Etkinliğe Iğdır Valisi M. Fırat Taşolar, Tuzluca Kaymakamı Abdüllatif Yılmaz, Tuzluca Belediye Başkanı Ahmet Sait Sadrettin Türkan, Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Tingiş, Iğdır Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüccet Şabahat, köy muhtarı Mahmut Çinibulak, arıcılar ve bal üreticileri katıldı.

Kayısı ağaçlarının yoğun olarak bulunduğu Güzeldere köyünde gerçekleştirilen bal sağımı programında, arıcılar sezonun hasadını yaptı. Kayısı çiçekleriyle başlayan arıcılık faaliyetlerinin, sezon içerisinde dağlık alanlarda kekik ve diğer bitki çeşitleriyle devam ettiği belirtildi.
“IĞDIR KAYISI ÇİÇEĞİ BALI BİR MARKADIR”
Hasat programında konuşan Iğdır Valisi M. Fırat Taşolar, kayısı çiçeği balının Iğdır açısından önemli bir değer olduğunu belirterek, ürünün Türkiye genelinde tanıtılması gerektiğini söyledi.
Vali Taşolar, “Iğdır’ın kayısı bahçelerinden beslenen arılar doğal bal yapıyorlar. Aromasıyla, tadıyla Iğdır kayısı çiçeği balı bir markadır. Bunu her yere yayıp tanıtmalıyız” dedi.

Kayısı çiçeği balının Türkiye’nin nadir ve özel ballarından biri olduğunu ifade eden Taşolar, şöyle konuştu:
“Türkiye’nin en nadir ballarından biri, en nadide ballarından biri kayısı çiçeği balı. Her balın bir faydası var ama kayısı çiçeği balı olmuş olması hem tat olarak, rayiha olarak farklı bir şey veriyor. Biz inşallah hep beraber kayısı çiçeği balını Türkiye’de tanıtacağız. Artık bunu bütün Türkiye bilecek.”
Taşolar, kayısı çiçeği balının marka değerinin artırılması için çalışmalar yapılacağını belirterek, “Biz bu konuda marka olacağız. İnşallah coğrafi işaret alacağız. Iğdır kayısı çiçeği balı, Türkiye’nin en büyük markalarından biri olacak inşallah” ifadelerini kullandı.

IĞDIR’DA 18 BİN 183 KOVAN BULUNUYOR
Iğdır Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Tingiş ise arıcılığın kentte önemli bir üretim alanı olduğunu belirterek, “Doğanın çikolatası” olarak nitelendirdiği bal üretimine ilişkin verileri paylaştı.
Tingiş, “İlimizde 193 tane AKS’ye kayıtlı üreticimiz, 18 bin 183 tane kovanımız mevcut. İlimiz genelinde 180 ton bal hasadı bekliyoruz bu yıl itibariyle. Kayısı çiçeğiyle başlayan üretimimiz şu anda dağlık alanlarda kekik ve gevenle devam etmekte. Şu anda içinde bulunduğumuz arazide ise hasadını gerçekleştiriyoruz” dedi.
Üreticilere bereketli bir sezon dileyen Tingiş, “2026 yılı üreticilerimize bol bereketli ve hayırlı bir yıl olmasını temenni ediyorum. Kazasız belasız bir sezon geçirmelerini temenni ediyorum. Bol kazançlar diliyorum üreticilerimize” diye konuştu.

“100 KOVAN ARIM VAR”
Yaklaşık üç yıl önce emekli olduktan sonra arıcılığa başladığını belirten bal üreticisi Oruç Bulakbaşar, arıcılığın hem zevkli hem de güzel bir meslek olduğunu söyledi.
Bulakbaşar, “Yaklaşık toplamda 100 kovan arım var. Hem bunun hasılatından hem de veriminden bu sene memnunuz. Balımızı da hem organik yapıyoruz. Buradaki çiçek sayısının fazla olması bu balın daha kaliteli olmasını sağlamaktadır” dedi.
Kayısı çiçeği balının doğal bir ürün olduğunu ifade eden Bulakbaşar, “Doğal bir bal olduğu için tüm Iğdır halkımızın birebir gelip bu baldan tüketmesini istiyoruz” diye konuştu.
“1982’DEN BU TARAFA ARICILIK YAPIYORUM”
Iğdır’ın bal üreticilerinden Yakup Tuncer ise uzun yıllardır arıcılıkla uğraştığını belirterek, “82’den bu tarafa ben arıcılık yapıyorum. Organik, güzel, sağlıklı, kullanmaya sağlıklı temiz balımız var. Çok güzel oğul aldık, bal aldık. Allah bereket versin. Çok güzel randıman aldık” ifadelerini kullandı.
“YÜKSEK RAKIMDA, DOĞAL BALLAR ÜRETİYORUZ”
Iğdır Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüccet Şabahat, yüksek rakımlı bölgelerde, bölgenin bitki çeşitliliğinden yararlanarak bal üretimi yaptıklarını söyledi.
Şabahat, “Yüksek yaylalarda tamamen doğal, kimyasal ilaçlamadan uzak ve bölgeye has bitki çeşitliliğinden üretilen tamamen doğal balları üretmekteyiz. Herhangi bir katkı olmadan tamamen arıcıdan tüketicinin sofrasına gönderebileceğimiz kaliteli ballar üretiyoruz” dedi.
Kayısı çiçeği balının kendine özgü tat ve aroması bulunduğunu belirten Şabahat, üretimin yaklaşık 2 bin 100 rakımlı bölgelerde de sürdürüldüğünü ifade ederek, “Balımız gerçekten çok kaliteli, kaliteli ürün üretiyoruz” diye konuştu.
“KAYISI ÇİÇEĞİ BALI MİDE DOSTUDUR”
Güzeldere Köyü Muhtarı ve arı üreticisi Mahmut Çinibulak da bölgede üretilen balın kayısı çiçeğinden elde edildiğini belirtti.
Çinibulak, “Arıcılık yapıyorum. Bizim arılar, ekseriyetle kayısı çiçeğinden alınan baldır. Onun için Iğdır’da sahte bal olduğunu ben zannetmiyorum. Çünkü hakiki bal yapıyorlar” dedi.
Kayısı çiçeği balının yöre açısından önemli bir ürün olduğunu ifade eden Çinibulak, “Kayısı balı ekseriyetle mide dostudur. Her derde devadır. Devamlı midesinden rahatsız olan, bağırsaklarından rahatsız olanlara, hazmı ve sindirim sistemlerini kolaylaştıran bir balımız var” ifadelerini kullandı.
Güzeldere köyündeki hasat etkinliği, arıcıların sezon ürünlerinin tanıtılması ve kayısı çiçeği balının Iğdır’ın yöresel marka değerlerinden biri haline getirilmesi hedefiyle sona erdi.




