Metsamor nükleer Santralı Ermenistan’ın başkenti Erivan’ın 40 km güneyinde, Iğdır il sınırına ise sadece 16 km uzaklıktadır. 1973 yılında inşaatına başlanan nükleer santral, bugün Ermenistan’ın enerji ihtiyacının yaklaşık % 40’ını karşılamaktadır.
Ermenistan’daki çevreciler, 1980’lerden bu yana Metsamor’un kapatılması için uğraşmaktadır. 1988 yılında meydana gelen Erivan depreminde santral kapatılmış, 1992 yılından 1994 yılına kadar Azerbaycan topraklarının % 20 ‘si Ermenilerce işgal edilmesi (Ağdam, Kelbecer, Lâçin, Cebrail, Fuzuli, Kubatlı, Zengilan) ve çözüme kavuşmayan dağlık Karabağ sorunu nedeniyle, Türkiye Ermenistan ile sınır kapılarını kapatmış, Türkiye ve Azerbaycan, Ermenistan’a enerji ve gaz boykotu uygulamıştır. Enerjiden yoksun kalan Ermenistan devleti, bu santrali 1993 yılında yeniden açmaya karar vermiştir. 1995 senesinde, nükleer santralin ikinci reaktörü de üretime geçmiştir.
Artan kamuoyu baskıları sonucu Ermenistan Enerji Bakanlığı santralin 2031 kadar faaliyetini sürdüreceğini açıklamıştır. Gerek ABD gerekse AB ‘nin yoğun baskıları sonucu Ermenistan hükümeti en eski ve en riskli Sovyet teknolojisiyle üretilmiş bu santralin kapatılması konusunda hem fikir olmuş, ancak günümüze kadar santral maalesef kapatılmamıştır.
SANTRAL KAPATILMAZSA NE OLUR?
• Iğdır’da Son yıllarda kanser hastalığında ciddi artmalar görülmüştür, bunun patolojik nedenlerini Tıpçılar(Pataloglar) dışında kimse bilmiyor. En azından 10 aileden birinde kanser vakaları olduğuna dair, iddialar var. Akciğer kanseri, yumurtalık, meme kanseri, prostat kanserinde ölen hastalar var, bu iddialar da genellikle hasta yakınları tarafından dillendirilmektedir.
• Aras nehri kıyısında bulunan, köylerde, doğum yapan hayvanlarda genetik bozukluklara rastlanmıştır.
• Bölgede yüksek şiddette olacak bir depremin etkisi, Metsamor Nükleer santralinde bir radyasyon sızıntısına sebebiyet verecektir. Başta Erivan ,Iğdır, Kars ,Ağrı, Erzurum radyasyon ‘dan ciddi şekilde etkilenecektir. Milyonlarca insan yaşamını yitirecek, sağ kalanlar ise yanık tedavileri, kanser hastalıkları ile mücadele edeceklerdir. Tarım arazileri, tabiat çeşitliliği(Kuş, bitki, memeli hayvanlar) Mutasyona uğrayacak, insanların yaşadığını onlarda yasacaklardır.
• Çünkü Kuzeydoğu fay hattının kırılması Iğdır’ı ve Metsamoru etkileyecektir. Metsamorun böylesi bir felakette, Nükleer yakıtın korunacağı bir havzası yoktur. Yani nükleer yakıtın hava ile temasını kesecek, iç çekirdeğin patlamasını önleyecek bir teknolojisi yoktur. Tıpkı Çernobilde olduğu gibi..
• Japonya’da meydana gelen deprem ve Tsunami sonucunda patlayan iki nükleer reaktör, tüm Dünya’ya şunu gösterdi ki. ’’Japonya gibi depreme en hazırlıklı bir ülkede bile, fay hattı üzerindeki bir nükleer santral % 100 güvenli değilse ’ ’Varın gerisini de siz düşünün. Metsamor tam tamına 46 yaşında.
Turksam.org/tr/makale-detay/515-ermenistan –turkiye-yi –metsamor-nükleer santrali ile tehdit ediyor 13.06.2017
Ntv.com.tr/turkiye-en-tehlikeli-nükleer-yanibasimizda
Metsamor Nükleer Santrali Iğdır sınırına 16 km uzaklıkta
Genel Haber
Yayınlanma: 29 Haziran 2019 - 00:00
YANIBAŞIMIZDAKİ TEHLİKE METSAMOR NÜKLEER SANTRALİ
Öğr. Görv.Sözer AKYILDIRIM IĞDIR ÜNİVERSİTESİ Ermenice orijinal ismi Oktembryan olan ve bulunduğu ilçenin adıyla anılan Metsamor Nükleer santrali, dünyada bilinen en eski nükleer santral teknolojisiyle inşa edilmiştir. Bu santral Türkiye’de ve dünya basınında son dönemlerde sıklıkla değişik isimlerle anılmaktadır. Metzamor, Medzamor, Medsamor. Doğru kullanımı Metsamor’dur.
Genel Haber
29 Haziran 2019 - 00:00
İlginizi Çekebilir