• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Genel Haber
  • Kültür & Sanat
  • Gündem
  • Siyaset
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • Resmi İlanlar
  • Duyurular Haberler
  • Ara
SON DAKİKA:
13:54
Mustafa Talha İçin Umut Ol: İyiliğe Davet Eden Bağış Gecesi Düzenleniyor
09:54
Spor Temsilcilerinden Rektör Gürel’e Ziyaret
08:51
Iğdır’da Çocuk Parklarına Büyük Zarar!
07:50
KYK Iğdır Şube Müdürü Erol Bayat’a Teşekkür Belgesi
07:48
Eğitim Yaz Tatilinde de Devam Ediyor
07:46
Devlet Petrol Fonu altyapı varlıklarına yapılan yatırımları artırıyor
07:45
AK Parti Iğdır Merkez İlçe Başkanlığı Danışma Meclisi Toplantısı Gerçekleştirildi
07:42
Nuhnebi Camisi Önüne Tek Yön Kapanı Yerleştirildi
07:39
Karakoyunlu'da Ayı Dehşeti: Çiftlik Çalışanı Yaralandı
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Kurban etini tüketmek için acele etmeyin:
Gündem
Yayınlanma: 14 Haziran 2024 - 02:00

Kurban etini tüketmek için acele etmeyin:

Gündem
14 Haziran 2024 - 02:00
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Kurban etini tüketmek için acele etmeyin:
 Çelik, kurban etini tüketmek için, etin bekletilmesi gereken sürenin buzdolabında bir hafta olduğunu ifade etti.

Kurban Bayramı geldi çattı. Özellikle bayram gezmelerinde normalin üzerinde et tüketimi yapılıyor ve tatlı tüketimiyle daha fazla enerji alınıyor. Beslenme alışkanlıklarında yaşanan bu değişiklikler doğal olarak vücutta da etkisini gösteriyor.

Biruni Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Çelik, bayramda et tüketimiyle ilgili tavsiyelerde bulunarak beslenme şeklinde uygulanması gerekenleri anlattı. “Aldığınız enerjiyi egzersizle harcayın” Bayram sofralarında etin yanı sıra tatlı tüketimiyle ciddi enerji alındığını hatırlatan Çelik, “Bu kadar sıcak havada eti çok tükettiğimiz takdirde ve yanına da ikramların şerbetli tatlı olması nedeniyle normalden çok daha fazla enerji alırız. Hava bu kadar sıcakken o enerjiyi harcamak gün içinde mümkün olmayabilir. Bu nedenle aldığımız her fazla kalori yağ olarak depolanır.

Sadece yağ olarak depolanmakla da kalmaz, tükettiğimiz şeyin et olmasından kaynaklı olarak ileri yaştakilerde, özellikle erkeklerde vücuttaki kolesterol seviyesi, yağ seviyesi yükselir. Bu kadar şekerli gıda ve et tükettikten sonra hareket etmeyi başarabilirsek, işin içerisine egzersizi dahil etmeyi başarırsak bu bizim için dezavantaja dönüşmez” diyerek mutlaka hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Kurban etini tüketmek için acele etmeyin: En az bir hafta beklemeli “Etin yanında bolca meyve sebze tüketin” Ete eşlikçi olarak meyve sebze, yoğurt, tahıl ve kuru baklagillerin tüketilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Fatma Çelik, bayramda uygulanması gereken beslenme şeklini şöyle anlattı: “Etle birlikte meyve ve sebze tüketimini de artırmayı sağlayıp, ayran, yoğurt gibi süt ürünleri de tüketmeliyiz.

Et tükettik, su, meyve sebze, süt, yoğurt tükettik. Yanında bir parça tahıl grubundan ya da kuru baklagiller grubundan bir şeyler yediğimizde çok daha iyi olur. Bayramda ete eşlikçi olarak sebzeyi meyve ve tam tahıllar sürekli, bir gün kuru baklagiller, bir gün kuruyemişler, mutlaka her gün yoğurt ve gün boyunca serin su mutlaka tüketilmeli.” Kurban etini tüketmek için acele etmeyin: En az bir hafta beklemeli “Bu kişiler aşırı et tüketiminden kaçınmalı” Aşırı et tüketiminden uzak durması gereken kişileri belirten Çelik, “Özellikle kronik hastalıkları olanlar, diyabet, kalp damar hastalığı, beyin ve sinir damarlarında problemi olanlar, böbrek ve karaciğer hastaları çok fazla et tüketmemesi gereken gruplar. Böbrek ve karaciğer yetmezliği hastalarının da et tüketmelerini istemiyoruz.

Gut hastalığı yaşayanlar da ciddi anlamda dikkat etmeli. Bu insanların et tüketirken miktar konusunda mutlaka diyetisyenlerinin verdikleri talimatlara uymaları lazım” ifadelerini kullandı. “Bir haftada yeme olgunluğuna ulaşır” “Kurban etinin taze olduğunu unutmamak lazım. Onun için mutlaka dinlendirilmeli” diyen Prof. Dr. Çelik, “Kurban eti çok sert olur, bu kadar katı bir et piştiğinde çok sertleşecek ve sindirmek çok güç olacak. Bu nedenle dinlenmiş olması lazım. Oda sıcaklığında 24 saatte toparlanırken hava bu kadar sıcakken dışarıda bırakılması mümkün değil. Et bir hafta süreyle buzdolabında bekletildiğinde istediğimiz olgunluğa gelir.

Bir hafta bekletildikten sonra etin hangi bölgesini yerseniz yiyin yeme olgunluğuna erişmiş olur” şeklinde konuştu. İHA

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Konut kredisi faizlerinde tarihi adım: Emlak danışmanları için %1.69’a düştü
Konut kredisi faizlerinde tarihi adım: Emlak danışmanları için %1.69’a düştü
Iğdır'da Aşiretlerden
Iğdır'da Aşiretlerden "Terörsüz Türkiye" Sürecine Güçlü Destek: “Kardeşliğimiz Pekişsin, Barış Kalıcı Olsun”
Esra Ertekin Davasında İlk Duruşma: Kadınlar Adalet İçin Sokağa Döküldü
Esra Ertekin Davasında İlk Duruşma: Kadınlar Adalet İçin Sokağa Döküldü
Esra Ertekin Davasında İlk Duruşma Bugün Yapılacak
Esra Ertekin Davasında İlk Duruşma Bugün Yapılacak
Son Haberler
Mustafa Talha İçin Umut Ol: İyiliğe Davet Eden Bağış Gecesi Düzenleniyor
Mustafa Talha İçin Umut Ol: İyiliğe Davet Eden Bağış Gecesi Düzenleniyor
Çocuklar arasındaki kavgaya silahla müdahale eden şahsa "adli kontrol kararı"
Çocuklar arasındaki kavgaya silahla müdahale eden şahsa "adli...
Kayseri'de ilginç kaza: Sürücü araçtan atlayarak kurtuldu
Kayseri'de ilginç kaza: Sürücü araçtan atlayarak kurtuldu
Kontrol altına alına yangın sonrası alevlerden etkilenen köylere ziyaret
Kontrol altına alına yangın sonrası alevlerden etkilenen köylere...
Barajlarda kritik alarm: Eski köyler gün yüzüne çıktı
Barajlarda kritik alarm: Eski köyler gün yüzüne çıktı
Akın akın gidiyorlar:
Akın akın gidiyorlar:

Ana Sayfa
Genel Haber
Kültür & Sanat
Gündem
Siyaset
Sağlık
Spor
Eğitim
Resmi İlanlar
Duyurular
Haberler
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Duyurular
  • Eğitim
  • Genel Haber
  • Gündem
  • Haberler
  • Kültür & Sanat
  • Resmi İlanlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.