• Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri
Anasayfa
  • Genel Haber
  • Kültür & Sanat
  • Gündem
  • Siyaset
  • Sağlık
  • Spor
  • Eğitim
  • Resmi İlanlar
  • Duyurular Haberler
  • Ara
SON DAKİKA:
10:41
CİMER’e Bu Kez Teşekkür Gitti: Dr. Özizmirliler’e Anlamlı Belge
10:35
Kaymakam Gülnar’dan Dilucu Gümrük Müdürlüğüne Ziyaret
10:33
Kaymakam Erdoğan’dan 15 Temmuz’un İlk Şehidine Vefa Ziyareti
10:25
Başkan Güneş, Aktaş Caddesi’ndeki Çalışmaları Yerinde İnceledi
10:24
İtfaiyeden Doğa Koruma Personeline Yangın Eğitimi
08:22
Iğdır’a Spor Yatırımı Müjdesi!
08:18
Iğdır'da Yaz Kurslarına Yoğun İlgi
Video Galeri Foto Galeri Yazarlar Üye Paneli
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
  1. Köşe Yazarları
  2. Ziya Zakir ACAR
  3. 31 ARALIK DÜNYA AZERBAYCANLILARININ DAYANIŞMA GÜNÜ VE TÜRK DÜNYASI
Yayınlanma: 01 Ocak 2025 - 00:51

31 ARALIK DÜNYA AZERBAYCANLILARININ DAYANIŞMA GÜNÜ VE TÜRK DÜNYASI

01 Ocak 2025 - 00:51
Yorumlar
Yazdır
A
Büyüt
A
Küçült
Yorumlar
Ziya Zakir ACAR
Ziya Zakir ACAR

 

31 Aralık Dünya Azerbaycanlılarının  Hemreylik (Dayanışma) Günü, Azerbaycan Türklerinin sembolik olarak birlik ve beraberlik günüdür. Bugün geleneksel olarak Azerbaycan’da ve Azerbaycanlıların yaşadığı bütün ülkelerde coşkuyla kutlanıyor.

Azerbaycan Türkleri binlerce yıl Azerbaycan’da yaşayarak Dünya kültürüne büyük katkı sağlamıştır. Savaşlar, inkılaplar, dış baskılar dünyada yaşanan ayrı ayrı sosyal ve siyasal prosesler sonucunda, 18.Asrın sonu, 19.Asrın başlarında İran ve Rusya arasında Azerbaycan toprakları uğrunda savaşlar olur.

Savaş sonucunda Rusya ile İran arasında 1828 de Türkmençay anlaşması ile Azerbaycan kuzey ve güney Azerbaycan olarak ikiye ayrılır. Güney Azerbaycan İran işgali, Kuzey Azerbaycan Rusya’nın işgali altına girer. Azerbaycan Türklerinin bir kısmı yurtlarından kovulmuş, sürgün edilmiş ve birbirinden ayrı kalmışlar.

Bu nedenle Azerbaycanlılar kendi topraklarından bütün dünyaya yayılmışlardır. Azerbaycan’ın nüfusu yaklaşık 10 milyon olsa da dünyanın 70’e yakın ülkesinde 60 milyondan fazla Azerbaycanlı yaşıyor.

 1828 yılı Türkmençay anlaşmasıyla Araz nehri boyunca ikiye bölünmüş Azerbaycan Türkleri 31 Aralık 1989 yılında sınıra yürüyüş yaparak dikenli telleri koparmış ve 160 yıllık bu hasrete son vermişlerdi. “ 16 Aralık 1991 yılında Naxçıvan Milli Meclis Başkanı Haydar Aliyev Dünya Azerbaycanlılarının birliğini yaratmak için 31 Aralık tarihini "Dünya Azerbaycanlıları Hemreylik (Birlik, Beraberlik ve Dayanışma) Günü" olarak ilan etti.

Azerbaycan Türkleri savaşçı bir ruha sahiptir. Barışı severler ancak esaret altında kalmayı asla kabul etmezler. Çeşitli oyunlarla topraklarını kaybetseler bile Kürşad ve Kırk Çerisi örnek olduğu gibi Türk Milletinin uyanışını şahadete ererek gerçekleştirmeyi de bilirler.

Oğuzlar, İslam'ın Orta Asya içlerine yayılmasına denk gelen zamanda bulundular ve İslam'ı kabul ettiler. Geleneklerini ve devlet kurumlarını İslam'a göre uyarladılar. İdeal bir devlet yönetimi anlayışına sahip, ileride imparatorluk kuracak kadar güçlü bir halk olarak tarih sahnesine çıktılar. 11. yüzyılda Selçuklu Oğuz boyu İran'a girerek Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nu kurdu. Türk-Oğuz geleneklerine göre idarî ve sosyal teşkilat, ikili bir yapı oluşturmaktaydı. Bu geleneğe uygun olarak Oğuzlar, Bozoklar ve Üçoklar olmak üzere on ikişer boydan iki ana kola ayrılmışlardı. Her boyun, idarî ve sosyal mevkilerini yansıtan orun ve ongunları vardı.

24 Oğuz boyunu önce iki kolda (Bozoklar ve Üçoklar) daha sonra Oğuz Han'ın 6 oğluna ve son olarak da onların 4 oğluna ayırmaktadır. Listelerin kaynakları, Kaşgarlı Mahmud ve 14. yüzyılda yaşayan Reşideddin'e dayanmaktadır. Reşidüddin 24, Kaşgarlı Mahmut ise 22 boy saymaktadır.

Bozoklar: Kayı (Osmanlı Hanedanı, Candaroğulları, Çobanoğulları ve Oğuz Yabguları) Bayat (Kaçar Hanedanı, Dulkadiroğulları, Fuzûlî), Alkaevli, Karaevli, Yazır, Döğer (Artuklular), Dodurga, Yaparlı, Afşar (Afşar;Afşar Hanedanı, Nadir Şah), Kızık, Beğdili (Harzemşahlar Devleti), Kargın veya Karkın

Üçoklar: Bayandur (Ak Koyunlu), Peçenek, Çavuldur, Çepniler (Küresünni), Salur (Kadi Burhanettin, Salgurlular ve Karamanoğulları; ayrıca Salarlar), Eymür ( Ayrum), Alayuntlu, Yüreğir (Ramazanoğulları), Iğdır,  Büğdüz, Yıva (Karakoyunlular), Kınık (Selçuklu Hanedanı)

Azerbaycan'da da Türk-İslam imparatorluklarının rolü arttı. 15. ve 18. yüzyıllarda ve sonrasında Azerbaycan'ın devlet kültürü daha da zenginleşti. Bu dönemde Doğu'nun geniş bir alanını kapsayan Karakoyunlular, Akkoyunlular, Safevi, Afşar ve Kaçar imparatorlukları doğrudan Azerbaycan hanedanları tarafından yönetiliyordu.

Safevi Devleti'ni kuran I. İsmail'in Azerbaycan ve İran'daki Türkler ‘in tarihinde önemli yeri vardır. Safevi döneminde Şah İsmail'in bir araç olarak kullanarak değiştiren önemli olaylardan biri olmuştur. Şah İsmail, bütün Azerbaycan'ı imparatorluğuna dâhil edince Azerbaycan Türkleri ordunun esas nüvesini oluşturmuşlardır.

Azerbaycan Türkleri Aynı Zamanda Türk Birliği için her zaman çalışmış ve öncülük etmiştir.

XIX. yüzyılın sonları ve XX. yüzyılın başlarında devam eden milli uyanış hareketi, bağımsız devletliğin kurulması için teorik temelleri, bununla ilgili milli düşünce ve ideoloji, manevi değerlerle alakadar konular ,Türkçe konuşan halkların düşünce tarihine yansıtılmıştır. İlk kez Ali Suavi (1839-1878) tarafından biraz belirsiz olarak öne sürülmüş “Türkleşmek, İslamlaşmak ve Avrupalılaşmak” düsturu, Ali bey Hüseyinzade (1864-1940) tarafından geliştirilmiştir. Ali bey Hüseyinzade’nin etkisiyle Ziya Gökalp (1876-1924) “Türkleşmek, İslamlaşmak ve Muasırlaşmak” düsturunu kabul etmiştir. Bu düstur Ziya Gökalp vasıtasıyla Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin kurucusu Mehmet Emin Resulzade’ye (1884-1955) etki göstermiştir. Azerbaycan devletinin bayrağı üzerinde bu düstur – mavi, kırmızı ve yeşil renklerde ifade edilmiştir. Azerbaycan’da XIX yüzyılın sonundan başlayarak milli-manevi değerlerle alakadar konular Azerbaycancılık ideolojisinde gösterilmiştir. XX. yüzyılın ortalarından Azerbaycan’ın felsefe, edebiyat, genellikle, bilimsel ve kültürel mirasının araştırılmasına ve tebliğatına büyük önem verilmiştir. Türk dünyasında Azerbaycan’ın kendine özgü bir yeri var, Azerbaycan halkı Türkçe konuşan halkların kültürünün gelişiminde azametli hizmet göstermişler.

Azerbaycan Tarihinde Türk Birliği için mücadele eden büyük liderler mevcuttur. (Mehmet Emin Resulzade, Ebulfez Elçibey, Haydar Aliyev vs)

Nitekim Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev 14 Şubat 2024 tarihindeki yemin töreninde, Türk dünyasının birliğine yönelik mesaj verdi. Aliyev konuşmasında Azerbaycan, Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan ve Türkiye'nin tam üye; Türkmenistan, Macaristan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin (KKTC) gözlemci üye olduğu Türk Devletleri Teşkilatına (TDT) parmak bastı.

"BİZİM AİLEMİZ TÜRK DÜNYASIDIR"

Aliyev, yemin ettikten sonra 14 Şubat 2024 tarihli kürsü konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

 

"Bizi kabul etmek istemeyenlere baş mı eğmeliyiz? Bu katiyen olmayacak! Türk Devletleri Teşkilatı bizim için temel uluslararası organizasyondur. Çünkü o bizim ailemizdir. Bizim ailemiz Türk dünyasıdır. Bizim başka ailemiz yoktur. Biz kendimizi çok iyi biliriz. Türk Devletleri Teşkilatına üye olan ülkelerle kardeşlik ilişkilerimiz var ve bizim siyasetimiz Türk Devletleri Teşkilatını güçlendirmektedir. Biz birlik olmalıyız ki Türk Devletleri Teşkilatı global arenada önemli bir aktör ve güç merkezi haline gelsin. Buna ancak birlikte başarabiliriz"

Yaşadığımız coğrafyada çok ağır bedeller ödedik. Halen bedel ödemeye devam ediyoruz. Şehitlerimizin ruhu şad oldun.

  • YORUMLAR
adlı kullanıcıya cevap x

Yazarın Diğer Yazıları

  • IĞDIR GÜNDEMİ - 04 Temmuz 2025
  • Güneşin İlk Doğduğu Kent Iğdır'a Güneş Gibi Doğan Rektör - 04 Haziran 2025
  • ERMENİLERİN TÜRKLERE UYGULADIKLARI SOYKIIRMLAR - 24 Nisan 2025
  • Sabır ve Bedel Ödemek - 02 Nisan 2025
  • ÇANAKKALE RUHU - 18 Mart 2025
  • Türklük Sevdasıyla Tutuşan Şah İsmail - 07 Şubat 2025
  • 20 OCAK KATLİAMININ 35. YIL DÖNÜMÜ ANMA PROGRAMI ARDINDAN - 23 Ocak 2025
  • BÜYÜK ÖNDER MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN ARDINDAN - 09 Kasım 2024
  • MUSTAFA KEMAL ATATÜRK VE CUMHURİYET - 29 Ekim 2024
  • KISKANÇLIK VE HASETLİK ÜZERİNE - 25 Ekim 2024
  • BİR FESTİVALİN ARDINDAN (TUZLUCA KİTAP-KÜLTÜR VE ÇOCUK FEATİVALİ) - 04 Ekim 2024
  • ​​​​​​​Dik durmayı, birlikteliği, mücadeleyi sembolize eden Anıt: Dilucu Şehitleri Anıtı - 13 Eylül 2024
  • "MİLLETİMİZİN YÜKSELİŞİNİN TAÇLANDIRILDIĞI 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI" - 26 Ağustos 2024
  • Uluslararası Başarıda Bir Değerimiz: Prof. Dr. Ekrem GÜREL - 12 Ağustos 2024
  • Liyakat ve Dik Duruş örneği: Iğdır İl Emniyet Müdürü  - 26 Temmuz 2024
  •  "İnsanın doğup büyüdüğü, babasının doğup büyüdüğü yerlere sahip çıkması, aslında bir medeniyettir!"  - 13 Temmuz 2024
  • TÜRK DÜNYASININ BİRLİĞİ; TÜRK MİLLETİ VE İNSANLIĞIN GELECEĞİDİR. - 06 Mayıs 2024
  • Bir Şehrin Ruh Güzelliğine Ulaşamamak - 03 Nisan 2024
  • Ali Kemal AYAZ ve Iğdır’a Gelen Yatırımlar - 13 Mart 2024
  • Zor Zamanlarda Milli Ruh ve Birlik-Beraberlik - 04 Mart 2024
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Köşe Yazarları
Cabbar ŞIKTAŞ
Cabbar ŞIKTAŞ
Bindik Bir Alamete, Gidiyoruz Kıyamete
Serdar ÜNSAL
Serdar ÜNSAL
Serdar Ünsal Yazdı :"İşten Çıkarılan 204 İşçiyi İşe Alın Bir Halay da İşçilerle Çekin Sayın Başkan!"
Ziya Zakir ACAR
Ziya Zakir ACAR
IĞDIR GÜNDEMİ
Dr. Cengiz Çelik
Dr. Cengiz Çelik
IĞDIR SINIRI ve NÜKLEER SANTRAL TEHDİDİ
Arslantürk AKYILDIZ
Arslantürk AKYILDIZ
BAHARIN MÜJDECİSİ NEVRUZ
Ekrem BAYDAR
Ekrem BAYDAR
  KÖPRÜLERİ YIKMAYALIM
Çok Okunan Haberler
Iğdırlı Gazeteci ve İş İnsanı Nihat Aras Didim’de Yeni İşletmesini Hizmete Açtı
Iğdırlı Gazeteci ve İş İnsanı Nihat Aras Didim’de Yeni İşletmesini...
Iğdır'da Ot Balyası Fiyatları Yükselişte: Hayvancılığın Merkezi Iğdır'da  Çiftçinin Yüzü Güldü
Iğdır'da Ot Balyası Fiyatları Yükselişte: Hayvancılığın Merkezi...
İstanbul Mali Şube'den Beylikdüzü'nde operasyon
İstanbul Mali Şube'den Beylikdüzü'nde operasyon
Ana Sayfa
Genel Haber
Kültür & Sanat
Gündem
Siyaset
Sağlık
Spor
Eğitim
Resmi İlanlar
Duyurular
Haberler
Köşe Yazarları
Foto Galeri
Video Galeri
Biyografiler
Üye Paneli
Günün Haberleri
Arşiv
Gazete Arşivi
Hava Durumu
Gazete Manşetleri
Nöbetci Eczaneler
Namaz Vakitleri
  • Duyurular
  • Eğitim
  • Genel Haber
  • Gündem
  • Haberler
  • Kültür & Sanat
  • Resmi İlanlar
  • Sağlık
  • Siyaset
  • Spor
  • Foto Galeri
  • Video Galeri
  • Köşe Yazarları
  • Biyografiler
  • Üye Paneli
  • Günün Haberleri
  • Arşiv
  • Gazete Arşivi
  • Hava Durumu
  • Gazete Manşetleri
  • Nöbetci Eczaneler
  • Namaz Vakitleri

  • Rss
  • Künye
  • İletişim
  • Çerez Politikası
  • Gizlilik İlkeleri

Sitemizde bulunan yazı , video, fotoğraf ve haberlerin her hakkı saklıdır.
İzinsiz veya kaynak gösterilemeden kullanılamaz.