Türkiye'de yapılan bu anket çalışması Iğdır’da da yapıldı.
Yeşil Iğdır Gazetesi tarafından yürütülen geniş kapsamlı bir saha çalışması, bölgedeki aile içi ilişkilerin ve sabah rutinlerinin duygusal yanını gözler önüne serdi. Gazetenin muhabirleri Ali Şıktaş ve Bekir Şıktaş’ın bin kişi üzerinde yaptığı ankete göre, Iğdırlı erkeklerin büyük çoğunluğu, erken saatte uyanıp kahvaltı hazırlatmak yerine, eşlerine gösterdikleri hassasiyet nedeniyle evden aç ayrılıyor.

B6C539F7 0356 4Ff5 Acff 4F2C2685A950

Yüzde 80: “Eşime Kıyamıyorum”
Anketin en dikkat çekici sonucu, erkeklerin yüzde 80’ının eşini uyandırıp kahvaltı hazırlatmak istemediği için sabah kahvaltısı yapmadan işe gitmesi oldu. Bu oran, Iğdır’daki erkeklerin eşlerine duyduğu derin şefkat ve anlayışı ortaya koyan sosyal bir gösterge olarak yorumlandı.

Geriye kalan erkeklerin ise kahvaltı alışkanlıkları farklı şekillerde şekilleniyor:

Iğdır FK, Pendik Deplasmanına Hazırlanıyor
Iğdır FK, Pendik Deplasmanına Hazırlanıyor
İçeriği Görüntüle

%15’lik bir kesim, kahvaltıyı ya kendilerinin hazırladığını ya da iş yerinde simit ve poğaçayla bu ihtiyacı karşıladığını belirtti.

Anket katılımcılarının %5’i ise durumu daha esprili bir dille açıklayarak, “Kıyamamaktan ziyade kaldırmaya korkuyoruz. En iyisi sessizce işe gitmek,” ifadelerini kullandı.

B85E19Bd 2117 4D51 A46E 2Fa4Dc6474F8

Toplumsal Tartışma Başladı
Anketin saha çalışmasını yürüten Ali Şıktaş ve Bekir Şıktaş, elde edilen bu sıra dışı sonuçlar üzerine bir değerlendirme yaparak okuyuculara seslendi. Şıktaşlar, “Evli bin kişi üzerinde yapılan sözlü ankette sizce gerçekten beyler eşlerine kıyamıyor mu?” sorusunu yönelterek, hem kadınlardan hem de erkeklerden gelen yorumlarla bu durumun sosyolojik arka planını tartışmaya açmayı hedeflediklerini belirttiler.

Bu anket, Iğdır’da aile içi sorumluluk dağılımı ve sabah rutinleri üzerine yeni bir tartışma başlatacak gibi görünüyor.

Muhabir: Recep Polat