana pamuk ekimi yaptığını bu yıl ise bu rakamı 350 dönüme çıkarmayı hedeflediğini belirterek çiftçilere pamuk ekimi yapmalarını tavsiye etti.
Program Vali Enver Ünlü tarafından çiftçilere tohum dağıtımıyla son buldu.