Şu an Azerbaycan’ın Şuşa şehrindeyim. İki gündür devam eden 4. Şuşa Global Medya Forumu’na dünyanın 53 ülkesinden 160 medya mensubu katıldı. Biz de Azerbaycan Cumhurbaşkanlığının davetine icabet ederek bu önemli foruma katıldık.
Organizasyon gerçekten muhteşem hazırlanmış. En ince ayrıntısına kadar her şey düşünülmüş. Davetlilerin karşılanmasından Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in teşrifine kadar programın her aşaması titizlikle planlanmış. Dolu dolu geçen bir organizasyon tüm hızıyla devam ediyor.
Iğdır’da sabah saat 08.00’de uyanmak bazen zor gelirken, Şuşa’da sabah 05.00’te kalkıyor, hazırlığımızı yapıyor ve günün ilk ışıklarıyla birlikte programa başlıyoruz.
Azerbaycan’da insanlar genel olarak güne çok erken başlıyor. İş hayatı da aynı şekilde erken saatlerde hareketleniyor. Türkiye saatiyle saat 08.00’de toplantılar başlıyor. Devletin başındaki kişi de o saatte düzenlenen programa katılarak örnek oluyor.
Şuşa’da düzenlenen 4. Şuşa Global Medya Forumu’na Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de katıldı.
Gerçekten etkileyici bir performans sergiledi.
Oldukça dinçti. Sorulan bütün soruları dikkatle dinliyor, hafızasında tutuyor ve tamamını İngilizce olarak cevaplıyordu. İngilizce bilmeyen katılımcılar için ise anında tercüme desteği sağlanıyordu.
Foruma katılan gazeteciler arasından 20 kişinin sorusunu yanıtladı. Verdiği cevaplarda son derece hakim bir duruş sergiliyordu. Nerede ne söylemesi gerektiğini çok iyi biliyor, her soruya yerinde ve ölçülü cevaplar veriyordu.
Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki ilişkiler, Rusya-Ukrayna Savaşı, İran ile ABD arasındaki gelişmeler, İsrail savaşı, Avrupa ile Azerbaycan ilişkileri... Kısacası dünya siyasetini ilgilendiren birçok önemli konuda sorular yöneltildi. O da bütün bu sorulara ustalıkla cevap verdi.
Türkiye ile ilgili değerlendirmesinde ise, "Kardeş ülke ve müttefikimizdir. Sayın Erdoğan ile Şuşa’da Şuşa Beyannamesi’ni imzaladık. İki ülkenin birbirinden hiçbir farkı yoktur. ABD, Çin, Rusya, Ukrayna ve Avrupa’nın birçok ülkesinden 160 kişi burada. Her ülkeyle iyi diyaloğumuz var ve bu diyaloglarımızı sürdürmeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yaklaşık üç saat süren soru cevap oturumunda kendisine yöneltilen hiçbir soruyu not almadan cevaplandırdı.
İngilizce yöneltilen soruları akıcı İngilizcesiyle yanıtlarken, İngilizce bilmeyen yabancı ülke temsilcilerini çeviri aracılığıyla dinliyor ve yine İngilizce olarak cevap veriyordu.
Sorulara gösterdiği dikkat ve odaklanma gerçekten takdire şayandı.
Bizler de salonda kendisini dinlerken verdiği cevapları kendi aramızda değerlendiriyor, yaptığı tespitlerin ve ustalıkla kurduğu cümlelerin altını çiziyorduk.
Şüphesiz Şuşa Global Medya Forumu'nun en dikkat çeken ve en önemli bölümü Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in katıldığı oturumdu.
Korumalar her zamanki gibi görevlerini büyük bir titizlikle yerine getirdiği için yine fotoğraf çektirmek pek kolay olmadı.
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in konuşmasının ardından forum devam etti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Dış Politika İşlerinden Sorumlu Daire Başkanı Hikmet Hacıyev de davetlilerle tek tek ilgilenerek soruları cevapladı. Samimi tavrı ve misafirperverliğiyle ilgi ve alakasını hiçbir an eksik etmedi.
ŞUŞA'YA 4. KEZ GELİŞİM
Şuşa’nın işgalden kurtarıldığı İkinci Karabağ Savaşı'nın ardından buraya dördüncü kez geliyorum.
Her gelişimde insanı hayrete düşüren değişimlere tanıklık etmek gerçekten büyük mutluluk veriyor. Yapılan çalışmalar öyle küçük dokunuşlardan ibaret değil. Son derece kapsamlı ve büyük projeler hayata geçirilmiş.
Yüzlerce kilometrelik otobanlar, şehirleri birbirine bağlayan tüneller, yeni yaşam alanları, şehirler, kasabalar, caddeler, okullar, hastaneler, havaalanları... Kısacası A’dan Z’ye aklınıza gelebilecek ne varsa yapılmış ve yapılmaya da devam ediyor.
Özgürlüğüne kavuşan Karabağ’da gerçekleştirilen bütün bu yatırımlar Azerbaycan’ın kendi öz kaynaklarıyla yapılıyor. Dış kredi ya da dış destek söz konusu bile değil.
Karabağ sorunu artık geride kaldı. Ermenistan ile diyalog kurulmaya başlandı. Akaryakıt başta olmak üzere çeşitli ürünler Azerbaycan’dan Ermenistan’a gönderiliyor. İki ülke arasındaki ilişkiler her geçen gün daha da normalleşiyor.
Şuşa’da düzenlenen 4. Şuşa Global Medya Forumu da gerçeklerin dünyaya anlatılması, bölgede yapılan çalışmaların yerinde görülmesi ve barış sürecine katkı sunulması amacıyla gerçekleştirildi.
Bölgemizde yaşanan gelişmeler geleceğe dair umut veriyor.
Şuşa Global Medya Forumu’na bizleri davet eden Azerbaycan Media və Kalkınma Ajansına bir kez daha teşekkür ediyoruz.
Karabağ’ı kısa süre içerisinde yeniden ayağa kaldıran ve bölgeyi adeta baştan inşa eden Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e de ayrıca teşekkür ediyoruz.
Bizleri en güzel şekilde ağırlayan, organizasyon boyunca her ayrıntıyla yakından ilgilenen çalışma ekibine de gönülden teşekkür ediyoruz.