Gelin Iğdır’ı Uçuralım
Şu an okumakta olduğunuz Yeşil Iğdır gazetesi 70 yaşında ve 70 yıldır sürekli şehrimizin kalkınması için yapılması gereken önemli yatırımları kamuoyunun dikkatine taşımakta ve önerilerde bulunmaktadır.
Biz gazeteciler olarak, şehrimizi ilgilendiren bir konuda gündem yaratma adına bir haber yaptığımızda, eğer halk ve sonrasında siyasiler ve bürokratlar konuya ilgi duyup yazılan haberi üst mercilere taşımazlarsa, haber sadece yazılmakla kalır.
Şehrimizle ilgili yapılmasını istediğimiz bir haberi halkımız gündem yapmalı, yazılan haberi destekler mahiyette paylaşmalı, gerekirse kendi fikrini eklemeli ve böylece kamuoyu oluşturulmalıdır.
Ağrı Dağı'na Iğdır’dan neden çıkış rotası verilmediğine dair haberimize yeterince ilgi göstermedik, ancak komşumuz Doğubayazıt yeterli tepkiyi göstererek "Ne gerek var Iğdır rotasına, gelip Doğubayazıt'tan çıksınlar" demeyi ihmal etmediler.
Biz "Iğdır’dan çıkış rotası verilsin" derken Doğubayazıt rotası kapatılsın demiyoruz ki; Iğdır’dan da bir rota güzergahı belirlensin, Iğdır’dan çıkmak isteyen Iğdır’dan çıksın, Doğubayazıt’tan çıkmak isteyen de Doğubayazıt’tan çıksın diyoruz.
Ama hakkını vermek gerek; Doğubayazıt halkı ellerindeki imkanları sürekli sahiplenir, kıymetini bilir ve mümkünse kimseyle de paylaşmak istemezler. Ama maalesef Iğdır halkı bu konulardan biraz duyarsızdır.
Mesela 70 yıldır Ağrı Dağı’nın turizme açılmasını dile getiriyoruz. Bir zamanlar Vali Mustafa Tamer, Ağrı Dağı festivali ile başlattığı şenliklerde yol ve karakol yapımını gerçekleştirdi. Ancak sonrasında bu etkinlik devam ettirilmedi. Şimdiki Vali Ercan Turan da Iğdır’ın geleceğine ışık tutacak olan çok önemli bir projeye imza atarak Korhan’dan başlayarak Küçük Ağrı Dağı’na kadar 40 km’lik bir yol açtırdı. Yol çalışması halen devam ediyor. Yolun stabilize çalışması tamamlandıktan sonra asfalt çalışması da önümüzdeki yıl yapılacak. Yani bu şu demek: araçla iki Ağrı Dağı arasını gezip görmek mümkün olacak.
Vali Ercan Turan: “Yolun hem güvenlik anlamında önem taşıdığını vurguladı, ve hem de Iğdır’ın turizmine önemli katkı sunacağını belirtti.”
Kibirden uzak, alçakgönüllü, çalışkan Valimizi bu değerli çalışmasından ötürü kutluyoruz.
Peki Teleferik Neden Olmasın?
Hazır bu yol açılmışken, Büyük ve Küçük Ağrı Dağı arasında yapılan bir teleferiğin bu şehre neler katabileceğini düşünebiliyor musunuz? Büyük projeler, büyük düşünenlerin işidir. Gelin büyük düşünelim. Iğdır’a yerli ve yabancı turist çekmek için bundan daha mantıklı bir yatırım yoktur. Ankara Yenimahalle'de, Antalya'da, Alanya'da, Erzurum'da, Sarıkamış'ta, kısacası birçok ilde sırf bir şeyler yaptık diyebilmek adına teleferik kurulabilirken, Iğdır’da dünyaca ünlü Ağrı Dağı’nın eteklerine böyle bir yatırımın yapılması daha mantıklı değil midir?
Sevgili dostlar, bu tarz yatırımları bizler gözümüzde büyütüyoruz ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti güçlü bir devlettir. Bu yatırımlar devlet adına basit yatırımlardır. Devlet istesin, iki Ağrı Dağı arasındaki teleferik yatırımını bir yılda tamamlayıp halkın hizmetine sunar. Ve Ağrı Dağı çıkış güzergahında, yani üniversite karşısında, mera veya hazine arazilerinde planlama yapılarak otel ve turistik tesis yapmak isteyenlere hibe edilsin. Bakın bakalım, teleferiğin ardından o bölgede yatırım yapılıyor mu, yapılmıyor mu?
Yatırım alabilmek için oturup beklemekle olmaz bu işler. Toplumun sivil toplum kuruluşları, gazetecileri, kanaat önderleri ve siyasi parti temsilcileri bir araya gelmeli, taleplerini yüksek sesle Ankara’ya bildirmelidir.
Ama kısır çekişmeler ile şehrin kaderini yok sayarak hareket edilirse, yıllar geçse de bir arpa boyu yol alamaz, var olanla yetinmeye razı oluruz.
Hafta başında Ermenistan sınırı Alican kapısında Türk ve Ermeni heyetleri bir araya geldi. Bu, yapılan 5. görüşmeydi. Yani Alican sınır kapısının açılması an meselesi. Bu kapı açıldığında bölgedeki hareketliliği varın siz düşünün. İmkanları kısıtlı olsa da karşınızda 2 milyon insan var. Bu insanların yaratacağı sirkülasyon kesinlikle Iğdır’ı uçurur. Teleferik kurulursa Iğdır’a sağlayacağı katma değer emin olun Iğdır’ı uçurur.
Lütfen toplum olarak duyarlı olalım, birlik olalım...
1. Kamuoyu Oluşturma: Ağrı Dağı çıkış rotası ve teleferik projesi gibi önemli konularda sürekli olarak kamuoyu oluşturulmalı, Sosyal medya kampanyaları, yerel basın ve etkinliklerle farkındalık artırılabilir. 2. Sivil Toplum Kuruluşları ve İş Birliği: Şehirdeki sivil toplum kuruluşları, ticaret odaları ve diğer ilgili kurumlar bir araya gelerek bu projelerin önemini vurgulamalı ve ortak çalışmalar yürütmelidir. 3. Projelerin Takipçisi Olmak: Yerel yöneticiler ve milletvekilleri ile düzenli olarak toplantılar yapılarak, gerekli bürokratik adımlar atılmalıdır. 4. Yatırım Teşvikleri: Teleferik ve diğer turistik tesislerin kurulması için teşvikler artırılmalı, bölgedeki yatırımcıların ilgisi çekilmelidir. 5. Eğitim ve Bilinçlendirme: Halkın projelere sahip çıkması ve destek vermesi için eğitimler projelerin şehre sağlayacağı faydalar anlatılmalıdır. 6. Ulusal ve Uluslararası Destek: Iğdır’ın potansiyelini artırmak için ulusal ve uluslararası fonlardan yararlanmak için projeler hazırlanmalı
Iğdır’ın potansiyelini tam anlamıyla ortaya çıkarabilmek ve şehir ekonomisine büyük katkılar sağlamak için toplumun tüm kesimleri olarak birlik olmalıyız. Ağrı Dağı çıkış rotası ve teleferik gibi projeler, şehrimizin turizmdeki cazibesini artırabilir ve yerli-yabancı turistlerin ilgisini çekebilir. Ancak bu projelerin hayata geçmesi için halkın, sivil toplum kuruluşlarının, gazetecilerin ve siyasi temsilcilerin hep birlikte taleplerini yüksek sesle Ankara’ya bildirmesi gerekmektedir. Öneriler: Kamuoyu Oluşturma: Ağrı Dağı çıkış rotası ve teleferik projesi gibi önemli konularda sürekli olarak kamuoyu oluşturulmalı, halkın bu projelere destek vermesi sağlanmalıdır. Sosyal medya kampanyaları, yerel basın ve etkinliklerle farkındalık artırılabilir. Sivil Toplum Kuruluşları ve İş Birliği: Şehirdeki sivil toplum kuruluşları, ticaret odaları ve diğer ilgili kurumlar bir araya gelerek bu projelerin önemini vurgulamalı ve ortak çalışmalar yürütmelidir. Projelerin Takipçisi Olmak: Yerel yöne
Bu tesbit ve önerilerinden dolayı yeşil Iğdır gazetesini tebrik ediyor, önerilerini destekliyorum. Fahrettin Akbaş İstanbul ığdırlılar kültür derneği onursal ve kurucu başkanı.
Amaç, yatırımcıyı kaçırtmak, il başkanı, vali, vekil, belediye başkanları nedenleri ve çözümleri biliyor, başkasının iş yapmasını istemiyorlar.
Sayın yazarım, bir gün bizi de çağırın görüşelim, niye yatırımcı gelmiyor, açıkça yazın.
Önce ırkçılığı bırakacaklar, sonra yatırım gelir. Yatırımcıyı kaçırtmak size hiç bir şey kazandırmaz. Gelen yatırımcı şehre birşeyler, güzellikler getirir. Karakoyunlular sadece dedikodu üretir. Ben gelmiş ve pişman olmuş bir yatırımcıyım
İsim ve düşünce harika. Sizi kutlarım. Iğdırımızın tarihi değerlerini ve doğal güzelliklerini de yeterince tanıtamadık. Son yıllarda sizin gibi dikkat çekmeye çalışan hemşehrilerim umutlandırıyor Iğdır ı sevenleri, İğdırlıları.. Sağlıkla..
Iğdırı kimse uçuramaz
Cabbar Bey. Ağrı Dağı"nin Turizme açılması gerçekten kalkınmanın doğrudan başlaması demektir. Birşeyi yapmak için önce ona inanmak gerekir. Yanınızdaki iddiaya aynen katılıyorum.