• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Genel Haber
  • Kültür & Sanat
  • Gündem
  • Siyaset
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • Resmi İlanlar
  • Duyurular Haberler
  • Ara
SON DAKİKA:
09:12
“Biçerdöver Yangınlarına Dikkat!”
08:21
Türk Kültürü ve Mirası Vakfı’ndan MEK’e Değerli Yayınlar Hediye Edildi
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Haberler
  2. Eğitim
  3. Erzurum'da sağlık hukuku zirvesi
Eğitim
Yayınlanma: 01 Mart 2025 - 11:31
Güncelleme: 01 Mart 2025 - 11:31

Erzurum'da sağlık hukuku zirvesi

Erzurum'da düzenlenen 'Sağlık Hukuku Sempozyumu'nda önemli konulardaki başlıklara ele alındı. Sempozyumda özellikle sağlık çalışanlarına yönelik şiddet ve saldırılar gündeme getirildi.

Eğitim
01 Mart 2025 - 11:31
Güncelleme: 01 Mart 2025 - 11:31
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Erzurum'da sağlık hukuku zirvesi
Erzurum'da düzenlenen 'Sağlık Hukuku Sempozyumu'nda önemli konulardaki başlıklara ele alındı. Sempozyumda özellikle sağlık çalışanlarına yönelik şiddet ve saldırılar gündeme getirildi.

Erzurum Barosu, Atatürk Üniversitesi ve Sağlık-Sen Erzurum Şubesi, tarafından düzenlenen, 'Sağlık Hukuku Sempozyumu' Atatürk Üniversitesi Kültür Merkezi Mavi Salonda yapıldı. Sempozyuma sağlık çalışanları, akademisyenler ve davetliler katıldı.

Sempozyumun açılışında konuşan Sağlık-Sen Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Duman, sağlık ve hukuk kavramlarının ortak noktalarından biri olan sağlık hukuku alanının eksik taraflarını dile getirerek, "Bu anlamda çözüm önerileri üretmeyi ve üretenleri desteklemeyi amaçlıyoruz. Herhangi bir silahla da hastaneye girilmez. Savaşta dahi hastanelere dokunulmaz. Savaşta dahi hekimler, hemşireler, sağlık çalışanları dokunulmazdır, koruma altındadır. Ancak görüyoruz ki, şahit oluyoruz ki; canı sıkılan hastane basıyor, istediğini elde edemeyen hekime, hemşireye saldırıyor. Ama unuttukları, atladıkları bir şey var. Bizler sizlerin evlatlarıyız. Hastanedeki hekim sizin evladınız, hemşire sizin evladınız, ambulanstaki att sizin evladınız. Hekim sizin için hastanede, hemşire sizin için serviste, att ya da paramedik sizin için orada. " şeklinde konuştu.

"Sağlık çalışanları ve hastaların adil bir şekilde korunması gerek"

Erzurum Baro Başkanı Avukat Mesut Öner, ise tıbbi müdahalelerin hukuki çerçevesi, hastaların bilinçlenmesi ve hak arama süreçlerinin artması sağlık çalışanlarımızı zaman zaman hukuki risklerle karşı karşıya bıraktığını dile getirerek, " Gerek sağlık çalışanlarının gerekse hastaların adil bir şekilde korunabilmesi için hukukun doğru bir şekilde işletilmesi büyük önem taşımaktadır. Anayasa Mahkemesi'nin sağlık hukukuna dair verdiği kararlarda sağlık çalışanlarının aydınlatma yükümlülüğü ve hasta hakları açısından bizlere yol göstermektedir. Bilhassa aydınlatılmış olan süreçleri hem sağlık çalışanlarının hukuki güvencesini sağlamakta hem de hasta haklarını en iyi şekilde korumaktadır" dedi.

"Her 10 hastadan neredeyse 7'si acil servisten giriyor"

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır, hastanelere giren her 10 hastadan 7'sinin acil servis kapısından girdiğini hatırlatarak, sözlerine şöyle devam etti " Bu kapsamda hukukla ilgili en çok karşı karşıya kalan hekimler ve acil servislerdir. Adli problemlerle de en çok uğraşan hekimler acil servistedir. Maalesef hukuksuzlukla ilgili problemlere de en çok maruz kalanlar acil servislerdir. O yüzden 30 yıllık bir geçmişi olan sendikayla bir araya geldik ve böyle bir şeyin ilk adımını atmaya karar verdik"

"Sağlıkta en önemli ilkelerden biri adalettir"

Erzurum Adli Tıp Kurumu Grup Başkanı Prof. Dr. Ahmet Nezih Kök, acile servislere ya da birimlere yapılan başvuruların büyük bir çoğunluğunun keyfe bağlı olduğunu hatırlatarak "Bu durum ve bakış açısı; şunu getiriyor; sistemi beğenme, bakanlığı beğenme, hekimi, hemşireyi beğenme. Ne yapalım; dövelim, sövelim. Maalesef bugünlere de geldik. Bunun neticesinde sağlık personeline karşı dava edilebilirlik yeteneği arttı. Baktığınızda hukukçularla sağlıkçıların yerleri farklılaşıyor gibi. Yani bugün genç hukukçularımızın ilk aldığı sertifika programları, sağlık hukuku sertifika programları. Acaba bir durumda nasıl dava ederiz mantığıyla hareket ediliyor. Tabii ki savunma çok önemlidir. İnsanın hakkını alabilmesi çok önemlidir ama sağlıkta hekime yönelik şiddetin şımarıklığı içerisinde bazen de öyle davalar açılıyor ki sağlık personeline karşı 'Ya böyle de olur mu' diyorsunuz. O nedenle bu toplantı bir farkındalığın oluşması için önemli. Sağlıkta en önemli ilkelerden biri, etik ilkelerimizden birisi adalet ilkesidir. Sağlıkta kaynaklar kıttır. Bu kıt kaynakları hak sahiplerine adil bir şekilde bilimsel bir şekilde dağıtmamız lazım. İnşallah bu çalışmamız da bu farkındalıkları artırır" diye konuştu.

 

İHA
  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x
İlginizi Çekebilir
Nahçıvan Milletvekili Memmedov’dan Rektör Gürel’e Ziyaret
Nahçıvan Milletvekili Memmedov’dan Rektör Gürel’e Ziyaret
Kitap Van Projesi'yle Muradiye il genelinde zirveye oturdu
Kitap Van Projesi'yle Muradiye il genelinde zirveye oturdu
Silivri Belediyesi'nden ücretsiz yaz dönemi İngilizce kursu
Silivri Belediyesi'nden ücretsiz yaz dönemi İngilizce kursu
Kaymakam Mahir, Köyde devam eden parke çalışmalarını inceledi
Kaymakam Mahir, Köyde devam eden parke çalışmalarını inceledi
Son Haberler
“Biçerdöver Yangınlarına Dikkat!”
“Biçerdöver Yangınlarına Dikkat!”
Türk Kültürü ve Mirası Vakfı’ndan MEK’e Değerli Yayınlar Hediye Edildi
Türk Kültürü ve Mirası Vakfı’ndan MEK’e Değerli Yayınlar Hediye...
İslahiye'de 150 dönüm arazi kül oldu
İslahiye'de 150 dönüm arazi kül oldu
Rus Sözcü Zaharova: "Rusya ve Azerbaycan ilişkilerinden rahatsız olanlar var"
Rus Sözcü Zaharova: "Rusya ve Azerbaycan ilişkilerinden rahatsız...
Giresun'da organ bağışı 3 kişiye umut olacak
Giresun'da organ bağışı 3 kişiye umut olacak
Kağızman'da 8 düzensiz göçmen yakalandı
Kağızman'da 8 düzensiz göçmen yakalandı

Ana Sayfa
Genel Haber
Kültür & Sanat
Gündem
Siyaset
Sağlık
Spor
Eğitim
Resmi İlanlar
Duyurular
Haberler
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Duyurular
  • Eğitim
  • Genel Haber
  • Gündem
  • Haberler
  • Kültür & Sanat
  • Resmi İlanlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.