• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Genel Haber
  • Kültür & Sanat
  • Gündem
  • Siyaset
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • Resmi İlanlar
  • Duyurular Haberler
  • Ara
SON DAKİKA:
15:09
Cafer Kişi, Kars SMMMO Başkan Yardımcılığına ve Iğdır İl Temsilciliğine Seçildi
13:27
Iğdır’da 302 Okulda 47.999 Öğrenci Karne Sevinci Yaşadı
12:09
“Destanların Dansı” 5 Yaşında: Alagöz Kültür Sanat’tan Unutulmaz Gösteri
11:41
Iğdır Okuyor, Çalışıyor, Üretiyor! 
10:22
15 Temmuz Anaokulu'nda Karne Heyecanı Doruktaydı!
09:48
BASINA VE KAMUOYUNA
09:47
IĞDIR’DA BUZAĞI KÜPELEME İŞLEMLERİ ARTIK DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLER BİRLİĞİ TARAFINDAN YAPILACAK
08:32
Iğdır Üniversitesi Akademisyeni Doç. Dr. Aliihsan Şekertekin Dünya Çapında Büyük Bir Başarıya İmza Attı!
08:28
TADDEF’ten Güney Azerbaycan’daki Soydaşlara Destek: "Saldırıları Şiddetle Kınıyoruz"
08:26
Şuşa Anaokulu'nda Mezuniyet Coşkusu: Minikler Salonu Gururla Doldurdu
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Haberler
  3. Aydın Ticaret Borsası'ndan 2024 yılı tarımsal üretim değerlendirmesi
Haberler
Yayınlanma: 27 Aralık 2024 - 10:18
Güncelleme: 27 Aralık 2024 - 10:18

Aydın Ticaret Borsası'ndan 2024 yılı tarımsal üretim değerlendirmesi

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur 2024 yılı tarımsal üretim sürecini değerlendirerek sektördeki sorunlara ve çözüm yollarına dair açıklamalarda bulundu. Çondur, tarımsal girdi enflasyonundaki yükseliş, aflatoksin nedeniyle geri dönen incirler ve zeytinyağı sektöründe yaşanan taklit ve tağşiş sorunları başta olmak üzere bu yıl yaşanan tarımsal kuraklık ve yüksek sıcaklıkların Aydın tarımını olumsuz etkilediğini belirtti.

Haberler
27 Aralık 2024 - 10:18
Güncelleme: 27 Aralık 2024 - 10:18
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Aydın Ticaret Borsası'ndan 2024 yılı tarımsal üretim değerlendirmesi
Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur 2024 yılı tarımsal üretim sürecini değerlendirerek sektördeki sorunlara ve çözüm yollarına dair açıklamalarda bulundu. Çondur, tarımsal girdi enflasyonundaki yükseliş, aflatoksin nedeniyle geri dönen incirler ve zeytinyağı sektöründe yaşanan taklit ve tağşiş sorunları başta olmak üzere bu yıl yaşanan tarımsal kuraklık ve yüksek sıcaklıkların Aydın tarımını olumsuz etkilediğini belirtti.

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, tarımsal girdilerdeki maliyet artışlarının üretim üzerinde oluşturduğu olumsuz etkilere değinerek, "Son dönemde tarımsal girdi enflasyonunda yeniden bir yükseliş trendine girildi. Özellikle gübre, mazot ve yem fiyatlarındaki artış, üreticilerimizin yükünü daha da artırmaktadır. Bu durum hem iç piyasalarda maliyetleri yükseltmekte hem de ihracatta rekabet gücümüzü azaltmaktadır" dedi.

Çondur, bu sorunun çözümü için kamu politikalarının devreye girmesi gerektiğini ifade ederek, "Üreticilerimizin sürdürülebilir bir şekilde üretime devam edebilmesi için girdilerin makul seviyelere çekilmesi ve tarım desteklerinin etkin bir şekilde sağlanması büyük önem taşıyor" şeklinde konuştu.

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, Aydın'ın en önemli tarımsal ihraç ürünlerinden biri olan kuru incirin, 2024 yılında aflatoksin kaynaklı ciddi sorunlarla karşılaştığını belirtti. Çondur, bu durumun Türk incirinin uluslararası pazardaki algısını olumsuz etkilediğini ve ihracatçılar için ağır maliyetlere yol açtığını ifade etti.

"Aflatoksin nedeniyle ihracattan geri dönen incirler, ihracatçılarımızı ekonomik anlamda büyük kayıplara uğratmaktadır. Bu ürünlerin imha edilmesi hem ekonomik kayıplara neden olmakta hem de çevresel bir sorun teşkil etmektedir. Geri dönen incirlerin iç piyasaya sürülmesi kesinlikle söz konusu değildir. Aksine, bu ürünler antrepolarda muhafaza edilmektedir. Aflatoksin içeren ürünler, elleçleme işlemiyle ayıklanamayacak durumda ise çimento fabrikalarında imha edilmektedir" şeklinde konuşan Çondur, üretimden depolamaya kadar tüm süreçlerde sıkı denetim ve eğitim programlarının önemine dikkat çekti.

İhracatçıların, ürünlerini yurt dışına gönderirken büyük bir titizlikle çalıştığını belirten Çondur, mevsimsel sebeplerden dolayı hızlı ve erken kurumanın aflatoksin oluşumuna yol açabileceğini vurgulayarak, konuya ilişkin Bakanlık yetkilileriyle de görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Zeytinyağında taklit ve tağşiş sorununa çözüm çağrısı

Zeytinyağı sektöründe artan taklit ve tağşiş sorunu hem üreticileri hem de tüketicileri olumsuz etkilediğini ifade eden Çondur, bu sorunun yalnızca üreticilerin emeklerine zarar vermekle kalmayıp, Türkiye'nin zeytinyağı üzerindeki itibarını da zedelediğini belirtti.

Zeytinyağı gibi stratejik bir ürünün değerinin korunmasının, sektörün sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşıdığını vurgulayarak taklit ve tağşişin, tüketici güvenini sarstığını belirten Çondur, bu durumun hem iç pazarda hem de uluslararası pazarlarda olumsuz yansımaları olduğunu söyledi. Özellikle coğrafi işaretli ve güvenilir markaların tercih edilmesinin, bu sorunun çözümünde etkili bir yöntem olduğunu ifade etti.

Çözüm önerileri arasında sektörel farkındalığın artırılmasının, üreticilerin ve tüketicilerin bilinçlendirilmesinin, ayrıca mevcut cezai yaptırımların daha caydırıcı hale getirilmesinin bulunduğunu belirten Çondur, "Bu sorun yalnızca bireysel bir kayıp değil, ülkemiz için stratejik öneme sahip bir ürünün değer kaybıdır. Tüketicilerimizin ürün alırken menşeine, ambalajına ve fiyatına dikkat etmeleri büyük önem taşıyor. Şüpheli durumlarda ilgili kurumlara başvurularak, bu tür uygulamalara karşı ortak bir duruş sergilenmelidir" dedi.

Tüketicilere çağrıda bulunan Çondur, güvenilir markalardan ve bilinen satış noktalarından alışveriş yapılmasının hem tüketici haklarının korunması hem de sektörün sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için elzem olduğunu vurguladı. Ayrıca, zeytinyağı fiyatlarındaki dengesizliklerin de tüketiciye sunulan ürünlerin niteliği konusunda şüphe uyandırdığını belirterek, piyasa denetimlerinin daha sıkı bir şekilde gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

2024 yılı itibarıyla Aydın'ın tarımsal üretiminde yaşanan zorlukların çözülmesi için yalnızca üreticilerin değil, tüm paydaşların birlikte hareket etmesinin büyük önem taşıdığını belirten Çondur, "Tarımsal girdi enflasyonu, aflatoksin gibi sorunlar ve zeytinyağı sektöründeki taklit ve tağşiş meseleleri, sadece Aydın tarımını değil, tüm sektörün sürdürülebilirliğini tehdit eden unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada, karar veren mercilerin kapsayıcısı destekleme politikaları oluşturması, maliyetlerin düşürülmesi ve denetimlerin sıklaştırılması kritik bir öneme sahiptir" dedi.

Sonuç olarak tüm bu zorluklarla mücadele etmek için tarım sektöründeki tüm paydaşların el birliğiyle çalışması gerektiğini ifade eden Çondur, güçlü bir denetim ve iş birliği ortamı oluşturmanın hem Aydın'ın tarımını hem de Türk tarımını daha parlak bir geleceğe taşıyacağını belirtti.

 

İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Terör suçundan aranan şahıs Efeler'de yakalandı
Terör suçundan aranan şahıs Efeler'de yakalandı
ESOGÜ Mavera Teknoloji Takımı Shell Eco-Marathon'a katıldı
ESOGÜ Mavera Teknoloji Takımı Shell Eco-Marathon'a katıldı
Başkan Güngör: "Manavgat ekonomisi OSB ile güçlenecek"
Başkan Güngör: "Manavgat ekonomisi OSB ile güçlenecek"
Saray'da 593 hektar arazi suya kavuşuyor
Saray'da 593 hektar arazi suya kavuşuyor
Son Haberler
Cafer Kişi, Kars SMMMO Başkan Yardımcılığına ve Iğdır İl Temsilciliğine Seçildi
Cafer Kişi, Kars SMMMO Başkan Yardımcılığına ve Iğdır İl Temsilciliğine...
Iğdır’da 302 Okulda 47.999 Öğrenci Karne Sevinci Yaşadı
Iğdır’da 302 Okulda 47.999 Öğrenci Karne Sevinci Yaşadı
Süt sevdanız kabusa dönüşmesin: Laktoz intoleransına dikkat
Süt sevdanız kabusa dönüşmesin: Laktoz intoleransına dikkat
Öğrencilerin yaz tatili başladı
Öğrencilerin yaz tatili başladı
GİBTÜ, "Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam" kategorisinde Türkiye'de 19. sırada yer aldı
GİBTÜ, "Sağlıklı ve Kaliteli Yaşam" kategorisinde Türkiye'de...
'Ilgaz'ın yıldızı' yeniden parlayacak
'Ilgaz'ın yıldızı' yeniden parlayacak

Ana Sayfa
Genel Haber
Kültür & Sanat
Gündem
Siyaset
Sağlık
Spor
Eğitim
Resmi İlanlar
Duyurular
Haberler
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Duyurular
  • Eğitim
  • Genel Haber
  • Gündem
  • Haberler
  • Kültür & Sanat
  • Resmi İlanlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.