5-11 Mayıs 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan fuar, “Her Kitap Yeni Bir Hayat” sloganıyla kitapseverleri yazarlarla, yayınevleriyle ve bilgiyle buluşturuyor.Iğdır Valisi Ercan Turan’ın direktifleri ve himayelerinde organize edilen bu anlamlı etkinlik, sadece bir kitap fuarı olmanın ötesine geçerek, şehrin kültürel zenginliğini artırmayı ve özellikle genç nesillerde kitap okuma alışkanlığını pekiştirmeyi hedefliyor. Göreve başladığı günden bu yana sosyal, kültürel ve sanatsal projelere verdiği önemle dikkat çeken Vali Turan, Iğdır’ın kitapla, bilgiyle ve düşünceyle buluşması adına önemli bir adım daha atmış oldu.
Vali Turan, “6 yıldır burada kitap fuarı düzenlenmiyordu. 1. Kitap Fuarı herkesin tadı damağında kalmıştı. Yoğun talep ve istek üzerine ikincisini düzenledik. Iğdır, insanıyla, doğasıyla ve en başta üç ülkeye sınır olmasıyla özel bir şehir. Kültürel zenginlikleri olan ilimizi bu kitap fuarıyla da buluşturacağız. 7 ulusal düzeyde yazarımız bizleri onurlandırıyor. 25 yerel yazarımız da fuara katılıyor. İnşallah bu kitap fuarı sayesinde okuyan insanlarımızın sayısını artırmayı hedefliyoruz.” dedi.
Daha sonra konuşan Iğdırlı yazar Kaağan Murat Yanık ise, “Ben 1988 yılında Iğdır’da dünyaya geldim. Yaklaşık 18 yıl Iğdır’da yaşadım. Benim zamanımda, çocukluğumda ve gençliğimde Iğdır’da ne yazık ki böyle fuarlar düzenlenmiyordu. Yazarlarla, kitaplarla ve edebiyatla buluşmamız ancak başka şehirlerde mümkün olabiliyordu. Daha geç yıllarda bu mümkün oldu. Sizin şanslı olduğunuzu düşünüyorum. Bu fuarın düzenlenmesinde emeği olan başta Sayın Valimiz Ercan Turan’a, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne ve diğer kıymetli emeği geçen arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.” dedi.Daha sonra konuşan Doç. Dr. Hulki Cevizoğlu ise, “Serhat şehrimiz Iğdır’da olmaktan ve 2. Kitap Fuarı’nın onur konuğu olmaktan gurur duyuyorum. Bu şerefi sizler bahşettiniz. Hayatımız kitap fuarlarında, üniversitelerde, gazetecilikte ve televizyonculukta geçti. Ama kitap fuarları bizler için vazgeçilmez oldu. İçeride sizlerin sorularını cevaplayacağız. Asıl konuşmamı içeriye bırakıyorum. Bu fuarın düzenlenmesinde Sayın Valimizin büyük emeği geçti. Kendisini kutluyoruz. Kendisi bizim dostumuzdur. Zeytinburnu Kaymakamlığından beri tanışıyoruz. Atatürk, ‘Cumhuriyetin temeli kültürdür’ diyor; kültürün temeli ise okumak ve kitaptır. Kitapla okuyucuları buluşturmak çok büyük bir değer taşıyor. Bugün birbirinden değerli yazarlarımızla söyleşi ve sohbetlerimiz olacak, kitaplarıyla buluşacaksınız. Bu fuarın hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” şeklinde konuştu.
Topçular Mahallesi’nde yer alan Salon Alyans’ta düzenlenen fuar, her gün saat 10.00 ile 20.30 arasında ziyaretçilere açık olacak. Fuarda yazar söyleşileri, imza günleri, panel ve atölye çalışmaları gibi birçok etkinlik de yer alacak. Özellikle çocuklar ve gençler için hazırlanan bölümlerle, kitapla tanışma imkânı sunulacak.Fuara 50’ye yakın yayınevi katılıyor. Tanınmış 10’dan fazla yazar okuyucularla buluşup söyleşi yapacak. Programda yerel yazarlar da yer alıyor.Bu arada Iğdır Emniyet Müdürlüğü ve Jandarma Komutanlığı da stant açarak katılımcıları çeşitli konularda bilgilendirdi.
Allahverdi Şıktaş



