İsa Bilir, yaptığı basın açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “2026 yılına girmeye hazırlandığımız şu günlerde, emeklilerimizin hâlâ çözüm bekleyen çok sayıda sorunu bulunmaktadır. Üstelik çözülemeyen bu sorunlar nedeniyle emeklinin yaşam şartları artık ekonomik bir mesele olmaktan çıkıp; toplumsal bir yaraya dönüşmüştür. Bugünün dünyasında ülkelerin gelişmişlik seviyesi, emeklilerinin yaşam standartlarıyla ölçülmektedir. Ancak ülkemiz, dünya genelinde her geçen gün kötüye giden bir emekli karnesiyle karşı karşıyadır. Bu nedenle emeklilerimizin 2026 yılı beklentilerini sıralamak bir zorunluluk haline gelmiştir.”

Emeklilerin Yeni Yıldan 24 Temel Beklentisi:
İntibak Sorunu Çözülmelidir: Emekli olunan tarihe bakılmaksızın; prim kazancı ve gün sayısı eşit olanlara eşit aylık ödenmesi için intibak yapılmalıdır. Aylıkları her yıl düşüren hesaplama sistemi değiştirilmeli ve “tek bir aylık hesaplama sistemi” getirilmelidir.

En Düşük Emekli Aylığı Asgari Ücretin Altında Kalmamalıdır: Karma sistem ve TÜFE endeksli artışlar, en düşük emekli aylığını asgari ücretin yarısına kadar geriletmiştir. Emekli aylığı, insan onuruna yaraşır bir seviyeye, yani en az asgari ücret düzeyine çekilmelidir.

Refah Payı Verilmelidir: Sadece TÜFE’ye endeksli zamlar mağduriyet yaratmaktadır. 5510 Sayılı Kanun’un 55. maddesi değiştirilmeli; emeklilere seyyanen zamlarla birlikte milli gelirden pay verilmelidir.

Seyyanen Artış Tüm Emeklilere Yansıtılmalıdır: 2023 yılında memurlara verilen ve güncel değeri Temmuz 2025 itibarıyla 18.541 TL’ye ulaşan seyyanen zam, tüm emeklilerin aylıklarına dahil edilmelidir.

Aylık Bağlama Oranı (ABO) %70 Olmalıdır: Sosyal ödemelerde norm ve standart birliği sağlanmalı, gösterge sistemine geçilerek alt sınır aylık bağlama oranı %70 olarak belirlenmelidir.

Ek Ödemeler Yükseltilmelidir: Vergi iadesi yerine getirilen %4-5 oranındaki ek ödemeler, güncel vergi oranları (KDV-ÖTV) dikkate alınarak %10’a çıkarılmalıdır.

Sağlıkta Katkı Payı Muafiyeti: Emekliler, muayene ve ilaç gibi adlar altında alınan tüm sağlık katkı paylarından muaf tutulmalıdır.

İkramiyeler Endekslenmelidir: Bayram ikramiyeleri, en düşük emekli aylığı tutarına sabitlenmeli ve bir artış sistemine bağlanmalıdır.

Banka Promosyonları Güncellenmelidir: Promosyon ödemeleri için adil bir güncelleme sistemi kurulmalı ve pazarlık sürecinde emekli temsilcileri de masada yer almalıdır.

Sendika Hakkı Tanınmalıdır: Emeklilerin örgütlenmesinin önündeki engeller kaldırılmalı, anayasal bir hak olan toplu sözleşme hakkı tanınmalıdır.

EYT Kapsamı Genişletilmelidir: EYT’de prim koşulu nedeniyle oluşan eşitsizlikler giderilmeli, stajyer ve çıraklara borçlanma hakkı verilmelidir.

3600 Ek Gösterge Tüm Meslekleri Kapsamalıdır: Teknik hizmetler sınıfı başta olmak üzere, ayrım yapılmaksızın tüm meslek grupları kapsam dahiline alınmalıdır.

SGDP Sistemi Düzenlenmelidir: Çalışmak zorunda kalan emeklilerden kesilen Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP), emekli aylığını yükseltecek şekilde revize edilmelidir.

Kredi Borç Yapılandırması: Borçlu emekliler için kamu bankaları öncülüğünde düşük faizli yapılandırma imkanları sunulmalıdır.

Aile Yardımı Devam Etmelidir: Çalışırken ödenen aile yardımı, emeklilik döneminde de kesilmeden ödenmeye devam etmelidir.

Konut ve Kira Desteği: Evi olmayan emekliler için TOKİ kontenjanı %50’ye çıkarılmalı, geliri düşük emeklilere kira desteği verilmelidir.

Ölüm Aylıklarındaki Farklılıklar Giderilmelidir: Ekim 2008 öncesi ve sonrası hak sahipleri (dul ve yetimler) arasındaki aylık farkları eşitlenmelidir.

Yakacak ve Gıda Yardımı: Asgari geçim standardının altında kalan emeklilere kış ayları için yakacak ve temel gıda desteği sağlanmalıdır.

Emekli Özel Enflasyon Sepeti: TÜİK’in mevcut sepeti emekli harcamalarını yansıtmamaktadır. Emeklinin temel harcama kalemlerine uygun bir sepet oluşturulmalıdır.

Faturalardan Vergi Alınmamalıdır: Emeklilerin elektrik, su, doğalgaz ve telefon faturalarından KDV ve ÖTV kaldırılmalıdır.

Yerel Yönetimlerde Emekli Meclisleri: Belediyeler bünyesinde yaşlı ve emekli sorunlarının tartışılacağı meclisler kurulmalıdır.

Çeyiz Yardımı Eşitlenmelidir: Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur arasındaki çeyiz yardımı ödeme süreleri (12 ay / 24 ay farkı) eşitlenmelidir.

Cenaze Yardımları Eşitlenmelidir: Kurumlar arasındaki cenaze ödeneği farklılıkları son bulmalı, en yüksek ödeme seviyesinde eşitlik sağlanmalıdır.

Rektör Gürel, Hayati İnanç’ın “Can Veren Pervaneler” Söyleşisine Katıldı
Rektör Gürel, Hayati İnanç’ın “Can Veren Pervaneler” Söyleşisine Katıldı
İçeriği Görüntüle

Yaşlı Bakım Modeli: Sosyal devlet ilkesi gereği yaşlı bakım yasaları çıkarılmalı ve Anayasa’nın 10. maddesindeki pozitif ayrımcılık fiilen uygulanmalıdır.

Muhabir: Recep Polat