• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Genel Haber
  • Kültür & Sanat
  • Gündem
  • Siyaset
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • Resmi İlanlar
  • Duyurular Haberler
  • Ara
SON DAKİKA:
22:55
Heyder Babaya Selam
12:35
Bayram Tatili Sonrası Iğdır'da Yoğun Dönüşler Başladı
12:07
Üzüm Yaprakları Nahçıvan'dan Iğdır Sofralarına
11:36
Kasapların Kıyma Mesaisi Iğdır'da Devam Ediyor
10:40
Prof. Karabulut’tan Rektör Gürel’e Hayırlı Olsun Ziyareti
10:31
Iğdır’da Metruk Yapılar Birer Birer Yıkılıyor
09:04
Iğdır Boksuna Uluslararası Açılım: Türkiye-Gürcistan Müsabakaları Yolda
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Eğitim
  3. ŞEYH EDEBALİ ORTAOKULU HİZMETE GİRDİ
Eğitim
Yayınlanma: 12 Şubat 2016 - 00:00

ŞEYH EDEBALİ ORTAOKULU HİZMETE GİRDİ

     Iğdır merkeze bağlı Karakuyu köyü ikinci ortaokuluna kavuştu.  

Eğitim
12 Şubat 2016 - 00:00
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
ŞEYH EDEBALİ ORTAOKULU HİZMETE GİRDİ

   Mevcut Ortaokul binasının ihtiyaca cevap vermemesi üzerine köye yaptırılan  8 derslikli Şeyh Edebali Ortaokul binası ile Karakuyu köyünde iki adet ortaokul olmuş oldu.
               Yeni yapılan Şeyh Edebali Ortaokulunu ziyaret eden Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, öğretmen ve öğrencilerle sohbet etti.
        Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt,”Karakuyu köyünde ortaokul binası ihtiyaca cevap vermiyordu ikinci bir ortaokul daha yaptırıp hizmete soktuk. Öğrencilerimiz rahat bir ortamda eğitim görecektir.”dedi.
    ŞEYH EDEBALİ KİMDİR ?
      Şeyh Edebali 1206 ile 1208 yılları arasında doğduğu rivayet edilir. Kırşehir İli Mucur İlçesi İnaç köyünde doğmuştur. Aslen Karamanlı'dır. Edebalı ilk tahsilini Karaman´da yaptı. Hanefi hukukçusu Necmeddin ez­Zahidi´nin öğrencisi oldu. Daha sonra Dımaşk´a(Şam)giderek Sadreddin Süleyman b.Ebül­iz ve Cemalettin el­Hasiri gibi dönemin tanınmış alimlerinden dini ilim tahsil etti. Şam´dan ülkesine dönünce tasavvufa yöneldi. Eskişehir yakınlarında bulunan İtburnu Köyü´nde bir zaviye kurarak halkı irşada başladı. Aşıkpaşazade zaviyesinin hiç boş kalmadığını, Edebalı´nın gelip geçen fukaranın her türlü ihtiyacını gidermeye çalıştığını, hatta bu maksatla koyun sürüsü bulundurduğunu kaydederler. Tefsir, hadis ve özellikle İslam hukukunda uzmanlaşmıştır. Mevlânâ Celaleddin­i Rumi ve Hacı Bektaş­ı Veli gibi, zamanının büyüklerinin sohbetinde bulunmuştur. Tasavvuf yoluna girdiği, Alevi önderi Baba İlyas halifelerinin ileri gelenlerinden olduğu belirtilmektedir. Doğum tarihi kesin olmamakla beraber, 1206 yıllarında doğduğu tahmin edilmektedir. Alim, faal, varlıklı, çevresi için örnek teşkil eden bir kişi olan Şeyh Edebali, Eskişehir yakınlarında o zamanki adıyla İtburnu denilen köyde yaşar, yaptırmış olduğu zaviyede öğrenci yetiştirir ve halkı aydınlatırdı. Bilecik'te bir dergah yaptırmış, Osman Gazi'yi de birçok defa burada misafir etmiştir Osman Gazi, mübarek günlerde Edebalı´nın zaviyesine giderek dini ve idari konularda, onun görüşlerini alırdı.Misafir olarak kaldığı bir gecede gördüğü rüya şöyle idi. Şey Edebalı´nın koynundan çıkan bir ay geldi kendi koynuna girdi. Göğsünden bir ağaç bitti. Öylesine büyük bir ağaç oldu ki dalları gökleri, kökleri tüm dünyaya sardı. Gölgesi bütün yeryüzünü tuttu. İnsanlar o ağacın gölgesinde toplandılar. Ulu dağlara ve dağların eteğinden çıkan coşkun sulara hep o ağaç gölge etti. Osman Bey rüyasını Şeyh Edebalı´ya anlatır. Edebalı rüyayı şöyle yorumlar: "Oğul Osman, Hak Teala sana ve soyuna hükümranlık verdi mübarek olsun, kızım Malhun Hatun senin helâlin olsun." der. Edebalı´nın bu yorumu üzerine Osman Gazi Malhun Hatun(Rabia Bala Hatun)ile evlenir. Şeyh Edebalı ahi teşkilatının reisi idi. Ahi Şehliğinin Edebalı´dan sonra kime geçtiği bilinmemektedir Ancak daha sonra I.Murat´a intikal etmiştir. 1326'da 120 yaşlarında Bilecik'te vefat etmiş, dergâhının zikir odasına gömülmüştür. Bilecik 'de ve Eskişehir'de adına türbeler yapılmıştır. Vefatından bir ay sonra kızı, dört ay sonra da damadı Osman Gazi vefat etmiştir. 

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Kadınlara sağlık konusunda eğitim verildi
Kadınlara sağlık konusunda eğitim verildi
Emekliye ayrılan 46 yıllık öğretmene duygusal veda: Öğrenciler koridorda sıralandı, alkışlarla uğurladı
Emekliye ayrılan 46 yıllık öğretmene duygusal veda: Öğrenciler koridorda sıralandı, alkışlarla uğurladı
Memleketlerine Gidemeyen Öğrencilere Rektör Gürel’den Baba Şefkati
Memleketlerine Gidemeyen Öğrencilere Rektör Gürel’den Baba Şefkati
Rektör Gürel'den Bilimsel Performans Alanında Önemli Başarı
Rektör Gürel'den Bilimsel Performans Alanında Önemli Başarı
Son Haberler
Heyder Babaya Selam
Heyder Babaya Selam
Sarıkamış'ın 'peri bacaları' görenleri kendine hayran bırakıyor.
Sarıkamış'ın 'peri bacaları' görenleri kendine hayran...
Diyadin'de dünya çevre günü'nde anlamlı etkinlik
Diyadin'de dünya çevre günü'nde anlamlı etkinlik
Kalp yetmezliği bulunan 10 aylık bebek uçak ambulansla Ankara'ya sevk edildi
Kalp yetmezliği bulunan 10 aylık bebek uçak ambulansla Ankara'ya...
500 Yıllık Mahalle koruma altına alındı
500 Yıllık Mahalle koruma altına alındı
Iğdır'da Trafo Patlaması 1 Ağır Yaralı
Iğdır'da Trafo Patlaması 1 Ağır Yaralı

Ana Sayfa
Genel Haber
Kültür & Sanat
Gündem
Siyaset
Sağlık
Spor
Eğitim
Resmi İlanlar
Duyurular
Haberler
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Duyurular
  • Eğitim
  • Genel Haber
  • Gündem
  • Haberler
  • Kültür & Sanat
  • Resmi İlanlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.