8 Nisan 2016 Cuma günü Meclis Başkan vekili Dilek Yanardağ ile Mehmet Sıddık Kırag o gün doktor raporu alıp meclise gelemediler. Haliyle divan oluşmadı ve toplantı yapılamadı.
Ardından Meclis Başkan vekili Dilek Yanardağ olağanüstü toplantı kararı aldı ve 15 Nisan saat 14.00'de meclis, meclis başkanı, divan ve katip üyeleri seçmek üzere toplantı.
Meclis toplantı salonuna geçildiğinde, İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırma verilen eski Meclis Başkanı Abdulkadir Özsular'da toplantıya iştirak etti. Bunun üzerine "Mecliste bulunan görevli memur İçişleri Bakanlığının yazısını meclis başkanlığına tebliğ etti. Oy kullanamazsınız, seçilemezsiniz" dedi.
Bunun üzerine Özsular o gün için Yüksek Seçim Kurulundan üye olduğuna dair aldığı belgeyi ibraz etti ve "İçişleri bakanlığı beni meclis üyeliğinden uzaklaştırmamıştır. Meclis başkanlığı görevimden uzaklaştırmıştır. Bu gün itibariyle (15 Nisan) meclis başkanlığı görevim sona ermiştir" savunması yaptı ve Meclis Başkan vekili Dilek Yanardağ ve divan Özsular'ın bu talebini kabul ederek oylamaya dahil ettiler.
Sonrasında oylayama geçildi. Abdulkadir Özsular 6, Cabbar Şıktaş 5 oy aldı. Diğer divan ve katip üyeliği seçimleride aynı sayısal rakamla devam etti.
Oylama sonucu Valiliğe gitti ve yasal olmayan seçim onaylanmadığı için durum İçişleri bakanlığına bildirildi. İçişleri Bakanlığı da zamanında Meclis Başkanı ve divan oluşturulmadığı ve il özel idaresinin işlerini aksattığı gerekçesiyle Iğdır İl Genel Meclisini fesh edilmek üzere Danıştaya gönderdi. Ve bir müfettiş görevlendirerek Iğdır'a gönderdi. Müfettiş incelemesini yapıp gitti, ardından Danıştay savcısı ön mütalaasını açıklayarak İl Genel Meclisinin feshine yönelik görüşünü belirtti. Danıştay 8 dairesi bir ay içinde vermesi gereken kararı 2 ay sonra verdi ve il genel meclisini komple fesh etti.
Yüksek seçim kuruluna bildirilen fesh işleminin ardından, Yüksek Seçim Kurumu İl Genel Meclisi üyelerinin yeniden seçilebilmesi için çalışmalara başladı.
Konuyla alakalı açıklama yapan İl Genel Meclis üyesi ve başkan adayı Cabbar Şıktaş şöyle dedi: "Bir meclis üyesinin seçime iştirak etmesi, meclisin feshini gerektirmezdi. Neticede görevden uzaklaştırılması bulunan bir arkadaşın seçime katılması veya aday olması geçersiz sayılmışsa, ikinci sırada geçerli olan meclis üyesinin kazanmış olması gerekirdi. İçişleri bakanlığının kazanılmış hakkı bulunan ve il özel idaresinin hiçbir hizmetinin aksamasına sebebiyet vermeyen 4 MHP, 1 Ak Parti meclis üyesinin fesh edilmesi doğru değildir. Bizlerde meclis üyeleri olarak verilen fesh kararını doğru bulmadığımız gibi, yasal yollara başvuracağımızın da bilinmesini isteriz." dedi.
Genel Haber
Yayınlanma: 11 Ağustos 2016 - 00:00
İl Genel Meclisi fesh edildi
4-8 Nisan 2016 tarihinde olağan birleşimi için toplanan Iğdır İl Genel Meclis'i, ilk gündem maddesi olarak Meclis Başkanlığı seçimini yapması gerekirken, Nisan ayının 5. birleşimi 8 Nisan'a meclis başkanı ve divanını seçme karar aldı.
Genel Haber
11 Ağustos 2016 - 00:00
İlginizi Çekebilir