İSTAD Genel Başkanı ve TADEF Basın Sözcüsü Sefer Karakoyunlu, Iğdır’ın daha yaşanabilir bir şehir olması ve sahip olduğu doğal değerlerin geleceğe taşınması gerektiğini belirterek önemli mesajlar verdi.

Çevre temizliği konusunda gösterdikleri duyarlılık nedeniyle Iğdır Valisi M. Fırat Taşolar ve Iğdır Milletvekili Cantürk Alagöz’e teşekkür eden Karakoyunlu, aynı duyarlılığın şehir yönetiminin tüm kesimleri tarafından gösterilmesi gerektiğini ifade etti.

“AĞRI DAĞI’NIN YÜZDE 65’İ IĞDIR’DA”

Karakoyunlu, açıklamasının merkezine Ağrı Dağı’nı aldı. 5 bin 137 metre yüksekliğindeki Ağrı Dağı’nın yaklaşık yüzde 65’inin Iğdır sınırları içerisinde bulunduğuna dikkat çeken Karakoyunlu, bu değerin turizm, tanıtım ve yerel kalkınma açısından değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

“Ağrı Dağı yalnızca bir zirve değildir. Iğdır’ın doğal kimliğidir, Türkiye’nin çatısıdır ve dünyaya açılabilecek güçlü bir kapıdır” diyen Karakoyunlu, “Ağrı Dağı’nın yaklaşık yüzde 65’i Iğdır sınırları içerisindeyken, biz bu büyük değeri ne kadar sahipleniyoruz?” sorusunu gündeme taşıdı.

Uludağ’ın Bursa, Erciyes’in Kayseri ile özdeşleştiğini hatırlatan Karakoyunlu, benzer bir şehir-marka ilişkisinin Iğdır ile Ağrı Dağı arasında kurulması gerektiğini belirterek, “Ağrı Dağı denilince Iğdır, Iğdır denilince Ağrı Dağı akla gelmeli” dedi.

AĞRI DAĞI’NIN ADI ŞEHİRDE YAŞATILMALI

Karakoyunlu, Ağrı Dağı’nın şehir yaşamında da daha görünür olması gerektiğini belirterek mahalle, cadde, meydan ve sosyal alanlarda dağın adının yaşatılmasını önerdi.

“Bir mahallemiz, caddemiz, meydanımız veya önemli bir sosyal alanımız neden ‘Ağrı Dağı’ adını taşımasın?” diye soran Karakoyunlu, bunun şehir kimliğinin güçlendirilmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

“AĞRI DAĞI–IĞDIR VİZYONU” ÖNERİSİ

Ağrı Dağı’nın turizm potansiyelinin bütüncül bir plan çerçevesinde ele alınması gerektiğini belirten Karakoyunlu, “Ağrı Dağı–Iğdır Vizyonu” oluşturulmasını önerdi.

Bu kapsamda dağcılık ve tırmanış rotalarının geliştirilmesi, trekking ve doğa sporlarının desteklenmesi, kamp ve karavan alanlarının oluşturulması, seyir noktalarının belirlenmesi, ulaşım ve konaklama altyapısının güçlendirilmesi ile güvenlik ve sağlık hizmetlerinin geliştirilmesini önerdi.

ZİYARETÇİ MERKEZİ VE ULUSLARARASI FESTİVAL

Karakoyunlu ayrıca Iğdır’da “Ağrı Dağı Ziyaretçi ve Tanıtım Merkezi” kurulmasını önerdi.

Merkezde Ağrı Dağı’nın doğal özellikleri, dağcılık tarihi, bölgenin kültürel mirası ve coğrafi zenginliklerinin tanıtılabileceğini belirten Karakoyunlu, sanal gerçeklik teknolojileriyle ziyaretçilere zirve deneyimi sunulabileceğini söyledi.

Ağrı Dağı’nın uluslararası tanıtımı için her yıl “Uluslararası Ağrı Dağı Doğa, Spor ve Kültür Festivali” düzenlenmesini de öneren Karakoyunlu; dağcılık, trekking, bisiklet, kampçılık, fotoğrafçılık, gastronomi, halk kültürü, müzik ve sanat etkinliklerinin bu organizasyonda buluşturulabileceğini ifade etti.

“AĞRI DAĞI’NIN DEĞERİ IĞDIR HALKINA YANSIMALI”

Turizmden elde edilecek ekonomik değerin Iğdır halkına yansıması gerektiğini vurgulayan Karakoyunlu; yerel üreticilerin, esnafın, kadın girişimcilerin ve gençlerin turizm ekonomisine dahil edilmesini istedi.

Karakoyunlu ayrıca gençlere yönelik dağcılık, doğa sporları, ilk yardım, arama-kurtarma, fotoğrafçılık, yabancı dil ve turist rehberliği eğitimlerinin verilmesini önerdi.

“SAHİPLENMEK, KORUMAKTIR”

Ağrı Dağı’nın turizme kazandırılırken doğal yapısının da korunması gerektiğini vurgulayan Karakoyunlu, çevre kirliliğinin önlenmesi, kontrolsüz yapılaşmanın engellenmesi ve ekolojik dengenin korunması gerektiğini söyledi.

“Ağrı Dağı’nı sahiplenmek, onu sınırsız biçimde kullanmak değildir. Sahiplenmek aynı zamanda korumaktır” diyen Karakoyunlu, uzun vadeli hedefler için “Ağrı Dağı 2035 Vizyonu” hazırlanmasını önerdi.

Cantürk Alagöz Halkın İçinde
Cantürk Alagöz Halkın İçinde
İçeriği Görüntüle

“CEVABIM NETTİR: BUGÜN”

Iğdır’ın Nahçıvan, İran ve Ermenistan’a komşu stratejik konumuna da dikkat çeken Karakoyunlu, Ağrı Dağı’nın bu avantajla birlikte değerlendirilmesi halinde Iğdır’ın uluslararası turizm açısından önemli bir merkez haline gelebileceğini belirtti.

Karakoyunlu açıklamasını şu sözlerle tamamladı:

“Ağrı Dağı orada. Türkiye’nin zirvesi, Iğdır’ın doğal simgesi ve dünyaya tanıtılabilecek büyük bir değer olarak bizi bekliyor. Artık yalnızca bakmanın değil, etrafında bir gelecek kurmanın zamanı gelmiştir.

Bir marka oluşturalım, master plan hazırlayalım, ziyaretçi merkezi kuralım, uluslararası festival başlatalım. Gençlerimizi yetiştirelim, yerel üreticimizi turizme dahil edelim, dağımızı koruyalım ve Iğdır’ı dünyaya anlatalım.

Ağrı Dağı bir kurumun, bir partinin veya bir kişinin meselesi değildir. Ağrı Dağı Iğdır’ın ortak değeridir.

Ağrı Dağı’nı ne zaman sahipleneceğiz? Cevabım nettir: BUGÜN.”

Muhabir: Recep Polat