30 yıl işgal altında bulunan Karabağ, 44 gün süren savaşın ardından özgürlüğüne kavuştu. Ermeniler tarafından taş üstünde taş bırakılmayan Karabağ’da, 53 ülkeden 160 davetli gördükleri manzara karşısında gözlerine inanamadı.

30 yıl işgal altında kalan Karabağ’a Ermeniler, kendi toprakları olmadığı için bir tek çivi çakmamışlardı.
Savaş sonrasını 4. Şuşa Global Medya Forumu’na katılan gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Cabbar Şıktaş şöyle anlattı:

“Karabağ’a savaş sonrası bu dördüncü ziyaretim. Her gelişimde gördüğüm inanılmaz değişiklik insanı hayrete düşürüyor. Savaş sonrası mayınların temizlenmesi, sınır güvenliğinin sağlanması, Karabağ’ın statüsünün belirlenmesi, devlet kurumlarının oluşturulması ve akabinde şehirlerin yeniden yapılması öyle sanıldığı kadar kolay bir iş değildir.
Karabağ’ın Şuşa, Hankendi, Hocalı ve Fuzuli dâhil tüm şehir, kasaba ve köyleri yeniden elden geçirilmiş, yenilenmiş; caddeler, yaşam alanları, resmî kurumlar, oteller, yollar, otobanlar ve tüneller inanılmaz bir hızla yapılıp halkın kullanımına sunulmuştur. Şu an sadece Şuşa’ya 377 aile yerleşmiş durumda. Diğer şehirlerle birlikte nüfus bir hayli artıyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev her hafta Karabağ’da açılış yapıyor, incelemelerde bulunuyor ve Karabağ’a yerleşen vatandaşları ziyaret ediyor. Demir Yumruğun sahibi gerçekten de dediğini yaptı ve 4 yıl gibi kısa bir sürede, tabir yerindeyse Türkiye’nin Doğu Anadolu’su kadar geniş bir coğrafyayı yeniden sil baştan inşa etti.

Bugün yapacağımız toplantıya Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de iştirak edecek. Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Cumhurbaşkanlığı Dış İlişkiler Daire Başkanı Hikmet Hacıyev tüm gün davetlilerle birlikte hareket etti. Haydar Aliyev Havalimanı’ndan kalkan özel uçak Fuzuli Havalimanı’na indi. Konvoy eşliğinde Şuşa’ya gelen gazeteci, yazar, akademisyen ve bilim insanları otele yerleştikten sonra, birkaç gün önce Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından açılışı yapılan ve sıfırdan oluşturulan caddeyi gezerek yetkililerin aktardığı bilgileri dinlediler.
“Medyanın Barışı Teşvik Etme Misyonu, Gerçeği Yeniden Ortaya Çıkarma ve Güveni Yeniden İnşa Etme” temasıyla düzenlenen 4. Şuşa Global Medya Forumu, dünya çapında ses getirecek bir çalıştay olarak tarihe geçecektir.”

Her geçen gün gelişen Azerbaycan’ı Karabağ’da hissederek görebilirsiniz.




